Veel anti-rimpelproducten veroorzaken juist meer rimpels

Veel anti-rimpelproducten veroorzaken juist meer rimpels De cosmetische industrie verdient miljarden aan onze angst voor opvallende gelaatsveroudering. Aangezien er nauwelijks enig bewijs is dat al die dure smeerseltje ook maar een millimeter helpen, bedienen die dure merken zich van misleidende argumenten. Het is nog net geen bedrog maar het lijkt er verdacht veel op. Laat je daarom niet verleiden zinloze huidverzorgingsproducten te kopen. Bovendien, menig mooi vrouwengelaat wordt juist aantrekkelijker door zo'n gevoelig lijnenspel dat past bij een bepaalde leeftijd. Zolang het maar geen zorgrimpels zijn vanwege de financiering van al die dure anti-rimpelsmeerseltjes, waarvan het nut nogal twijfelachtig is.

Hoe ontstaan ouderdomsrimpels

Naarmate we ouder worden, verschijnen er denkgroeven in ons voorhoofd, kraaienpootjes naast onze ogen, en op nog veel meer plaatsen rimpels. Dit wordt o.a veroorzaakt omdat onze huid bij het stijgen der leeftijd minder soepel en elastisch wordt. Erfelijke invloed speelt daarbij eveneens een rol, en ook zijn omgevingsfactoren de boosdoener, bijvoorbeeld omdat we roken of onze huid te vaak aan het felle zonlicht blootstellen.

Ook 's nachts kunnen rimpels ontstaan. Want als we steeds in dezelfde lighouding met onze gezicht op het kussen slapen, vormen zich daar natuurlijk ook elke nacht op dezelfde plaats huidplooien, waardoor eveneens rimpels ontstaan. Op de rug slapen zou een oplossing kunnen zijn.

Huidverzorgingsproducten

Als het om de verzorging van de huid gaat is er een groot arsenaal potjes, tubes en flacons te verkrijgen bij apotheek en drogist met allerlei veel belovende aanprijzingen. Voor het grootste deel worden die vele vaak dure middeltjes door het vrouwelijk deel van de natie aangeschaft. Logisch want iedereen begrijpt dat juist vrouwen graag zo lang mogelijk een mooie jonge huid willen houden. Helaas schuwt de cosmetische industrie geen enkel verleidingsmiddel om ons die dure, zeer winstgevende, aan te smeren.

Wanneer gebruik ik welk product

Alle vrij verkrijgbaar huidverzorgingsproducten zijn op iedere gezonde huid toe te passen. Je kunt het beste middeltjes met zo min mogelijk toevoegingen gebruiken indien je last hebt van een beschadigde of geïrriteerde huid en in het geval dat je te kampen hebt met een huidziekte. Op de diverse verpakkingen staan, behalve de bestanddelen, ook de verschillende toevoegingen. Wat houden die verschillende toevoegingen nu eigenlijk precies in ?

Natuurproduct

Als er op de verpakking natuurproduct is vermeld, wil dat niet per definitie zeggen dat je het ongelimiteerd en zorgeloos kunt gebruiken. Want ook in verschillende planten komen nu eenmaal stoffen voor die de huid wel degelijk kunnen irriteren. Denk maar aan berenklauw of brandnetels. Het is bovendien juist de natuur die vaak voor allerlei allergische reacties kan zorgen. Overigens worden aan al die natuurproducten wel degelijk conserveringsmiddelen toegevoegd en ook reukstoffen. Worden we dus met de aanduiding natuurproduct als leek niet gewoon op een verkeerd been gezet.

Hypoallergeen

Dit houdt in dat zich in het betreffende product geen stoffen bevinden, waarvan vaststaat dat ze tot een allergische reactie kunnen leiden. Wel is het zo dat niet iedereen hetzelfde reageert op bepaalde stoffen. De aanduiding wil dus niet zeggen dat een allergische reactie absoluut is uitgesloten.

Dermatologisch getest

Als zich deze aanduiding op de verpakking bevindt, houdt dat in dat de producent het product heeft getest op proefpersonen en dat bij die proefpersonen geen irritatie is ontstaan. Maar dat zegt eigenlijk niet zoveel, want als de fabrikant voor die test slechts twee personen heeft genomen, met bij wijze van spreken een olifantshuid, geeft dat zeker niet de garantie dat het product in alle gevallen zonder huidirritatie zal blijven. Het is dus eigenlijk een waardeloze commerciële leuze, zonder enkele zekerheid.

