Pigmentvlekken: oppassen met de zon met pigmentvlekken

Pigmentvlekken ontstaan veel eerder onder invloed van de zon. Maar ook hormonen hebben invloed op pigmentvlekken. De donkere vlekken op gezicht of handen kunnen echter wel verwijderd worden.

Melanine of pigment

Melanine of pigment geeft de huid, het haar en de ogen kleur. Een albino mist melanine en zijn of haar huid, haar en ogen zijn dan dus ook zonder kleur of te wel wit.

Wat is een pigmentvlek?

Een pigmentvlek ontstaat als er extra pigment wordt aangemaakt en dit zich ophoopt in de huid. Dit wordt ook wel aangeduid met hyperpigmentatie. Gevaarlijk is het niet, maar veel mensen vinden zo’n pigmentvlek niet bepaald mooi.

Pigmentvlekken door de zon

Zonnevlekken zijn de meest voorkomende vorm van pigmentvlekken. Zo’n 80 procent van de mensheid heeft er last van als ze rond de 60 jaar zijn. De verkleuringen zijn te vinden op:
  • Gezicht
  • Handen
  • Benen

Zonnevlekken zijn ongevaarlijk

Zonnevlekken zijn in principe ongevaarlijk, mits ze veranderen van afmeting of vorm. Ga er dan direct mee naar een huisarts.

Zwangerschapsmasker

Onder invloed van hormonen krijgen heel veel vrouwen ook last van pigmentvlekken. Dit wordt het zwangerschapsmasker genoemd. Het is overigens niet alleen voorbehouden aan vrouwen die zwanger zijn, maar ook aan vrouwen die de pil slikken. Het zwangerschapsmasker ontstaat meestal op:
  1. Voorhoofd
  2. Neus
  3. Wangen
Een zwangerschapsmasker verdwijnt meestal wel weer een aantal maanden na de zwangerschap. Wat wel belangrijk is, is dat iemand die daarvoor aanleg heeft een hele hoge zonnefactor opdoet als ze in de zon zit. Factor 50 is dan het beste.

Pigmentstoornissen door acné

Wie in zijn pubertijd last heeft gehad van acné kan daar ook lelijke vlekken aan overhouden. Als de huid terwijl hij ontstoken was aan de zon werd blootgesteld kunnen daar hele vreemde plekken door ontstaan. De kans op hyperpigmentatie wordt dan ook groter. De huid verkleurt in dat geval veel sneller. Deze plekken kunnen overigens ook weer verdwijnen.

Pigmentvlekken verwijderen met laser

Wie diepe pigmentvlekken heeft en daar graag van af wil, kan een laserbehandeling overwegen. Daarbij wordt een laserstraal de huid ingeleid en dit laat het pigment als het ware verdampen. De huid kan daardoor vernieuwen en het pigment wordt door het lichaam zelf opgeruimd. Na een paar behandelingen is de onderste laag van het pigment pas bereikt, dus er zijn wel meerdere behandelingen voor nodig. De plek is dan wel zo goed als verdwenen. Tijdens en na de laserbehandeling is het verstandig om uit de zon te blijven. Het beste is dus eigenlijk om laserbehandeling in de winter te laten doen. Het hangt van de plek af hoeveel behandelingen er nodig zijn, maar twee tot acht behandelingen zijn wel altijd nodig.

Microdermabrasie bij pigmentvlekken

Mensen met acnevlekken en zonnevlekken kunnen zich ook laten behandelen met microdermabrasie. Dit is een peeling die wordt gedaan met behulp van een apparaat. Het apparaat schuurt een dun laagje van de huid en dan vooral op de pigmentvlek. Ook met microdermabrasie zijn vaak meerdere behandelingen nodig. Het hangt ook weer af van de vlekken en de diepte daarvan hoeveel behandelingen. Ook bij deze behandeling mag de persoon in kwestie na de behandeling een week of 6 niet in de zon. Een zwangerschapsmasker is met microdermabrasie niet te verwijderen.

Cremes om pigmentvlekken te bestrijden

Ook zijn er cremes waarmee pigmentvlekken kunnen worden bestreden. Daarbij is de lange adem wel nodig, want het duurt lang voordat zo’n vlek enigszins verdwijnt. Pas wel op met blekende cremes, want die kunnen meer schade aanrichten dan dat ze goed doen. Er kunnen namelijk hele witte stukken huid ontstaan of juist hele zwarte stukken huid.

Vitiligovlekken – witte vlekken door het verdwijnen van pigment

Er zijn overigens ook mensen die last hebben van vitiligovlekken. Dit zijn witte plekken, waarom heen “gewone”huid zit. Deze aandoening ontstaat doordat de pigmentcellen in de huid verdwijnen. Het kan ook het haar aantasten. Voor vitiligo kunnen hormooncremes worden gegeven, maar ook uv-lichtbaden en huidtransplantaties behoren tot de mogelijkheden. In Canbada bestaat een gel die Novitil heet, waarmee de huid twee keer per dag moet worden ingesmeerd. Het resultaat daarvan schijnt goed te zijn.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pigmentvlekken op de huidPigmentvlekken op de huidPigmentvlekken, of ook wel ouderdomsvlekken (lentigo) genoemd, zijn niet gevaarlijk. Alleen zijn pigmentvlekken niet alt…
Pigmentvlekken: oorzaken, behandeling en voorkomenPigmentvlekken: oorzaken, behandeling en voorkomenEen mooie, egale huid, dat willen we allemaal. Voor veel mensen is een gebruinde huid het ideaal en daarvoor worden heel…
Bruine vlekken op de huid: nek, hand, gezicht, schouder, armBruine vlekken op de huid: nek, hand, gezicht, schouder, armBruine vlekken op de huid kunnen ontstaan als gevolg van een overproductie van melanine (pigment). Pigment kleurt de hui…
Spotner Pen: middel tegen ouderdomsvlekken (pigmentvlekken)Spotner Pen: middel tegen ouderdomsvlekken (pigmentvlekken)Voor de behandeling van ouderdomsvlekken ofwel pigmentvlekken is er nu de Spotner Pen. Dit middel wordt snel en simpel a…
De mooiste mond van Nederland: celebrities, feiten en tipsDe mooiste mond van Nederland: celebrities, feiten en tipsWie heeft de mooiste mond van Nederland? Yolanthe? Sylvie? Of toch Arie Boomsma? Hoe zorg je zelf voor een mooie mond en…
Bronnen en referenties
  • Sante
  • Libelle
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 22-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.