Beauty: Nagelproblemen?

Beauty: Nagelproblemen? Menig mens, of eigenlijk menig vrouw, kampt er mee … problemen met de nagels. We weten allemaal dat het een visitekaartje is als je mooie verzorgde handen en nagels hebt en afbrokkelende, scheurende of verkleurende nagels passen dan eigenlijk niet in dit plaatje. Wat zijn de EHBO-mogelijkheden als het om de nagels gaat?

Verzorgen

Het begint bij het verzorgen, wat een open deur! Maar niets is minder waar, de nagels hebben immers veel te verduren. Iedere maand even wat extra tijd inruimen voor de nagels is geen overbodige luxe. De een zal het vormgeven door zelf stevig aan de slag te gaan en de ander gaat naar de professional. Maar dagelijks je handen met een handlotion insmeren die ook de nagelverzorging meeneemt, is een basis waar je feitelijk weinig voor hoeft te doen.

De belangrijkste bestanddelen van een manicurebehandeling is de feitelijke verzorging en het voeden.

Verzorgen en voeden

Begin met eventuele nagellakresten te verwijderen, was de handen en nagels met een goede desinfecterende zeep en maak hierbij gebruik van een nagelborsteltje. Losse velletjes die op de nagels (vaak de randen) zitten, haal je op eenvoudige wijze weg.

Ga daarna met de een zachte nagelriemenolie langs de randen van de nagel en de huid en wrijf de nagelriemen met de zachte nagelriemenolie voorzichtig los. Gebruik desgewenst een bokkenpootje. Er zijn tegenwoordig verschillende nagelriemenoliën, maar als je deze voor de droge huid en nagel neemt heb je meest voedende. Knip je nagels nooit maar vijl ze altijd, bij voorkeur met een glazenvijl (goed te reinigen) en vijl één richting heen, van buiten naar binnen.

Wil je verder geen kleurtje geven aan de nagels verzorg je handen dan vervolgens met een goede handlotion. Wil je je nagels alleen wat glans geven zonder lak, pas dan de glansvijl toe. Maar nooit vaker dan één maal per maand. De nagelplaat maak je er anders veel te dun en dus kwetsbaar mee. Scheuren of breken ligt dan op de loer.

Problemen

Ook aan de nagels kan je nogal wat problemen hebben. Maar de meest voorkomende zijn scheurtjes, loslaten van laagjes en sterk verkleurde nagels.

Scheurtjes en losse laagjes

De scheurtjes kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Verkeerd vijlen is er een van, scheurtjes die met de glansvijl zijn ontstaan (de nagel is te dun en te kwetsbaar gemaakt) is een andere en allemaal zelf te voorkomen. Weet je niet hoe het werkt, bezoek dan eenmalig een specialist, laat deze het voordoen en de eerste keer de nagels verzorgen en daarna ga je zelf aan de slag.

Heb je altijd snel scheurtjes en loslatende laagjes dan kan het zijn dat je zwakke nagels van nature hebt en mogelijk kunnen vitaminepreparaten hier iets in betekenen. Maar direct kan je ook iets doen en dat is de nagel beschermen. De nagel moet zo gevijld worden dat je niet snel haaltjes of scheurtjes kunt krijgen. Let er hierbij bijvoorbeeld op dat je pas de vorm gaat vijlen waar de nagel voorbij de huid komt. Als je vanuit het hoekje van de nagel gaat vijlen, maak je de nagel onnodig kwetsbaar.

Gel

De specialist kan met allerlei gels, harsen of andere materialen een soort nieuwe nagel over de jouwe leggen en deze groeit vervolgens van de eigen nagel af (of je houdt het bij). Maar het voortijdig verwijderen is weer wel een aanslag op je nagels.

Een andere en relatief nieuwe manier is de nagellak in de een gelvorm. Je brengt deze gewoon op als een normale nagellak en houdt je gelakte nagels onder een speciale uv-lamp. Wil je er weer vanaf dan heb je speciale nagellak remover waarmee je het kunt verwijderen. Deze speciale nagellak is niet in de reguliere drogisterij te koop, hiervoor moet je naar de speciaalzaak.

