Beauty: Gezonde huid

Beauty: Gezonde huid Wie wil er geen gezonde huid en eigenlijk lijkt het ook zo vanzelfsprekend. Je huid is je grootste orgaan en essentieel om je lichaam letterlijk en figuurlijk “in vorm te houden”. Toch hebben we nogal eens last van de huid. Wat kan variëren van eenvoudige puistjes tot kwaadaardige kankergezwellen.

De huid

De huid is opgebouwd uit verschillende huidlagen. De opperhuid is waar we tegenaan kijken en is vooral opgebouwd uit hoorncellen, daaronder ligt de zogenaamde lederhuid. In deze laag liggen ook de talgklieren, de haarfollikels en de zweetklieren. Net onder de zweetklieren begint het onderhuids bindweefsel waar weer de bloedvaten in liggen.

Gezondheid

We kunnen veel in de medische wereld, maar gezondheid is nog steeds niet te koop. Daarom is het zo belangrijk om je lichaam gezond te houden en zien we met enige regelmaat de spotjes op televisie over verantwoorde voeding en alcohol, roken of juist het nalaten van roken, maar ook directe invloed van de zon op onze huid.

Zon

Dat laatste is in Nederland lastig, in die zin dat we toch al niet een overdaad aan zon kennen. Als de zon dan eindelijk gaat schijnen willen we het er ook nog eens goed van nemen en gaan vaak onbeschermd of te weinig beschermd de zon in. Is de zon in Nederland een jaar te gering aanwezig geweest, dan zoeken we de zon op in een zuidelijk gelegen land en daar wordt het zonritueel opnieuw in gang gezet.

Op zich is de zon goed, maar overdaad schaad (afbraak van bindweefsel) en dat geldt ook voor de zon. Voor vitamine opname is de zon meer dan prima, maar uren in de zon liggen bakken alsof je dat kippenboutje in pan bent, is simpelweg slecht. Dit geldt ook voor de zonnebank.
Daarmee ook gesteld dat het belangrijk is dat als je niet specifiek in de zon licht, het nog steeds belangrijk is je te weren tegen de zonnestralen. Een goede zonnebrandcrème met een hoge factor doet het prima, maar smeer om de paar uur even de aan zon blootgestelde lichaamsdelen in.

Roken

Ook voor roken geldt dat de afbraak van bindweefsel wordt versterkt, wat zoveel betekend als een elastiekje waar de rek langzaam uit gaat. Daarnaast is roken, zoals iedereen inmiddels weet, slecht voor de longen en kan het de gezonde eetlust doen afremmen. Waarbij sommige mensen het omdraaien en zeggen dat ze niet dik worden, omdat ze roken. Maar eigenlijk is dat jezelf voor de gek houden.

Wat kan je nog meer doen voor je huid

Reinigen is een belangrijke en dat is niet alleen de dagelijkse poetsbeurt met de douchegel. Sterker nog, douchegel veelvuldig gebruiken kan de huid zelfs enigszins uitdrogen. Eigenlijk is het water van de dagelijkse douchepartij het beste.
Maar de meeste mensen willen toch met een fris geurtje de deur uitgaan en dan is douchegel daar een onderdeel van. Op zich niet erg, maar maak dan wel gebruik van een bodylotion om het vocht in de huid weer aan te vullen. De meeste bodylotions hebben voldoende stoffen in zich, ook degene die niet geparfumeerd zijn, dat ze de huid goed hydrateren.

Sauna

De sauna is ook erg goed voor de huid. De poriën gaan open staan en afvalstoffen worden afgevoerd. Wel altijd goed de instructies van de sauna volgen (met de dompelbaden of andere vorm van afkoeling). De extra mogelijkheden voor pakkingen, hamman etc. zijn in die omgeving extra stimulerend. Een sauna eens per maand is dan ook geen overbodige luxe voor de huid. Daarnaast kan de sauna ook voor de geest heel ontspannend zijn. De serene rust doet mensen niet alleen lichamelijk goed, maar ook geestelijk.
Veel sauna’s geven regelmatig entreekortingsbonnen weg, dit vergemakkelijkt wellicht de eerst stap – om het eens uit te proberen – richting de sauna.

Scrubben

Scrubben in de sauna is meer dan goed, maar wat let om ook thuis eens per week de scrub te hanteren. Afhankelijk van het huidtype neem je de grove korrel (vaak gebaseerd op zeezout) of een heel fijne korrel.
Maar het neemt de dode huidcellen (zie ook stukje over de opperhuid) weg en stimuleert de doorbloeding van de huid. Om de huid niet te “pijnigen” zijn er ook scrubs in olie. Deze bieden meteen een stukje verzorging.

Tot slot

Het is een open deur om te zeggen dat je niet zonder je huid kunt, maar het is wel zo. Ieder probleem pak je weloverwogen aan en probeer altijd naar de kern van het probleem te gaan i.p.v. alleen symptoombestrijding. Zo kan een allergie bestreden worden met medicijnen van de traditionele geneeskunst (bijv. de huisarts of dermatoloog), maar een allergie komt ergens vandaan en om die te bestrijden zal je de oorzaak moeten achterhalen. In de alternatieve geneeskunst kom je daarom wellicht verder. Maar waar je ook voor kiest, het is je lichaam waar je over praat en daar heb je er maar een van.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Puistjes en chocoladePuistjes en chocoladeEr wordt altijd gezegd dat je moet oppassen met het eten van chocolade, want je krijgt er puistjes van. In hoeverre klop…
Hoe raak je snel je puistjes kwijt?Hoe raak je snel je puistjes kwijt?Het is waar dat de behandeling van puistjes of acne een zaak is van geduld en volhouden, maar soms heb je daar geen tijd…
Dagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkDagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkWaarom is een dagelijkse gezichtsreiniging belangrijk? Waarom is het belangrijk dat het gezicht schoon is? Kunnen er hui…
Zon en puistjesZon en puistjesEr wordt vaak gezegd dat de zon kan helpen om puistjes tegen te gaan. Mensen die puistjes hebben zouden er baat bij hebb…

Lippen om te zoenen tijdens de herfst en winterLippen om te zoenen tijdens de herfst en winterTijdens de herfst en winter hebben onze lippen meer aandacht en verzorging nodig. Mooie lippen zijn vol van vorm, hebben…
Gezond glanzend haar tijdens de herfst en winterGezond glanzend haar tijdens de herfst en winterGezond en glanzend haar willen we allemaal. Hoe komen we aan mooi, gezond en glanzend haar? Zeker in de winter periode w…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.