Veel anti-rimpelproducten veroorzaken juist meer rimpels
De cosmetische industrie verdient miljarden aan onze angst voor opvallende gelaatsveroudering. Aangezien er nauwelijks enig bewijs is dat al die dure smeerseltje ook maar een millimeter helpen, bedienen die dure merken zich van misleidende argumenten. Het is nog net geen bedrog maar het lijkt er verdacht veel op. Laat je daarom niet verleiden zinloze huidverzorgingsproducten te kopen. Bovendien, menig mooi vrouwengelaat wordt juist aantrekkelijker door zo'n gevoelig lijnenspel dat past bij een bepaalde leeftijd. Zolang het maar geen zorgrimpels zijn vanwege de financiering van al die dure anti-rimpelsmeerseltjes, waarvan het nut nogal twijfelachtig is.
Hoe ontstaan ouderdomsrimpels
Naarmate we ouder worden, verschijnen er denkgroeven in ons voorhoofd, kraaienpootjes naast onze ogen, en op nog veel meer plaatsen rimpels. Dit wordt o.a veroorzaakt omdat onze huid bij het stijgen der leeftijd minder soepel en elastisch wordt. Erfelijke invloed speelt daarbij eveneens een rol, en ook zijn omgevingsfactoren de boosdoener, bijvoorbeeld omdat we roken of onze huid te vaak aan het felle zonlicht blootstellen.
Ook 's nachts kunnen rimpels ontstaan. Want als we steeds in dezelfde lighouding met onze gezicht op het kussen slapen, vormen zich daar natuurlijk ook elke nacht op dezelfde plaats huidplooien, waardoor eveneens rimpels ontstaan. Op de rug slapen zou een oplossing kunnen zijn.
Huidverzorgingsproducten
Als het om de verzorging van de huid gaat is er een groot arsenaal potjes, tubes en flacons te verkrijgen bij apotheek en drogist met allerlei veel belovende aanprijzingen. Voor het grootste deel worden die vele vaak dure middeltjes door het vrouwelijk deel van de natie aangeschaft. Logisch want iedereen begrijpt dat juist vrouwen graag zo lang mogelijk een mooie jonge huid willen houden. Helaas schuwt de cosmetische industrie geen enkel verleidingsmiddel om ons die dure, zeer winstgevende, aan te smeren.
Wanneer gebruik ik welk product
Alle vrij verkrijgbaar huidverzorgingsproducten zijn op iedere gezonde huid toe te passen. Je kunt het beste middeltjes met zo min mogelijk toevoegingen gebruiken indien je last hebt van een beschadigde of geïrriteerde huid en in het geval dat je te kampen hebt met een huidziekte. Op de diverse verpakkingen staan, behalve de bestanddelen, ook de verschillende toevoegingen. Wat houden die verschillende toevoegingen nu eigenlijk precies in ?
Natuurproduct
Als er op de verpakking natuurproduct is vermeld, wil dat niet per definitie zeggen dat je het ongelimiteerd en zorgeloos kunt gebruiken. Want ook in verschillende planten komen nu eenmaal stoffen voor die de huid wel degelijk kunnen irriteren. Denk maar aan berenklauw of brandnetels. Het is bovendien juist de natuur die vaak voor allerlei allergische reacties kan zorgen. Overigens worden aan al die natuurproducten wel degelijk conserveringsmiddelen toegevoegd en ook reukstoffen. Worden we dus met de aanduiding natuurproduct als leek niet gewoon op een verkeerd been gezet.
Hypoallergeen
Dit houdt in dat zich in het betreffende product geen stoffen bevinden, waarvan vaststaat dat ze tot een allergische reactie kunnen leiden. Wel is het zo dat niet iedereen hetzelfde reageert op bepaalde stoffen. De aanduiding wil dus niet zeggen dat een allergische reactie absoluut is uitgesloten.
Dermatologisch getest
Als zich deze aanduiding op de verpakking bevindt, houdt dat in dat de producent het product heeft getest op proefpersonen en dat bij die proefpersonen geen irritatie is ontstaan. Maar dat zegt eigenlijk niet zoveel, want als de fabrikant voor die test slechts twee personen heeft genomen, met bij wijze van spreken een olifantshuid, geeft dat zeker niet de garantie dat het product in alle gevallen zonder huidirritatie zal blijven. Het is dus eigenlijk een waardeloze commerciële leuze, zonder enkele zekerheid.
Ph-neutraal
Is een aanwijzing voor de zuurgraad. Hoe geringer de pH-waarde hoe zuurder het product is. Het laagje vet op onze huid is eveneens enigszins zuur, namelijk 5,5 pH. Dit zuurlaagje zorgt ervoor dat schimmels en bacteriën niet doordringen in onze huid. PH neutraal wil zeggen dat de zuurgraad van het product gelijk is aan de zuurgraad van onze laagje huidvet. Maar dat zegt ook weer niet zoveel. Waar het namelijk omgaat is dat het product uw huid niet ontvet want een ontvette huid heeft geen beschermend zuurlaagje meer en een pH-neutraal product is niet in staat het zuurlaagje te herstellen.
Hydraterend
Wil zeggen: vochtinbrengend. De aanduiding suggereert dat het product vocht inbrengt in de huid en het vochtpeil van de huid aanvult. Maar daarvoor bestaan geen bewijzen en de aanduiding “Hydraterend” is niet meer dan een misleidende commerciële leuze. Daarentegen is het wel mogelijk de huid tegen uitdroging te beschermen, want als je met een crème een vettige laag op de huid smeert, verdampt er minder water. Maar als het alleen daar om gaat kun je het aller-goedkoopste middeltje gebruiken.
Omdat u het waard bent
Natuurlijk zal menige vrouw regelmatig wel eens in dubio staan of het wel verantwoord is een dergelijk duur smeerseltje aan te schaffen, terwijl er in het gezin zoveel belangrijker prioriteiten staan te wachten. Daartoe publiceert de industrie deze verleidende tekst in de advertenties en reclamespots, bij gebrek aan houtsnijdende zakelijke overtuigende argumenten.
Ongeparfumeerd
Dit opschrift op de verpakking laat aan duidelijk niets te wensen over. Het betekent dat er inderdaad geen parfum aan het product is toegevoegd.
Averechtse werking van de middeltjes?
Aangezien de rimpels ondanks het smeren van dure substanties toch in aantal toenemen, kun je je afvragen, of het niet veel beter met je huid zou gaan indien je het geld in je zak zou houden. Dan krijg je in ieder geval minder zorgrimpels over je financiën.