Lasertherapie bij cosmetische correcties
Laserlicht heeft een sterk regulerend en stimulerend effect. Het bevordert de normale celactiviteit en stimuleert herstelprocessen. Maar wie lasertherapie overweegt om een lelijk lichaamsdeel te corrigeren, moet weten dat het niet altijd om een onschuldige ingreep gaat.
Wanneer is laserbehandeling zinvol?
De laser wordt dáár ingezet waar de chirurgie niet komt:
- Dat is bijvoorbeeld het geval bij permanente ontharing: men kan immers niet elk afzonderlijk haartje operatief laten verwijderen.
- Hetzelfde geldt voor zwangersschapsstrepen (striae) die met lasertherapie verkleind of zelfs helemaal geëlimineerd worden. Ook hier kan een chirurg niet veel doen.
- En voor anti-aging behandelingen is de laser eveneens zeer goed toepasbaar. Bij een klassieke schoonheidsoperatie wordt de huid door "trekken" weer gladgemaakt. Maar de eigenschappen van de opperhuid veranderen daardoor niet. De laser-technologie daarentegen grijpt bij collageenlifting diep in de opperhuid in en regenereert dus de huid van binnenuit.
Wanneer is laserbehandeling af te raden?
Je moet de arts zoveel mogelijk informatie geven. Die besluit vervolgens op grond daarvan of de laserbehandeling al dan niet is aan te bevelen:
- In ieder geval moet een laserbehandeling niet bij een gebruinde huid worden toegepast, anders loopt u het risico van een depigmentatie, die in het behandelde gedeelte van de huid voor altijd zichtbaar blijft. Daarom moet men wachten totdat de bruine kleur geheel verdwenen is.
- Bovendien dient u ook aan de arts te melden als u hormonale storingen heeft. Dat geldt vooral bij patiënten die zich voor acne of epileren willen laten behandelen.
- Zwangere vrouwen mogen evenmin blootgesteld worden aan de laser: de bijwerkingen van bestraling op het ongeboren kind zijn niet bekend en het is beter geen risico te nemen.
Zijn de resultaten van lasertherapie blijvend?
De esthetische resultaten die tegenwoordig met laserbehandelingen worden bereikt, mogen vaak opmerkelijk worden genoemd. Maar dat betekent niet dat je de huid daarna niet meer hoeft te verzorgen:
- Huidvlekken zijn afkomstig van een overmatige afscheiding van melanine als gevolg van herhaalde zonnestraling.
- Ook bij rimpelvorming is met name UV-straling verantwoordelijk voor de veroudering van de huid. Het is daarom erg belangrijk om de huid tegen de zon te beschermen en regelmatig te verzorgen.
- Spataderen ontstaan omdat de kwaliteit van de bloedvaten slecht is. De laser kan weliswaar de symptomen daarvan bestrijden maar niet de bloedvatvorming zelf beïnvloeden, de eigenlijke oorzaak van de symptomen. Men moet er dus rekening mee houden dat na verloop van tijd opnieuw spataderen ontstaan die zichtbare sporen achterlaten.
Waarom is laserbehandeling zo duur?
De prijs van een laserbehandeling is enerzijds afhankelijk van het type laser en anderzijds van het behandelde lichaamsdeel. De laser is een ingewikkeld apparaat en elk apparaat maakt gebruik van een andere technologie. En de prijs hangt ook van de golflengte af.
Maar veel behandelingen blijken na afloop toch de moeite waard te zijn geweest, ook al hebben die bij aanvang veel geld gekost. Daartoe behoort bijvoorbeeld een ontharingsbehandeling met laser, want je hoeft nooit geen haren meer te verwijderen. Dat bespaart op lange termijn tijd en kosten en verbetert de levenskwaliteit!