Liposuctie en Liposculptuur: contour-correcties

Liposuctie, of liposculptuur om het met een meer trendy woord te zeggen, is voor sommige vrouwen een middel om een heilig doel te bereiken en voor anderen dan weer ‘not done’. Door middel van liposuctie kunnen de contouren van het lichaam veranderd worden.

Wat is liposuctie

Liposuctie is letterlijk het afzuigen van overtollig, onderhuids vet. Op sommige plaatsen in ons lichaam, hopen vetcellen zich op. Deze opgehoopte vetcellen kan men wegzuigen door middel van een aantal buisjes die onder de huid worden ingebracht, via kleine insnijdigen en die deze vetcellen wegzuigen.

Liposuctie vindt normaal gezien plaats onder volledige verdoving. Kleine correcties, zoals overtollig vet in de hals, kunnen worden gedaan onder plaatselijke verdoving. Voor grote correcties moet men een paar dagen in het ziekenhuis verblijven.

Voor een liposuctie maakt men een aantal sneedjes in de huid, waar het overtollig vet moet worden weggezogen. Deze sneedjes zijn klein en worden meestal (voor zover mogelijk) in reeds bestaande huidplooien gemaakt zodat er achteraf bijna niets meer zichtbaar is. Op de plaats waar de vetcellen moeten worden verwijderd, wordt, via de sneedjes, een zoutoplossing geïnjecteerd. Door deze zoutoplossing zullen de vetcellen makkelijker loskomen en dus makkelijker afgezogen kunnen worden.

Na het inspuiten van de vloeistof, wordt een buis onder de huid ingebracht. Deze buis is verbonden met een krachtige pomp die de overtollige vetcellen uit het lichaam zuigt. Als voldoende vet weggezogen is, worden een aantal drains aangebracht en worden de wonden dichtgenaaid. Deze drains zijn in veel gevallen nodig om overtollig wondvocht te kunnen laten ontsnappen. Na enkele dagen worden de drains verwijderd.

De eerste liposucties

Voor de eerste poging om vet te verwijderen, moeten we terug gaan naar 1920 waar een Franse chirurg Dr. Charles Dujarrier een poging ondernam om vet in de knieën en kuiten van een baletdanseres probeerde te verwijderen. Deze ingreep gebeurde puur om estetische reden met de bedoeling de knieën en kuiten van de dame minder dik te maken. Spijtig genoeg raakte men bij deze ingreep een belangrijke ader in het been en moest dit worden geamputeerd.

Ook in de jaren ’60 werden nog enkele pogingen gedaan om vet weg te nemen. Sommigen probeerden dit door het vet, én de huid, letterlijk weg te snijden. Het grote nadeel hiervan was dat dit enorme littekens met zich meebracht en zodoende werd deze methode niet algemeen geapprecieerd.

In 1975 kwam de eerste grote doorbraak in de liposuctie. Vader en zoon Fischer, twee Amerikanen, bedachten het huidige afzuigsysteem en brachten voor het eerst een canulle (afzuigbuisje) in en zogen vet af via het afzuigapparaat. Het grote nadeel hiervan was, dat de mannen nog geen zoutoplossing inspoten. Hierdoor was de zogenaamde droge liposuctie een pijnlijke ingreep met hevig bloedverlies.

De natte liposuctie, met het inspuiten van de zoutoplossing, werd pas in 1982 ontdekt. Hierdoor werd het bloedverlies aanzienlijk verminderd en kunnen de vetcellen gemakkelijker weggezogen worden.

Tot op de dag van vandaag, wordt deze methode gebruikt. Er worden wel steeds nieuwe apparaten ontwikkeld en men voegt nu ook verdovende stoffen toe aan de zoutoplossing. Naast de techniek die gebruikt wordt, is het echter de bekwaamheid van de arts die een liposuctie tot een goed einde brengt.

Verschillende liposuctie-methodes

Dry method of droge methode
Deze methode is reeds lang ongebruikt gebleven wegens de grote nadelen die hieraan verbonden zijn. Hoewel het afzuigen zelf een belangrijke ontwikkeling was in de plastische chirurgie, waren de overvloedige bloedingen door het niet inbrengen van vocht, een groot nadeel.

Wet method of natte methode
Bij de natte methode wordt nog steeds op dezelfde manier vet afgezogen maar hierbij brengt men eerst een zoutoplossing in op de plaats waar de cellen worden weggezogen. Door het inbrengen van deze zoutoplossing, wordt het bloedverlies beperkt. Van de natte methode heeft men ook de variant ‘super wet’ waarbij men ervoor opteerd evenveel vocht in te brengen als vet weg te zuigen.

Tumescent methode
Intussen brengt men in de zoutoplossing ook verdovende stoffen aan. Met deze methode worden de cellen plaatselijk verdoofd en zijn ze gemakkelijk weg te nemen. Ook kan men op die manier voor kleinere gebieden een plaatselijke verdoving gebruiken waardoor men niet volledig moet inslapen.

