Plantaardige haarverf kiezen

Uit eerdere testen is gebleken dat de conventionele haarverven slecht uit de bus kwamen omdat er teveel schadelijke chemische stoffen in zitten. Gelukkig zijn er alternatieven want tenminste tweederde van de vrouwen verft haar haren. Een geschikt alternatief zijn plantaardige haarverven. Daarvoor worden meer dan 20 verschillende verfplanten gebruikt; aan de top staat de rode henna. Helaas zijn niet alle plantaardige haarverven zo goed als ze beloven.

Verfplanten

Voor blonde en goudkleurige tonen worden o.a. kamille, tarwe en kurkuma gebruikt. Voor de brunettes worden walnootschillen verwerkt. Met indigo kun je de koelere rode kleuren aanmaken, met henna de warmere rode en bruine tinten.

Enkele tips

De gecertificeerde plantaardige natuur haarverven komen het beste uit de test. Laat je niet misleiden door termen als natuur, henna en bio. Deze zijn allang geen garantie meer voor een goed product. Helaas worden deze begrippen te pas en te onpas gebruikt, misbruikt dus. Kijk daarom altijd goed naar de lijst met stoffen die in het product zitten.

Als je je haar bij de kapper laat verven, kun je altijd navragen welke plantaardig haarverf hij gebruikt. Er zijn namelijk nogal verschillen: zo scoort bijvoorbeeld het merk Schwarzkopf zeer goed in de test en Wella niet.

Grijze haren nemen donkere tinten niet zo makkelijk meer op. Je kunt het beter eerst met een haarpluk uitproberen. Heb je veel grijs haar dan kun je beter je haar bij de (natuur)kapper laten verven, die met plantaardige verven werkt.

Handen, gezicht en oren goed beschermen met plastic handschoenen en vette crème.

Schadelijke stoffen

De schadelijke stoffen van de plantaardige haarverven in deze tabellen worden duidelijk vermeld. Ook als uw merk er niet bij zit, kunt u makkelijk op uw eigen verpakking zien of er een of meerdere van deze stoffen aanwezig zijn (mits vermeld) en uw eigen conclusies trekken. De testen werden uitgevoerd door de Duitse ecologische consumentenbond Oekotest. Hier een kort overzicht van de meest voorkomende schadelijke stoffen.

  • Aromatische aminen (deze zijn kankerverwekkend)
  • Resorcin (kleurmiddel dat chromosoomafwijkingen kan veroorzaken)
  • Formaldehyde (kankerverwekkend conserveermiddel)
  • Halogeenorganische verbindingen (kan allergiën en kanker veroorzaken)
  • PEG/PEG derivaten (kunnen de huid zo doorlatend maken dat er andere vreemde stoffen kunnen binnendringen)
  • Geurstoffen die allergiën kunnen veroorzaken

MerknaamCertificeerdKleurVerdachte stoffenOordeel
Khadi (verkrijgbaar via internet)jadonkerbruingeenzeer goed
Khadi plantaardige haarverfjahenna roodgeenzeer goed
Logona plantaardige haarverfjaomberbruingeenzeer goed
Logona plantaardige haarverfjavuurroodgeenzeer goed
Logona plantaardige verf color cremejateakgeenzeer goed
Sante plantaardige haarverfjanatuurlijk roodgeenzeer goed
Sante plantaardige haarverfjakastanjebruingeenzeer goed
Basler Line Pro- Nature Flora Ton (via internet)neeFeuermohn (rood)geenzeer goed
Basler Line Pro-Nature Flora TonneeGoldregen (goudblond)geenzeer goed
Biokosma Henna Superintensiv (via internet)neehennarotgeenzeer goed
Esther Tol Henna-Colorneebruingeenzeer goed
Henna Plus Colour Powderneedonkerbruingeenzeer goed
Schwarzkopf Igora haarverfneebruingeenzeer goed
Lush Mama Caca Marronneekastanjebruingeenzeer goed
Esther Tol Henna Colorneerood extra sterkaromatische aminenonvoldoende
Wella EOS kleuring op plantenbasisneecacaoaromatische aminen, PEG/PEG derivatenruim onvoldoende
Henna Plus Long Lasting Colourneeespresso 3.37aromatische aminen, resorcine, formaldehyde, halogeenorganische verbindingen, PEG/PEG derivatenruim onvoldoende
Naturtint haarverfneekastanjebruinaromatische aminen, formaldehyde, halogeenorganische verbindingen, PEG/PEG derivatenruim onvoldoende
Naturtint haarverfneerood intensiefaromatische aminen, formaldehyde, halogeenorganische verbindingen, PEG/PEG derivatenruim onvoldoende
Borlind Puravera haarverfneemoccaaromatische aminen, resorcine, PEG/PEG derivatenruim onvoldoende
Borlind Puravera haarverfneeterracottaaromatische aminen, PEG/PEG derivatenruim onvoldoende
Sanotint haarverfneezwartaromatische aminen, PEG/PEG derivatenruim onvoldoende
Sanotint haarverfneedonkerbruinaromatische aminen, resorcine, halogeenorganische verbindingen, PEG/PEG derivatenruim onvoldoende
© 2010 - 2024 Minga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Felgekleurde haarlokkenOmbre haar is al eventjes in de mode. Om dit mode verschijnsel naar een nieuw level te brengen is het nu modieus om in d…
Kun je je haar verven als je zwanger bent?Kun je je haar verven als je zwanger bent?Veel vrouwen houden van een ander kleurtje in hun haar, maar wat nou als je zwanger bent. Is het dan wel handig om je ha…
Haarverf brandt op hoofdhuidHaarverf brandt op hoofdhuidHaarverf of haarkleuring is bedoeld om het haar een andere kleur te geven of om grijs haar te dekken. Vrouwen gebruiken…
Tips als je je haar zelf gaat verven. Hoe ga je te werk?Tips als je je haar zelf gaat verven. Hoe ga je te werk?Zelf je haar verven is een stuk goedkoper dan het bij de kapper laten doen. Als je het zelf doet moet je wel met een aan…