In de lengte splitsende nagel kan je ook met deze speciale nagellak behandelen, maar daarvoor heeft de specialist ook een speciale gel. Deze moet over de gehele lengte van de gescheurde nagel worden aangebracht (ook de randen van de scheurende nagel moeten meegenomen worden en meestal wordt er een soort malletje op de lengtescheur gelegd) en daarna wordt nagel weer glad gevijld en gepolijst.

Verkleurde nagels

Strikt genomen verkleuren je nagels sterk als je een harde kleur (bijvoorbeeld rood) op de nagels doet zonder een basecoat. Maar ook door roken, tuinieren of pigmentvlekjes, kan de nagel er stevig verkleurd uit gaan zien. Erg representatief is dit niet.

Als eerste kan je proberen om met een bruistablet de nagels “schoon”te krijgen. Dit zijn gewone bruistabletten die je voor kunstgebitten kunt kopen. Laat de nagels even in een bakje water met het opgeloste bruistablet hangen. Dit zal in een aantal gevallen werken, maar niet altijd. Werkt het niet, dan kan de glans/polijstvijl ingezet worden. Je haalt er met de grove kant immers het bovenste laagje af. Daarna polijst je de nagel weer tot een mooie egale gladde nagel.

Nagels niet zonder een basecoat is belangrijk om verkleuring tegen te gaan. Verder is de niet te droge nagel ook minder bevattelijk voor verkleuring. Gebruik dus regelmatig zowel voor de handen als voor de nagels een goede handlotion.

Tot slot

Een goede verzorging is geen uren werk, maar wel altijd de juiste materialen gebruiken. Als je werk van je nagels wilt maken en je weet zelf niet hoe het werkt, laat het dan eenmaal professioneel doen en let goed op wat de specialist doet.
Iedere 3 a 4 weken even wat tijd voor de handen/nagels en je voorkomt een hoop leed.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: verzorging beschadigde nagelsVerzorgde nagels ziet er altijd beter uit dat afgekloven, ingescheurde, gerafelde nagels. Toch is de schaar niet altijd…
Nagels lakken, hoe doe je dat?Nagels lakken, hoe doe je dat?Nagels lakken, nagellak aanbrengen op je nagels, het blijkt niet altijd een eenvoudig klusje. Als je niet goed lakt loop…
Onderzoek broze, splijtende nagels: medische nagellak helptOnderzoek broze, splijtende nagels: medische nagellak helptBroze nagels. Het kan een schoonheidsprobleem zijn, waarbij je gek wordt van je snel brekende, onregelmatige, splijtende…
Tips om je nagels lang mooi gelakt te houdenTips om je nagels lang mooi gelakt te houdenOm gek van te worden! Heb je eindelijk je nagels mooi gelakt, bladdert het na een paar uur alweer af. Eigenlijk kan je o…

Caudalie, Frans cosmeticamerk: druiven schoonheidsproductenHet Franse cosmeticamerk Caudalie baseert hun schoonheidsproducten op vinotherapie: druivenpitten worden geperst zodat d…
Waarom is de zon zo schadelijk voor onze huid?Je hoort tegenwoordig overal dat je je goed moet beschermen tegen de zon. Dit is zo omdat je huid anders sneller kan ver…
Reactie

Saar Severijn, 30-11-2011
Je kunt nu ook Sililevo nagellak gebruiken, is net te koop en werkt fantastisch om je nagels weer te herstellen (putjes, ribbeltjes, scheurtjes etc) of in goede conditie te houden. Bovendien biedt het een goede bescherming en voeding als basislaag onder je nagellak. Je kunt het kopen in de apotheek, werkt echt want het bouwt je nagel weer helemaal op! Reactie infoteur, 30-11-2011
Dank voor de aanvulling!

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.