Vet haar: Hoe voorkom je vet haar, is er iets tegen te doen?

Een veelvoorkomend probleem: vet haar. Iedereen heeft er wel eens mee te maken. Je had even geen tijd om je haar te wassen en zit vervolgens opgescheept met slierterig, plat en glimmend haar. Zijn er manieren om minder snel vet haar te krijgen? Hoe laat je haar minder vet lijken? Op deze vragen zal worden ingegaan in dit artikel.

Hoe ontstaat vet haar?

Vet haar ontstaat wanneer je huid talg aanmaakt, een lichaamseigen product dat je huid beschermt en soepel houdt. Je huid kan niet zonder talg, het beschermt haar en huid tegen uitdroging en infectie van schimmels en bacteriën. De aanmaak van talg hangt af van de leeftijd en de hormonen. Zo kan iemand in de pubertijd plotseling meer talg aanmaken, omdat de hormonen veranderen. Dit kan dan leidden tot acne en vetter haar. Ook in de overgang veranderen de hormonen. Soms heeft dit tot gevolg dat er meer talg aangemaakt wordt, maar soms ook minder. De menstruatie is beïnvloedt vaak ook de aanmaak van talg. Bovendien zorgt een stijging van de temperatuur voor een hogere aanmaak van talg. Dat is dan ook een belangrijke reden voor het feit dat veel mensen zomers vetter haar hebben.

Talg wordt aangemaakt door de talgkliertjes die onder de hoofdhuid zitten. De talg komt via het haarzakje op de hoofdhuid terecht. Via de hoofdhuid verspreidt de talg zit door het haar. Vaak maken we dit zelf nog een graadje erger door er met onze vingers doorheen te gaan of het haar te kammen.

Factoren die vet haar opvallend maken

De opvallendheid van vet haar hangt erg af van het soort haar dat een persoon heeft. Wanneer je fijn haar hebt, valt vet haar veel meer op. Wanneer je erg lang haar hebt, zal de vetheid juist minder opvallen. De talg raakt veel minder snel verdeeld over je gehele haar. Personen met krullend haar hebben vaak veel minder last van vet haar, omdat de talg gemakkelijker naar beneden ‘loopt’ bij steil haar.

Shampoo en crèmespoeling

Er zijn veel shampoos op de markt die beweren het haar minder vet te laten worden. Dit is echter maar in zeer beperkte mate mogelijk. Het stoppen van de talgproductie is niet mogelijk. Het is aan te raden voor vet haar vooral een milde shampoo met een neutrale pH-waarde te gebruiken, zodat de talgkliertjes niet over gestimuleerd worden en nog meer talg gaan produceren. Agressieve shampoos zorgen er voor dat de huid van al het vet ontdaan wordt. De huid wil de vetbalans van je huid vervolgens herstellen door nog meer talg aan te maken. Het is daarom ook belangrijk het haar niet te veel te wassen. Dit heeft een averechts effect en zorgt ervoor dat het haar nog sneller vet wordt. Een agressieve shampoo is vaak te herkennen aan de hoeveelheid schuim. Hevig schuimende shampoo bevat vaak agressieve bestanddelen. Een babyshampoo is een milde shampoo die wel erg geschikt is voor het wassen van vet haar. Gebruik een crèmespoeling alleen in de punten van je haar, of helemaal niet. Crèmespoeling bevat bestanddelen die het haar glad en zacht maken, en meer vatbaar voor vet haar.

Haar wassen

Bij het haar wassen is het belangrijk dat je de shampoo erg zachtjes inmasseert. Wanneer je teveel over je hoofdhuid wrijft zal dit zorgen voor een stimulatie van de talgklieren, die op hun beurt weer meer talg zullen gaan produceren. Zorg daarnaast dat je je haar goed uitspoelt en dat er geen restjes shampoo overblijven. Was je haar niet met te heet water. Een hogere temperatuur zorgt ervoor dat je haar sneller vet wordt door een grotere productie van talg. Probeer je haar uit te spoelen met koud of lauw water. Föhn je haar daarom ook niet te heet.

Kammen en borstelen

Borstel of kam het haar niet te vaak. Zoals eerder al gezegd zorgt dit ervoor dat het huidvet zich verspreidt over het gehele haar. Bovendien zorgt het borstelen en kammen ervoor dat je de talgklieren wederom stimuleert door ze te ‘masseren’ met je borstel of kam. Kam of borstel zo nodig alleen de uiteinden van je haar. Probeer ook niet te veel aan je haar te zitten gedurende de dag. Dit stimuleert de talg aanmaak en zorgt er bovendien voor dat er vetten van buitenaf op je haar terecht komen.

Dieet en voedingsupplementen

Aan de talgproductie zelf is van buitenaf niet veel te doen. Daarom is het misschien verstandig het probleem ook van binnenuit te bestrijden. Zo kan een vitamine B tekort leidden tot vet haar. Ook voedingsupplementen met zink kunnen de talgproductie beperken. Het is bovendien verstandig niet te veel vet eten tot je te nemen. Een gezond voedingspatroon kan meewerken in het reguleren van de talgproductie.
© 2009 - 2023 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe behandel je vet haar en welke shampoo gebruik je?Hoe behandel je vet haar en welke shampoo gebruik je?Heel wat mensen hebben last van vet haar. Vet haar vraagt een specifieke behandeling, zodat het niet nog vetter wordt. O…
Haarverzorging voor de verschillende haartypenHaarverzorging voor de verschillende haartypenDoor een juiste shampoo en crèmespoeling te gebruiken, houd je het haar gezond en mooi. Lang haar, haar dat veel geföhnd…
Tips voor de verzorging van uw haarBeste verzorging voor uw haar. Welke shampoo, crème of masker te gebruiken bij welk haar. Hier enkele tips voor de keuze…
Hoe kun je je haar zo min mogelijk wassen?Hoe kun je je haar zo min mogelijk wassen?Niemand loopt graag rond met vet haar, maar het iedere dag wassen is ook niet ideaal. Als je je haar iedere dag wast, dr…

Mooie en witte tanden: Schildjes of facings van porseleinDe hype om tanden zelf te bleken of te laten bleken is enorm. Met porseleinen facings of schildjes kan de tandarts je pr…
Vitamine gezichtmaskersDe vitaminen A, B en E worden het meest verwerkt in gezichtsmaskers, heerlijk om uw huid eens extra te verwennen.
Bronnen en referenties
  • [LINK1]
Papillon (75 artikelen)
Laatste update: 20-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.