Die lelijke wallen onder je ogen effectief verhelpen

Die lelijke wallen onder je ogen effectief verhelpen Met die lelijke wallen onder de ogen zie je er niet op zn aantrekkelijkst uit. Met die oud makende oogwallen is het ook lastig om een leuke aantrekkelijke partner te vinden. Bovendien helpt zo'n treurig vermoeide aanblik niet echt bij het sollicitatiegesprek of bij een succesvol verkoopgesprek. Gelukkig valt er wat aan die ontsierende oogwallen te doen. In het uiterste geval op operatieve manier via een onderooglidcorrectie, die overigens meestal niet door de zorgverzekeraar wordt vergoed.

Zit er vet of vocht in de wallen onder je ogen

Er zijn twee soorten oogwallen, de ene soort oogwal bevat achtergebleven vocht en de andere opgehoopt vet. Vochtwallen hebben te maken met vermoeidheid, want ze ontstaan vaak door te veel alcohol en/of te weinig slaap. De oplossing voor vochtwallen is daardoor relatief eenvoudig. Bij vetwallen is het vaak een erfelijke kwestie. Om te weten door welke soort jij wordt gehinderd, moet je gewoon plat op je rug gaan liggen en een spiegel voor je gezicht houden. Verandert er totaal niets aan die wallen, dan bestaan ze uit vet, maar als ze wat afzwakken dan bevatten ze vocht.

Vetwallen chirurgisch verwijderen

Als het vetwallen betreft kun je er zelf weinig tegen doen. Hooguit kun je via een chirurgische ingreep die wallen laten verwijderen. Zo'n operatie valt wel mee want het gebeurt onder plaatselijke verdoving. De eerste dagen is het natuurlijk geen gezicht want dan zijn die behandelde plekken blauw en heb je littekens, maar na een paar weken ben je blij dat je het hebt gedaan. Want alle littekens zijn dan weg en je ziet er jonger en frisser uit dan ooit.

De kosten van zon onderooglidcorrectie door een plastisch chirurg bedragen circa 1.000,- die tegenwoordig meestal niet door de zorgverzekeraar worden vergoed, tenzij er een medische noodzaak is. Informeer daarvoor vooraf bij de verzekeraar. Laat je ook vooraf voorlichten over het risico van complicaties, want soms is bijvoorbeeld een tweede ingreep nodig omdat de eerste poging niet geheel succesvol was.

Vochtwallen

Vooral s-nachts tijdens de slaap wordt er door het lymfestelsel allerlei afvalstoffen en vocht afgevoerd. Dat betekent dat als je onvoldoende slaapt, het lichaam geen tijd wordt gegund om die taak naar behoren uit te voeren, en blijft een deel van het vocht onder de ogen zitten. Dat is de reden dat die wallen vooral bij het wakker worden zo erg aanwezig zijn. Naast goed slapen zijn er nog veel andere trucs om de vochtwallen onder de ogen te laten slinken.

Trucs om de wallen te verwijderen

 • Veel water drinken. Als je veel water drinkt wordt al dat vocht, inclusief het vocht onder je ogen, sneller afgevoerd.
 • Slapen met je hoofd wat hoger. Indien je met een hoger kussen, of desnoods op twee kussens slaapt, heb je minder kans dat het vocht onder je ogen blijft zitten.
 • Lymfedrainage. Kun je zelf doen door met je beide ringvingers onder beide ogen te drukken, te beginnen vlak naast de neus. Al drukkend beweeg je vervolgens de vingers naar de buitenste ooghoeken. Je doet dat dan namelijk in de richting van de lymfestroom. Herhaal dit enkele malen en je voert op die manier het vocht sneller af.
 • Een koud oogmasker. Ook voor de huid onder de ogen geldt, dat koude kompressen zwellingen tegengaan. Je kunt kant-en-klare oogmaskers aanschaffen, maar je kunt ze ook eenvoudig zelf fabriceren. Bijvoorbeeld met behulp van wattenschijfjes die je vochtig maakt met water, die een tijdje in de koelkast legt en vervolgens op je ogen.
 • Aambeienzalf. Een bekende truc, door op de wallen aambeienzalf te smeren. Maar doe dit niet dagelijks want dat is niet goed voor die tere huid onder je ogen.
 • Massage met ijs. Gewoon lekker masseren die wallen, met een ijsklontje uit het vriesvak. Eventueel een dun doekje erom heen als je het te koud vindt.
 • Oogcrème in de ijskast. Ook een goede truc door koude oogcrème uit de koelkast onder je ogen te smeren.
 • Camoufleren. Door middel van vloeibare camouflage kun je heel wat verdoezelen, dus ook die wallen.
 • Gelpads met Aloë Vera. Er bestaan gelpads met verkoelende en helende bestanddelen van de Aloë Vera plant, die een gunstige uitwerking hebben op de donkere kringen en vochtophopingen.
 • Tamponeren. Dat is een vakterm voor het met de vingertoppen trommelen op de huid. Als je dit op de oogwallen doet, verdwijnt het vocht sneller.

Een hoop mogelijkheden dus indien je wallen slechts uit vocht bestaan. Verschillende van de bovengenoemde trucs kun je natuurlijk ook met elkaar combineren, maar wees er niet de hele dag mee bezig. Laat liefst de nacht het werk doen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wallen onder de ogen: oorzaken, voorkomen en verminderenWallen onder de ogen: oorzaken, voorkomen en verminderenHet is niet prettig om wallen onder je ogen te hebben, je oogt vermoeid en ongezond. Wallen kunnen ontstaan als je niet…
Wallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen verwijderen is gemakkelijker dan je denkt. Als je verschillende jaren last had van wallen en donkere kringen onde…
Laat die wallen verdwijnenLaat die wallen verdwijnenWallen zijn erg vervelend en ontstaan vaak door een slaaptekort en teveel drank. Gelukkig zijn er een aantal effectieve…
Wallen: wat zijn het en wat kun je eraan doen?Iedereen heeft er wel eens last van: wallen. Je hebt slecht geslapen, bent uit gegaan of je hebt er gewoon altijd last v…

Beauty: Glitters in make-upBeauty: Glitters in make-upDe een vindt het schitterend, letterlijk en figuurlijk, en de ander vindt het walgelijk. Toch kan een ieder met wat glit…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Altioe, Pixabay
 • Telegraaf/vrouw.
 • Idealbody.nl (13-4-2016)
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 30-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.