mijn kijk op

Ooglaseren of contactlensimplantatie: Artiflex

Ooglaseren of contactlensimplantatie: Artiflex Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen hun ogen laten laseren om het zicht te verbeteren. Toch kan het ook voorkomen dat je ogen niet geschikt zijn voor een laserbehandeling. Dan zijn er daarnaast gelukkig nog andere methodes om van je bril of lenzen af te komen. Zelf heb ik de Artiflex behandeling ondergaan. Een contactlensimplantatie.

Het vooronderzoek

Jaren geleden zat ik, na al mijn moed te hebben verzameld, in de wachtkamer van de oogspecialist. Ik had een afspraak voor een vooronderzoek. Nadat alle oogtesten waren gedaan, vertelde de specialist dat helaas mijn hoornvlies te dun was voor een ingreep en dat ik, daarmee, tot één van de weinigen behoorde, die voor geen enkele behandeling in aanmerking kwam. Ik kon het niet geloven. Wel was er hoop aan de kant van de medici. Wellicht zouden er over een aantal jaar ontwikkelingen plaatsvinden op dit terrein en zou ik dan wel in aanmerking komen.

Contactlensimplantatie: Artiflex

Een paar jaar later liet ik opnieuw een onderzoek doen en gelukkig bleek er nu wel een mogelijkheid. De Artiflex behandeling.
Hoe werkt het? Nadat het oog is verdoofd door een prikje onder het oog, kan de ingreep plaatsvinden. Door middel van een klein sneetje van 3mm wordt de flexibele lens in de voorste oogkamer geplaatst. Daar wordt de lens bevestigd aan de iris. De gehele ingreep duurt nog geen half uur. Je verlaat de praktijk met een oogkapje op. Zelf dien je na de behandeling je oog een aantal weken lang, vier keer per dag te verzorgen met diverse druppels en zalfjes. Make up mag in die periode niet worden gedragen. Zodra het ene oog genezen is, mag het andere oog.

Eng? Ja, ik vond de ingreep heel eng. Je oog wordt verdoofd, maar tijdens de behandeling zie en hoor je alle handelingen van de arts. Voor mij persoonlijk duurde alles erg lang, maar misschien had dat met mijn angst te maken.

Het herstel na een contactlensimplantatie

Het was bij mij bekend dat het verbeterde zicht even op zich kon laten wachten. Anders dan bij een laserbehandeling, moeten je hersenen het nieuwe zicht door de lens verwerken en oppakken. Na de operatie zag ik wel veel beter, maar nog zo onscherp dat ik eigenlijk nog een bril nodig had. Autorijden was voor mij geen optie. Ook de maanden erna kon ik amper verkeersborden lezen. Ondanks dat mijn arts mij verzekerde dat het goed zou komen, was ik toch teleurgesteld. Zo'n dure operatie en dan had ik toch nog lenzen of een bril nodig.

Bij een contactlensimplantatie wordt gekozen voor een lens met een bepaalde sterkte die jouw afwijking compenseert. Echter kan er een minimale restwaarde overblijven. Bij een laserbehandeling wordt de afwijking geheel nauwkeurig gecompenseerd. Zelf had ik het vermoeden dat bij mij die restwaarde was overgebleven.

Het resultaat

Een half jaar na de ingreep merkte ik dat mijn zicht zeer scherp geworden was. Ik ben nu een aantal jaar verder en volledig gewend aan mijn geweldige zicht. Het geeft zoveel voordelen, zoveel vrijheid als je zicht goed is. Ook al was het een behoorlijk dure uitgave, voor mij is dit het mooiste cadeau dat ik ooit gekregen heb! Nieuwe ogen!!
© 2011 - 2024 Madeleine79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
LensimplantatieLensimplantatieEen lensimplantatie is een kleine chirurgische ingreep. Er wordt een kunstlens in het oog aangebracht. Een veilige en ef…
LensimplantatenLensimplantatenLensimplantaten zijn lenzen die in het oog worden aangebracht en daar permanent blijven zitten. Het is dus niet nodig om…
Veilig ooglaseren - de meest veilige ooglaserbehandelingIs ooglaseren veilig of gevaarlijk? Een ooglaserbehandeling bestaat uit drie stappen: vooronderzoek, behandeling en nazo…
Ogen laten laseren als alternatief voor een brilHet dragen van een bril of lenzen kan vaak vervelend zijn. Brillen kunnen breken of kwijtraken en lenzen kunnen irritere…

Slenderen afvallen en relaxen tegelijkSlenderen is een manier van bewegen dankzij gemotoriseerde banken, dit zorgt er voor dat het deze manier van bewegen zel…
Test zelf je prostaat, diabetes, adem, cholesterol & ogenTest zelf je prostaat, diabetes, adem, cholesterol & ogenEr zijn tegenwoordig een groot aantal medische testen verkrijgbaar die op bepaald gebied onze gezondheid kunnen testen.…
Madeleine79 (43 artikelen)
Laatste update: 16-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.