Lippen om te zoenen tijdens de herfst en winter

Lippen om te zoenen tijdens de herfst en winter Tijdens de herfst en winter hebben onze lippen meer aandacht en verzorging nodig. Mooie lippen zijn vol van vorm, hebben een gezonde kleur en een gladde structuur. In de herfst en in de winter zijn de lippen vaak droog en vertonen barstjes en kloofjes, die tijdens koude dagen zeer pijnlijk kunnen aanvoelen. Hoe verzorgen we onze lippen optimaal, zodat we mooie lippen hebben tijdens de winter? Hoe komt het dat de lippen blauw kleuren tijdens de kou?

Droog en schraal

Zodra de herfst begint en de wintermaanden aanbreken, krijgen onze lippen het zwaar: ze worden droog en voelen schraal aan. De oorzaak van droge lippen ligt niet alleen aan het koude weer buiten, maar ook door de droge lucht binnen vanwege de centrale verwarming.

Dunne huid

Koud weer en de droge lucht in de huizen tijdens de wintermaanden zijn een dubbele aanslag voor de lippen. Lippen bestaan uit een zeer dunne huidlaag en zijn dus extra gevoelig. Behalve dat hebben lippen geen talg- of zweetklieren. Hierdoor zijn de lippen niet in staat zichzelf te beschermen tegen koud en droog winterweer en ontstaan er snel:
  • Kloofjes,
  • Barstjes en
  • Velletjes.

Verzorging

Wat is beste verzorging voor de lippen tijdens de wintermaanden? Wat is de beste verzorging voor droge en schrale lippen? De beste verzorging van de lippen tijdens de winter als het droog en koud weer is: smeer de lippen dagelijks met grote regelmaat in met een verzorgende stick. Behalve dat deze stick een laagje vet achter laat op de lippen is het bijzonder raadzaam dat de stick een UV-filter bevat.

Herstellen

Kunnen beschadigde lippen herstellen? Om de beschadigde lippen te herstellen van kloofjes, barstjes en velletjes is het verstandig om in de avond de lippen heel zachtjes te scrubben met een zachte tandenborstel. De dode huidcellen van de lippen worden door het scrubben verwijdert. Na de zachte scrubbeurt de lippen insmeren met een speciale lipcreme van Garnier, Labello, Nivea of van Biotherm voor optimale herstelwerkzaamheden van de lippen. De lippen kunnen ook ingesmeerd worden met lipvet, cacaoboter, of met een goede nachtcrème.

Gevoelig

Lippen kunnen zo gevoelig zijn tijdens de wintermaanden dat iedere avond de lippen scrubben met een zachte tandenborstel niet prettig aanvoelt. Smeer of vet de lippen zonder een scrubbeurt goed in. Eenmaal per week de lippen scrubben als de lippen gevoelig zijn, is beter dan dagelijks de dode huidcelen te verwijderen. Als de lippen in betere conditie raken door de dagelijkse toepassing van vet smeren op de lippen, kunnen de lippen vaker per week gescrubd worden.

Blauw van de kou

Zeer blanke mensen hebben weinig tot geen pigment in hun lippen. De lippen zijn transparant, maar door de onderliggende bloedvaatjes maken de lippen rose/roodachtig. Bij kou en koude oostenwind tijdens de winter trekt het bloed uit de bovenste lagen van alle delen van het lichaam weg om warmteverlies tegen te gaan. Het bloed trekt tijdens koude dagen ook weg uit de lippen. De lippen kleuren als reactie op het wegtrekkende bloed: blauw.

Beschermen

De lippen goed beschermen door ze goed in te vetten is belangrijk tijdens de herfst en winter. Breng dagelijks enkele keren een lippenvet op. Tijdens zeer koude en gure winterdagen is het dragen van een sjaal om je mond een idee, smeer de lippen altijd in voordat je naar buiten gaat. Zorg dat in iedere jas een stick zit om de lippen mee in te vetten.

Sneeuw en wintersport

De lippen hebben extra verzorging en aandacht nodig tijdens de wintersport en tijdens dagen dat er sneeuw ligt en de zon schijnt. Deze temperatuurverschillen zijn een ware aanslag op de conditie van de lippen! UVSKI lip kan een uitkomst bieden voor de lippen tijdens de wintersport: ze verzorgen de lippen uitstekend met cacaoboter en bevat een UV filter. De lippen voelen zacht en goed gevoed en verzorgt aan.

Ouder worden

Tijdens het ouder worden, worden de lippen dunner. Hoe dunner de huidlaag van de lippen, hoe meer aandacht en verzorging de lippen nodig hebben.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kom je af van droge schrale lippen?Iedereen heeft er weleens last van: Schrale en droge lippen. Hoe kom je eraan en hoe kom je er van af?
Droge, gebarsten, branderige of schrale lippenDroge, gebarsten, branderige of schrale lippenDroge, gebarsten, branderige of schrale lippen is een vervelende klacht waar niemand op zit te wachten. Een droge huid i…
Wat te doen bij droge, schrale lippen?Wat te doen bij droge, schrale lippen?Vrijwel iedereen heeft er wel eens last van, met name in de winter: droge, schrale lippen. Je lippen kunnen zo droog en…
Droge en schrale lippen: oorzaken schraalheid van de lippenDroge en schrale lippen: oorzaken schraalheid van de lippenBij schrale lippen denken veel mensen aan de winter en guur weer. Toch is het zo dat je lippen op elk moment van het jaa…

Cosmetica en verzorgingsproducten bevatten ongezonde stoffenCosmetica en verzorgingsproducten bevatten ongezonde stoffenVrouwen anno 2018 gebruiken per dag ongeveer 12 verzorgingsproducten zoals cosmetica, haarverf, haarlak, deodorants, par…
Beauty: Gezonde huidBeauty: Gezonde huidWie wil er geen gezonde huid en eigenlijk lijkt het ook zo vanzelfsprekend. Je huid is je grootste orgaan en essentieel…
Bronnen en referenties
  • http://www.beautynieuws.nl/nieuws/300/Schrale-lippen-in-de-sneeuw
  • http://www.beautynieuws.nl/nieuws/778/Labello-en-Blistex-verslavend
  • http://www.artikelen.org/gezondheid-en-fitness/lippen.htm
  • Libellen no 42, Oktober 2008 Lieflijf, gezondheidsspecial herfst 2008 Lippen om te zoenen Karen van Ede, Linda Ris, Ella Vermeulen.
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 12-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.