Mondwater: met of zonder alcohol
Voor het ultiem verfrissend gevoel kun je natuurlijk naar de Franse sneeuwtoppen rijden en lekker van het frisse weer genieten. Al is dit lekker verfrissend, het is niet bepaald praktisch en voor de hand liggend. Dichter bij huis kunnen we een verfrissend gevoel creëren door na het poetsen van de tanden gebruik te maken van mondwater. Mondwater is net dat beetje extra en biedt voordelen, maar toch is het oppassen geblazen want er schuilt een addertje onder het gras. Waar moeten we op letten?
Mondwater
Mondwater kennen we in feite allemaal wel. Het is een substantie dat door veel mensen na het poetsen van de tanden wordt gebruikt. Het geeft net dat beetje extra hygiëne, althans dat denken we, en zorgt voor een heerlijk fris gevoel. Na het spoelen met mondwater heb je het idee dat je het gebit goed verzorgt hebt en ga je met een zelfverzekerd gevoel de deur uit.
Ingrediënten
Niet elke mondwater bevat dezelfde stoffen als de andere. Grofweg kun je twee soorten mondwater onderscheiden: mondwater met en zonder alcohol. Lang werd gedacht dat mondwater met alcohol geen kwaad kon voor het gebit. Alcohol dood immers bacteriën dus zou het juist een positief effect hebben want bacteriën veroorzaken onder andere een slechte adem en tandverderf.
Alcohol in mondwater heeft naast het doden van bacteriën echter een vrij groot nadeel. Het zorgt er namelijk voor dat de mondholte uitdroogt. Door deze uitdroging van de mondholte is er vergrote kans op plaquevorming. Tandplak kan zich vormen tot tandsteen als deze niet goed wordt verwijderd. Deze extra vorming van tandplak komt onder andere doordat speeksel ervoor zorgt dat tandplak minder goed ontwikkelt. Als je dus gaat spoelen met een mondwater waar alcohol in zit zal de mondholte uitdrogen waardoor minder speeksel (speeksel zorgt ervoor dat de zuurgraad van de mondholte constant wordt gehouden) wordt gevormd en er dus meer kans is dat er zich tandplak gaat ontwikkelen op de tanden. Mondwater zonder alcohol heeft dit probleem niet en is dus aan te raden boven de alcoholische variant.
Fluoride
Bijna elk mondwater bevat fluoride. Fluoride zorgt ervoor dat het tandglazuur een boost krijgt en goed van kwaliteit blijft. Tandglazuur ligt op de tanden en heeft een beschermende functie. Het is van groot belang dat het tandglazuur in goede conditie blijft aangezien het niet aangroeit, aansterkt of aangemaakt wordt. Na een bepaalde leeftijd blijft het tandglazuur dus constant en zal het, naarmate men ouder wordt, langzaam maar zeker afslijten. Het is aan ons de taak om dit proces zo langzaam mogelijk te laten verlopen. Dit doe je onder andere door:
- suikers vermijden
- je tanden niet direct poetsen na zure of suikerhoudende voedingsbronnen te hebben gegeten
- je tanden poetsen met tandpasta die fluoride bevat
- je tanden spoelen met een mondwater waar liever geen alcohol in zit
Slijtingsproces
Je tanden poetsen na het eten van zuurhoudende voedingsbronnen is niet bevorderlijk voor je gebit aangezien dit het slijtingsproces versneld. Als bepaalde delen van je gebit, bijvoorbeeld de bovenkant van je kiezen, versleten zijn noemt men dit tanderosie. Zuurhoudende voedingsbronnen tasten het tandglazuur aan. Als je het gebit gaat poetsen met een tandpasta na het eten van zulk soort voeding, denk aan frisdranken, vruchtensappen, snoep, versnel je dit proces.
In tandpasta zitten namelijk kleine bestanddelen die werken als een soort schuurpapier. Je tanden worden als het ware gepolijst na iedere poetsbeurt. Nadeel van zo’n poetsbeurt is dat het tandglazuur wel een opdonder krijgt maar gelukkig is gezond tandglazuur sterk genoeg om iedere poetsbeurt te weerstaan.
Na het eten van zure bestanddelen heeft het tandglazuur al een opdonder gehad en moet ook nog eens het tandpasta met haar schurende bestanddelen weerstaan. Uiteraard gebeurt er niets na één keer poetsen na het eten van zuurhoudende middelen, maar als dit vaker gebeurt is er kans op vroegtijdige tanderosie.
Het advies is daarom ook om een tijdje te wachten met het poetsen van je tanden na het eten van suikers en zuurhoudende voedingsbronnen.
Soorten mondwater
Welke soorten mondwater zijn er eigenlijk te noemen en welke bevat alcohol en welke juist niet? Deze vraag wordt vaak gesteld. Om het overzichtelijk te maken vind je hier een lijst met verschillende soorten mondspoelingen.
- Elmex
- Aquafresh
- Meridol
- Oral B
- Listerine
- Sensodyne
- Colgate
- Signal
- Paradontax
- Odol
- Theramed
- Huismerk Mondwater
Vrijwel alle A-merken bevatten tegenwoordig geen alcohol meer.