Ph-neutraal

Is een aanwijzing voor de zuurgraad. Hoe geringer de pH-waarde hoe zuurder het product is. Het laagje vet op onze huid is eveneens enigszins zuur, namelijk 5,5 pH. Dit zuurlaagje zorgt ervoor dat schimmels en bacteriën niet doordringen in onze huid. PH neutraal wil zeggen dat de zuurgraad van het product gelijk is aan de zuurgraad van onze laagje huidvet. Maar dat zegt ook weer niet zoveel. Waar het namelijk omgaat is dat het product uw huid niet ontvet want een ontvette huid heeft geen beschermend zuurlaagje meer en een pH-neutraal product is niet in staat het zuurlaagje te herstellen.

Hydraterend

Wil zeggen: vochtinbrengend. De aanduiding suggereert dat het product vocht inbrengt in de huid en het vochtpeil van de huid aanvult. Maar daarvoor bestaan geen bewijzen en de aanduiding “Hydraterend” is niet meer dan een misleidende commerciële leuze. Daarentegen is het wel mogelijk de huid tegen uitdroging te beschermen, want als je met een crème een vettige laag op de huid smeert, verdampt er minder water. Maar als het alleen daar om gaat kun je het aller-goedkoopste middeltje gebruiken.

Omdat u het waard bent

Natuurlijk zal menige vrouw regelmatig wel eens in dubio staan of het wel verantwoord is een dergelijk duur smeerseltje aan te schaffen, terwijl er in het gezin zoveel belangrijker prioriteiten staan te wachten. Daartoe publiceert de industrie deze verleidende tekst in de advertenties en reclamespots, bij gebrek aan houtsnijdende zakelijke overtuigende argumenten.

Ongeparfumeerd

Dit opschrift op de verpakking laat aan duidelijk niets te wensen over. Het betekent dat er inderdaad geen parfum aan het product is toegevoegd.

Averechtse werking van de middeltjes?

Aangezien de rimpels ondanks het smeren van dure substanties toch in aantal toenemen, kun je je afvragen, of het niet veel beter met je huid zou gaan indien je het geld in je zak zou houden. Dan krijg je in ieder geval minder zorgrimpels over je financiën.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer over anti rimpel crèmeMeer over anti rimpel crèmeDe ene crème is nog mooier verpakt dan de andere, maar als je in de winkel staat zie je door de bomen het bos vaak niet…
Gezichtsmassage een anti rimpel behandelingGezichtsmassage een anti rimpel behandelingWaarom een gezichtsmassage als een anti rimpel behandeling? Hoe kan een gezichtsmassage rimpels voorkomen? De voordelen…
Anti-rimpel behandelingen: Minder en minder diepe rimpelsRimpels zijn een onvermijdelijk gevolg van ouder worden. Helemaal voorkomen dat je huid veroudert is onmogelijk maar er…
Schoonheid uit een potje: zeewierZeewier kent krachtige voordelen voor de huid: het bezit huidverbeterende eigenschappen. Zeewier is een verzamelnaam voo…

Beauty... als het vriestBeauty... als het vriestJe nagels breken. Je hebt het haar van een angorakonijn. De vellen hangen van je neus. De oorzaak van alle ellende? Vrie…
Beauty: Feestelijke wimpersBeauty: Feestelijke wimpersWat we ook doen met kerst, de meeste vrouwen maken zich in meer of mindere mate op met kerst. Ook als ze dit in het dage…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dassel, Pixabay
  • Kringapotheek,
  • De Volkskrant 3-10-2016
Reacties

Caroline van Kampen, 06-10-2011
Maar wat is dan eigenlijk wel een gezonde echt werkende creme? Reactie infoteur, 06-10-2011
Ook geen idee helaas, Wellicht bij de Hema?

Gerry, 07-01-2010
Heel interessant, maar nu weet ik helemaal niet meer welke producten ik het best kan gebruiken. Ik ga ervan uit dat ik wel gezichtsverzorging nodig heb (ik ben bijna 56 jaar) en ik heb behoefte aan een onafhankelijk advies. Iedere schoonheidsspecialiste beveelt haar eigen merk aan. Kunt u mij verder helpen? Ik heb een gemakkelijke, vrij probleemloze huid die alleen wel snel reageert (rood worden bij harsen of epileren). Soms treedt na langere tijd gebruik van een bepaald merk ineens een allergische reaktie op.
Welk merk levert een goed produky voor een redelijke prijs?

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reaktie,

Gerry Reactie infoteur, 07-01-2010
Beste Gerry,

Ik raad u aan de vraag frank en vrij te stellen op:

http://schoonheidsspecialisten.startpagina.nl/prikbord/

Dit is een discussiepagina op dit gebied.

Succes,
Rob

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 01-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.