Bij vrouw en man

Hoewel men bij het woord liposuctie, vaak een vrouw bedenkt, kan deze techniek uiteraard ook bij mannen toegepast worden. Hoewel de techniek in staat is op elke plaats van ons lichaam vet te verwijderen, moet men ervoor waken enkel overtollige vetcellen weg te nemen.

Liposuctie of liposculptuur is geen oplossing om te vermageren als altenatief voor een dieet. Het is een correctie van de contouren van het lichaam.

Bij vrouwen gebeuren liposucties meestal op volgende plaatsen:
  • Buik
  • Armen
  • Billen
  • Kuiten
  • Heupen
  • Kin
  • Nek

Bij mannen komen liposucties in de praktijk vooral voor op volgende plaatsen:
  • Borst
  • Buik
  • ‘zwembandjes’ boven de heupen.

Na een liposuctie

Na een liposuctie moet men gedurende vier tot zes weken een elastisch korset, panty, of windel dragen, afhankelijk van de plaats van de liposuctie. Dit ‘kledingstuk’ zorgt ervoor dat de huid zich gaat hechten en moet daarom ook dag en nacht gedragen worden.

Gedurende een periode van enkele weken, is het mogelijk dat men last heeft van bloeduitstortingen en van een pijnlijke gezwollen huid. Dit moet normaal gezien vanzelf over gaan en is te bestrijden met pijnstillers zoals paracetamol. Ook is het mogelijk dat men, gedurende deze periode, vochtophopingen aan de enkels krijgt. Ook dit verdwijnt vanzelf na enkele weken.

Prijzen van een liposuctie

De prijs van een liposuctie kan enorm variëren. De prijs is sterk afhankelijk van de plaats van de liposcultpuur, de hoeveelheid vet dat moet worden weggezogen, duur van de ingreep, ... Het is belangrijk zich zowel over de prijs als de kwaliteit goed te informeren. Daarom is het goed verschillende instellingen of chirugen te bezoeken en te vergelijken wat zij aanbieden. Er is geen duidelijk overzicht te maken met prijzen van een liposuctie want deze is voor geval per geval veranderlijk.

Risico’s van een liposuctie

Welke techniek een arts ook gebruikt, belangrijk is de bekwaamheid van de arts en de omgeving waarin een liposuctie wordt uitgevoerd. Daarom is vastgelegd dat een liposuctie enkel door een erkend specialist mag uitgevoerd worden, in een omgeving waar de nodige apparatuur voorhanden is. Er bestaan echte liposuctieklinieken waar enkel dergelijke ingrepen worden uitgevoerd.

Toch blijft liposuctie een risicovolle ingreep. Vooral indien men een liposuctie onder volledige narcose ondergaat, bestaat steeds het risico op complicaties met de verdoving. Maar bestaan altijd kansen op nabloedingen en infecties. Soms treden verhardingen op die slechts na enkele weken opnieuw verdwijnen. Ook het vormen van abnormale littekens is mogelijk.

Het resultaat van een liposuctie is in de meeste gevallen slechts na enkele maanden zichtbaar. Het resultaat kan soms assymetrisch zijn omdat het afzuigen van het vet soms moeilijk te doseren is. Het is ook niet mogelijk om bestaande oneffenheden in de huid te corrigeren en in sommige gevallen worden deze door de liposuctie gecreeerd.
© 2010 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cosmetische ingreep buik: buikwandcorrectie en liposuctieCosmetische ingreep buik: buikwandcorrectie en liposuctiePlastische chirurgie en cosmetische operaties in de buik wegens vetophoping of een hangbuik, wat zijn de voordelen van e…
Cosmetische behandeling billenNiet iedereen bezit de volle en ronde billen als Jennifer Lopez. Toch dromen vele over deze prachtige billen. Een nieuwe…
PIP implantatenPIP implantatenVeel mensen vinden dat er iets aan het uiterlijk van het lichaam moet veranderen. Voor deze veranderingen gaan de meeste…
Liposuctie, voor- en nadelenLiposuctie, voor- en nadelenLiposuctie of liposculptuur is geen methode om af te vallen. Het is een manier om de contouren van het lichaam te verbet…

Wat kun je doen tegen gespleten haarpunten?Met name mensen met lang haar kunnen last hebben van gespleten haarpunten. Haarpunten kunnen splijten bijvoorbeeld door…
Hoe kies je de juiste lippenstift?Hoe kies je de juiste lippenstift?Een lippenstift kopen is niet eenvoudig, constant veranderen de kleuren en samenstellingen van lippenstiften die te koop…
Bronnen en referenties
  • Gezondheid.be, liposuctie.be
Gringo (77 artikelen)
Laatste update: 29-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.