Mondwater: met of zonder alcohol

Mondwater: met of zonder alcohol Voor het ultiem verfrissend gevoel kun je natuurlijk naar de Franse sneeuwtoppen rijden en lekker van het frisse weer genieten. Al is dit lekker verfrissend, het is niet bepaald praktisch en voor de hand liggend. Dichter bij huis kunnen we een verfrissend gevoel creëren door na het poetsen van de tanden gebruik te maken van mondwater. Mondwater is net dat beetje extra en biedt voordelen, maar toch is het oppassen geblazen want er schuilt een addertje onder het gras. Waar moeten we op letten?

Mondwater

Mondwater kennen we in feite allemaal wel. Het is een substantie dat door veel mensen na het poetsen van de tanden wordt gebruikt. Het geeft net dat beetje extra hygiëne, althans dat denken we, en zorgt voor een heerlijk fris gevoel. Na het spoelen met mondwater heb je het idee dat je het gebit goed verzorgt hebt en ga je met een zelfverzekerd gevoel de deur uit.

Ingrediënten

Niet elke mondwater bevat dezelfde stoffen als de andere. Grofweg kun je twee soorten mondwater onderscheiden: mondwater met en zonder alcohol. Lang werd gedacht dat mondwater met alcohol geen kwaad kon voor het gebit. Alcohol dood immers bacteriën dus zou het juist een positief effect hebben want bacteriën veroorzaken onder andere een slechte adem en tandverderf.

Alcohol in mondwater heeft naast het doden van bacteriën echter een vrij groot nadeel. Het zorgt er namelijk voor dat de mondholte uitdroogt. Door deze uitdroging van de mondholte is er vergrote kans op plaquevorming. Tandplak kan zich vormen tot tandsteen als deze niet goed wordt verwijderd. Deze extra vorming van tandplak komt onder andere doordat speeksel ervoor zorgt dat tandplak minder goed ontwikkelt. Als je dus gaat spoelen met een mondwater waar alcohol in zit zal de mondholte uitdrogen waardoor minder speeksel (speeksel zorgt ervoor dat de zuurgraad van de mondholte constant wordt gehouden) wordt gevormd en er dus meer kans is dat er zich tandplak gaat ontwikkelen op de tanden. Mondwater zonder alcohol heeft dit probleem niet en is dus aan te raden boven de alcoholische variant.

Fluoride

Bijna elk mondwater bevat fluoride. Fluoride zorgt ervoor dat het tandglazuur een boost krijgt en goed van kwaliteit blijft. Tandglazuur ligt op de tanden en heeft een beschermende functie. Het is van groot belang dat het tandglazuur in goede conditie blijft aangezien het niet aangroeit, aansterkt of aangemaakt wordt. Na een bepaalde leeftijd blijft het tandglazuur dus constant en zal het, naarmate men ouder wordt, langzaam maar zeker afslijten. Het is aan ons de taak om dit proces zo langzaam mogelijk te laten verlopen. Dit doe je onder andere door:

 • suikers vermijden
 • je tanden niet direct poetsen na zure of suikerhoudende voedingsbronnen te hebben gegeten
 • je tanden poetsen met tandpasta die fluoride bevat
 • je tanden spoelen met een mondwater waar liever geen alcohol in zit

Slijtingsproces

Je tanden poetsen na het eten van zuurhoudende voedingsbronnen is niet bevorderlijk voor je gebit aangezien dit het slijtingsproces versneld. Als bepaalde delen van je gebit, bijvoorbeeld de bovenkant van je kiezen, versleten zijn noemt men dit tanderosie. Zuurhoudende voedingsbronnen tasten het tandglazuur aan. Als je het gebit gaat poetsen met een tandpasta na het eten van zulk soort voeding, denk aan frisdranken, vruchtensappen, snoep, versnel je dit proces.

In tandpasta zitten namelijk kleine bestanddelen die werken als een soort schuurpapier. Je tanden worden als het ware gepolijst na iedere poetsbeurt. Nadeel van zo’n poetsbeurt is dat het tandglazuur wel een opdonder krijgt maar gelukkig is gezond tandglazuur sterk genoeg om iedere poetsbeurt te weerstaan.

Na het eten van zure bestanddelen heeft het tandglazuur al een opdonder gehad en moet ook nog eens het tandpasta met haar schurende bestanddelen weerstaan. Uiteraard gebeurt er niets na één keer poetsen na het eten van zuurhoudende middelen, maar als dit vaker gebeurt is er kans op vroegtijdige tanderosie.

Het advies is daarom ook om een tijdje te wachten met het poetsen van je tanden na het eten van suikers en zuurhoudende voedingsbronnen.

Soorten mondwater

Welke soorten mondwater zijn er eigenlijk te noemen en welke bevat alcohol en welke juist niet? Deze vraag wordt vaak gesteld. Om het overzichtelijk te maken vind je hier een lijst met verschillende soorten mondspoelingen.
 • Elmex
 • Aquafresh
 • Meridol
 • Oral B
 • Listerine
 • Sensodyne
 • Colgate
 • Signal
 • Paradontax
 • Odol
 • Theramed
 • Huismerk Mondwater

Vrijwel alle A-merken bevatten tegenwoordig geen alcohol meer.
© 2010 - 2023 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slechte adem – een natuurlijk mondwater van tijmSlechte adem – een natuurlijk mondwater van tijmSlechte adem is de nachtmerrie van veel mensen. Maar als je je slechte adem wilt bestrijden met een natuurlijk middel wo…
Mondwater en mondspoeling: Soorten en gebruikMondwater en mondspoeling: Soorten en gebruikMondwaters of mondspoelingen zijn middelen waarmee mensen weer een frisse adem kunnen krijgen. Dit vervangt de normale m…
Mondwater: Welke stoffen brengen nadelen met zich mee?Mondwater: Welke stoffen brengen nadelen met zich mee?Mondwater wordt onder andere gebruikt om je mond frisser te laten ruiken en etensresten weg te spoelen. Je kunt hiermee…
Luizen natuurlijk bestrijden en verwijderenLuizen natuurlijk bestrijden en verwijderenLuizen hebben slechts 6 tot 10 dagen nodig om zich van eitje in volwassen luis te transformeren. Van zodra ze volwassen…

Beauty: Mooie benenBeauty: Mooie benenIk geloof dat er niemand is die geen mooie benen wil hebben, alleen is de norm van wat mooie benen zijn, overal anders.…
De top tien in manicure-missers (met advies van experts)De top tien in manicure-missers (met advies van experts)Mooie handen? Belangrijk is het voorkomen van brokkelrandjes aan je nagels, rafelige nagelriemen of het gevreesde 'schil…
Bronnen en referenties
Reactie

Yada, 09-05-2011
Ik heb mondwater zonder alcohol gekocht van het eigen merk Dentadent. Ik heb het nu 3 keer gebruikt, alles wat ik nu eet of drink heeft praktisch geen smaak meer! Het is al uren geleden dat ik de laatste spoeling heb gebruikt, de koffie brand smakeloost op mijn tong en mijn boterham smaakt nergens naar! Reactie infoteur, 10-05-2011
Wat vervelend! Wel goed dat u geen mondwater met alcohol hebt gebruikt, zoals te lezen is dat niet verstandig. Wellicht bent u gevoelig voor het mondwater van Dentadent. U kunt natuurlijk een ander merk gebruiken, bijvoorbeeld het merk OralB. Er komt waarschijnlijk nog een artikel aan dat gevoeligheid bij mondwaters aankaart. Houd mijn artikelen nauwlettend in de gaten! Succes!

Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 30-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.