Beauty: Mooie ogenBeauty: Mooie ogenDe ogen zijn voor veel mensen visueel leidend in hun rol als het gaat om betrouwbaarheid, binding, eerlijkheid maar ook…
Wie mooi wil zijn moet pijn lijden!Wie mooi wil zijn moet pijn lijden!Er supersexy uitzien? Dat altijd! Zolang het maar niet ten koste gaat van je gezondheid. Fashionista's pas op!
Bronnen en referenties
  • Tijdschrijft Oekotest, oktober 2010
Reacties

M. Dickhaut, 01-04-2015
Graag zou ik weten of Colour Cream bruin ook tot de goede haarkleuring hoort. Het is van het merk Henna Plus. Verkrijgbaar bij De Tuinen. Alvast hartelijk bedankt.
vriendelijke groet M. Dickhaut Reactie infoteur, 04-04-2015
Beste M. Dickhaut,

Ik ben niet op de hoogte van alle kwaliteiten haarverf. In het artikel staat waar je op moet letten bij de koop van haarverf. M.a.w. welke ingrediënten wel of niet verantwoordt zijn. Met die lijst kun je elke haarverf toetsen.

Met vriendelijke groet,
Minga

Mj, 12-01-2015
Gebruik al jaren Hennaplus colour crème kleur 4 bruin, zag dit niet tussen de veilige kleuren, wel het poeder maar dat is zo'n geklieder. Ben al 74 jaar. Is de crème toch wel veilig? Reactie infoteur, 12-01-2015
Beste Mj,

Daar kan ik helaas niets over zeggen omdat ik destijds alleen de gegevens had die in het artikel zijn vermeld. Als u geen allergische reacties hebt gehad al die jaren, dan zou ik me daar niet zoveel zorgen over maken. Hennaplus is in ieder geval een van de betere merken.
Maar over de veiligheid van het door u gebruikte product kan ik verder weinig zeggen.

Met vriendelijke groet,
Minga

Betty, 02-09-2014
Bij de natuurtint zit waterstofperoxide in, is dat geen schadelijke stof? Reactie infoteur, 03-09-2014
Beste Betty,

Waterstofperoxide kan zowel schadelijk als nuttig zijn. De een zweert erbij, de ander moet er niets van hebben. Ik heb er geen slechte ervaringen mee wat haarverf betreft.
Het beste kun je wat meer informatie opzoeken op internet. En dan je eigen conclusie trekken. Ik weet er te weinig van.

Met vriendelijke groet,
Minga

A. de Graaf, 13-02-2014
Ik heb altijd henna colour powder gebruikt maar dit pakt nogal oranje uit. Ik wil nu iets anders proberen maar absoluut zo plantaardig mogelijk. Heb nu Igora gekocht (9-7 koper) maar ik zie daar bv. wel resorcinol opstaan. Hij komt wel goed uit de test. Is deze net zo goed als henna powder? Reactie infoteur, 13-02-2014
Hallo A. de Graaf,
Ik heb dit artikel geschreven om anderen te informeren over schadelijke stoffen in gangbare haarverven. Zelf heb ik geen ervaring met Henna colour powder of Igora haarverf. Resorcinol wordt ook gebruikt in medicijnen tegen acne en andere huidziekten en schijnt jeuk te verminderen. De functie in haarverf is mij niet helemaal duidelijk.
Een bevredigend antwoord moet ik dus schuldig blijven.
Succes met verven!

Met vriendelijke groet,
Minga

Van Sprundel, 13-01-2014
Ik ben op zoek naar een plantaardige haarverf, of in ieder geval een haarverf die niet te veel schadelijke stoffen bevat. Ik zie Igora van Schwarzkopf goed uit de bus komen. Moet je dat met waterstofperoxide aanmaken? En zitten er verder geen schadelijke stoffen in? Ik kan er niks over vinden bij Schwarzkopf.
Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 14-01-2014
Beste Sprundel,
Waterstofperoxide wordt alleen gebruikt voor blondering, maar ik weet niet of die stof in Igora van Schwarzkopf zit. Dat zou je op de verpakking moeten zien.
Essensity van Schwarzkopf is in ieder geval zonder ammoniak.
Het beste kun je de schadelijke stoffen uit het artikel op een briefje schrijven en daarmee naar de winkel gaan om op de verpakking te kijken wat voor stoffen erin zitten.

Met vriendelijke groet,
Minga

Minga (63 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.