Mondwater: Welke stoffen brengen nadelen met zich mee?

Mondwater: Welke stoffen brengen nadelen met zich mee? Mondwater wordt onder andere gebruikt om je mond frisser te laten ruiken en etensresten weg te spoelen. Je kunt hiermee plekken reinigen waar je normaal gesproken niet goed bij kunt. Mondwater kan stoffen zoals chloorhexidine, natrium lauryl sulfaat en waterstofperoxide bevatten. Sommige stoffen die zich in mondwater bevinden brengen nadelen met zich mee. Wat kunnen de nadelen zijn van het gebruik van mondwater? Welke stoffen kunnen een slechte bijwerking hebben?

Stoffen die nadelige gevolgen kunnen hebben


Het gebruik van mondwater kan meerdere nadelen met zich meebrengen. Er kunnen bijvoorbeeld bepaalde stoffen aanwezig zijn die voor een hoge zuurgraad zorgen en hierdoor het gebit aantasten. Dit komt omdat een aantal stoffen een lage pH waarde hebben (lager dan zeven). Hiermee wordt namelijk tandsteen aangepakt terwijl je glazuur aangetast kan worden. Hieronder staan stoffen beschreven die zich in mondwater kunnen bevinden en nadelige gevolgen kunnen hebben:

Chloorhexidine

De stof chloorhexidine komt regelmatig in mondwaterproducten voor. Het zorgt ervoor dat nare geuren tijdelijk gemaskerd worden. Wanneer de werking van deze stof is gestopt bestaat er een kans dat je mond opnieuw begint te ruiken. Hiernaast kan het gebruik van chloorhexidine ervoor zorgen dat je tanden en tandvlees verkleuren. Deze verkleuring is egaal en kan pas verdwijnen wanneer je stopt met het gebruik van deze stof.

Waterstofperoxide

Mondwater kan waterstofperoxide bevatten. De stof waterstofperoxide zorgt ervoor dat je mond ontsmet en gereinigd wordt. Dit zorgt ervoor dat je tandvlees gezond blijft. Het nadeel is dat deze stof een jong bloedstolsel kan laten oplossen. Dit kan problemen vormen wanneer je bijvoorbeeld net een kies hebt laten trekken en hierdoor bloedstolsels ontstaan zijn. Hiernaast kan waterstofperoxide de natuurlijke bacteriebalans in je mond tijdelijk verstoren en je mondholte gevoelig maken.

Alcohol

Alcohol heeft als voordeel dat het snel bacteriën doodt, echter heeft deze stof ook meerdere nadelen:

Het ontstaan van een droge mond

Mondwater met alcohol kan een droge mond veroorzaken. Er ontstaat uitdroging van de mond omdat alcohol de productie van speeksel vermindert. Dit heeft een aantal nadelen, speeksel heeft namelijk meerdere belangrijke functies. Het beschermt onder andere het tandglazuur en de in speeksel aanwezige eiwitten zorgen voor de bestrijding van schimmels. Hiernaast bevat speeksel bepaalde eiwitten die bevorderlijk zijn voor het helen van wondjes en het voorkomen van plakvorming. Plakvorming vergroot de kans op het krijgen van tandsteen waardoor er gaatjes kunnen ontstaan. Tevens zorgt een droge mond ervoor dat 'anaerobe bacteriën' zich gemakkelijker kunnen vermenigvuldigen en verspreiden. Dit zijn bacteriën die geen zuurstof nodig hebben om te kunnen overleven. De anaerobe bacteriën zorgen voor zwavelverbindingen die een vervelende geur veroorzaken.

Keelkanker

Mondwater met alcohol kan op een indirecte wijze keelkanker veroorzaken. Dit komt omdat kankerverwekkende stoffen (zoals nicotine) vanwege de aanwezigheid van alcohol gemakkelijker de keelholte kan binnendringen. De eerste studie hiernaar werd in het jaar 2009 in Australië verricht, met als uitkomst dat deze combinatie van stoffen de kans op keelkanker vergroot. Het onderzoek werd door onderzoekers van de University of Melbourne in Victoria verricht. In 2014 werd er een soortgelijke studie uitgevoerd, ditmaal uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Glasgow in Schotland. Het resultaat van deze studie is hetzelfde gebleken.

Een verstoorde balans

Goede bacteriën zorgen ervoor dat bloedvaten wijd open blijven zodat hier voldoende bloed doorheen kan stromen. Mondwater met alcohol kan ervoor zorgen dat er naast slechte bacteriën ook goede bacteriën worden verwijderd. Dit kan indirect een hoge bloeddruk veroorzaken. Een té hoge bloeddruk kan de kans op het krijgen van een beroerte of hartziekte vergroten.

Parabenen

Parabenen zijn chemische stoffen die ervoor zorgen dat producten langer houdbaar blijven. Onderzoek heeft aangetoond dat parabenen soms in kankercellen te vinden zijn. Dit kwam onder andere naar voren in een onderzoek van Dr. Philippa Darbre in 2004 (University of Reading, Engeland). Anno 2019 is echter niet vastgesteld of parabenen ook een rol spelen bij de ontwikkeling van kankercellen.

Hexetidine

De stof hexetidine werkt goed tegen mondinfecties en doodt allerlei soorten bacteriën. Sommige personen zijn overgevoelig voor deze stof waardoor je een branderig gevoel in je mond kunt krijgen. Het hecht zich namelijk sterk aan je slijmvliezen. Hiernaast is er een kans op huiduitslag en smaakveranderingen.

Saccharine

Om mondwater een betere smaak te geven wordt er saccharine gebruikt. Na het gebruik van deze stof is er echter een kans dat je na verloop van tijd een bittere smaak krijgt of dat er een allergische reactie optreedt.

Natrium lauryl sulfaat

De stof natrium lauryl sulfaat zorgt ervoor dat mondwater begint te schuimen. Dit is bevorderlijk voor de beleveniservaring tijdens het spoelen. De stof kan echter de kans op het krijgen van aften en mondzweertjes vergroten. De moleculen kunnen namelijk aan de binnenkant van je mond schuren waardoor er kleine wondjes ontstaan.

Triclosan

Tricoslan is een stof die allerlei soorten bacteriën doodt, maar het heeft ook enkele nadelen. Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Californië hebben namelijk aangetoond dat tricoslan kankerverwekkend kan zijn als het in grote hoeveelheden gebruikt wordt. Tevens heeft het de eigenschap om de hormoonhuishouding te ontregelen en kan het personen resistent maken tegen antibiotica.

Kleurstoffen

De kleurstoffen in het product zorgen ervoor dat het product er beter uitziet. Het wordt aangeduid met de code CL. Het nadeel van het gebruik van kleurstoffen is dat zij de kans vergroten op allergische reacties. Het kan onder andere misselijkheid, migraine en vermoeidheid opwekken. Het is om deze reden aanbevolen om de producten met veel kleurstoffen te vermijden.

Conclusie

Het gebruik van mondwater kan verschillende nadelen hebben. Het is aanbevolen om voor de aanschaf van een product na te gaan welke stoffen er zich in het product bevinden zodat je de juiste keuze kunt maken. Probeer stoffen zoals parabenen en alcohol te vermijden. Je kunt eventueel aan je tandarts om advies vragen over het desbetreffende product.
© 2019 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vieze adem, wat kun je ertegen doen?Vieze adem, wat kun je ertegen doen?Een vieze adem is een vervelend probleem. Zelf ruik je het vaak niet, maar de mensen in je omgeving, en zeker je partner…
Mijn tandvlees is ontstoken, wat nu?Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genaamd, is een pijnlijk verschijnsel in de mond. Bij de meeste mensen zorgt ont…
Het voorkomen van een slechte ademHet voorkomen van een slechte ademEen slechte adem komt heel veel voor en begint een steeds groter probleem te worden. Ongeveer 25% van de mensen heeft va…
Tandsteen, iedereen heeft hetTandsteen, iedereen heeft hetDe een meer, de ander minder, maar iedereen krijgt enig moment te maken met tandsteen. Het is niet ernstig, mits je het…

Adrenaline: functie, werking en bijwerkingen als medicijnAdrenaline: functie, werking en bijwerkingen als medicijnAdrenaline is een hormoon (signaalstof die door cellen in het lichaam geproduceerd wordt) en een neurotransmitter (een c…
Baarmoederhals: functie, anatomie en aandoeningen van cervixBaarmoederhals: functie, anatomie en aandoeningen van cervixTussen de baarmoederholte en de vagina bevindt zich de zogenaamde baarmoederhals (cervix). De baarmoederhals is ongeveer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Colin Knowles,
  • https://stopslechteadem.nl/cb12-voor-slechte-adem-blijkt-nutteloos/
  • http://lemarocity.wixsite.com/tandartsmedeco/single-post/2016/08/31/De-voor--en-nadelen-van-mondwater
  • https://www.dentalzorg.nl/blog/belang-speeksel/
  • https://www.optimalegezondheid.com/wat-zijn-parabenen/
  • https://www.vraagdetandarts.nl/oorzaak-droge-mond/
  • https://www.welingelichtekringen.nl/gezond/502917/5-dingen-die-je-nog-niet-wist-over-gaatjes.html
  • https://www.tandarts.nl/mondzorg/gebit-preventie/mondspoelmiddel
  • https://www.nemokennislink.nl/publicaties/met-je-tanden-in-waterstofperoxide/
  • https://www.mondwaterspoeling.nl/sodium-saccharine/
  • https://www.mondwaterspoeling.nl/sodium-lauryl-sulfaat/
  • https://www.mondwaterspoeling.nl/triclosan/
  • https://www.mondwaterspoeling.nl/mondwater-goed-of-slecht/
  • https://www.dentalzorg.nl/blog/mondwater
  • https://www.vraagdetandarts.nl/mondwater-met-chloorhexidine/
  • https://www.mondwaterspoeling.nl/beste-mondwater-zonder-alcohol/
  • https://www.vraagdetandarts.nl/pas-op-voor-waterstofperoxide-mondwater-voor-en-nadelen/
  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/978201/pas-op-met-mondwater?utm_source=google&utm_medium=organic
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mondwater
  • http://www.medischdossier.org/archief/jaargang_11/nummer_4/nieuwsbericht_535/mondkanker-door-mondwater.html
  • https://www.natuurlijkzuiver.nl/blogs/alles-over-natuurlijke-cosmetica/ingredienten-die-je-niet-in-natuurlijke-cosmetica/
  • https://www.gezondheid.nl/medische-dossiers-aandoeningen/hextril-r-mondspoeling-2/
  • https://www.welingelichtekringen.nl/wetenschap/388633/antibacteriele-zeep-wellicht-kankerverwekkend.html
  • http://www.medischdossier.org/archief/jaargang_11/nummer_4/nieuwsbericht_535/mondkanker-door-mondwater.html
  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.22252
Island (91 artikelen)
Gepubliceerd: 29-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 25
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.