Beauty: Met een beetje hulp van die rimpels af

Beauty: Met een beetje hulp van die rimpels af Wat rimpels geven een gezicht diepte, letterlijk en figuurlijk, een gezicht met wat rimpels leeft en heeft persoonlijkheid. Ik geloof het allemaal, maar de klinieken die rimpels met botox of andere fillers wegspuiten hebben het nog nooit zo druk gehad. En de luxe winkels met allerlei smeersels doen het niet voor niets erg goed. Kortom, zo graag willen we die rimpels nu ook weer niet.

Hoe ontstaan rimpels?

Er is een verschil tussen rimpels die op jonge leeftijd ontstaan en die op oudere leeftijd ontstaan. Op jonge leeftijd kun je bijvoorbeeld lachrimpels krijgen, dit gebeurt door de mimiek van je gezicht. Door het steeds samentrekken van bepaalde spieren vormen zich op deze plaatsen lijntjes.

De rimpels die op oudere leeftijd ontstaan, en dat is in leeftijd nog best verschillend, hebben te maken met de afname van elastine en talg (bij de een gaat dit proces nu eenmaal beduidend sneller dan bij de ander). De celdeling in de huid neemt vervolgens af en dan spreekt het voor zich dat wanneer de afbraak groter is dan de vernieuwing van het bindweefsel, dit dunner wordt en de huid daarmee slapper. Door de slapper wordende huid ontstaan een soort huidplooien, die met een dunner wordende huid tot rimpels leiden.

Wat is er aan te doen?

Strikt genomen kan je de vorming van rimpels nooit 100% voorkomen en dat is ook niet nodig, want het karakter van het gezicht zit in de mimiek en daar horen wat “vervormingen” als kleine rimpeltjes bij. Maar dat je niet zit te wachten op een volledig gerimpeld gezicht laat zich wel raden en dat wil zeggen dat je rimpels voor een stukje kunt voorkomen of af kunt remmen. Waarbij we er voor de duidelijkheid vanuit gaan dat je geen botox of fillers of een facelift wilt.

Er zijn twee manieren om te voorkomen dat de rimpels de overhand nemen, je moet dan van binnenuit gaan werken en van buitenaf.

Van binnenuit

Van binnenuit is het het aloude verhaal van genoeg bewegen, gezonde voeding en voldoende drinken, beperkt alcohol en niet roken. Dit laatste kan een grote impact hebben op de huid, want de huid wordt dof en grauw en droogt min of meer uit. Gezonde voeding is sowieso goed voor het lichaam en dus ook voor de huid en drink veel. Waarbij we met veel over zo’n twee liter per dag spreken. Hier valt niet alle vocht onder, maar beperkt het zoveel mogelijk tot water. Groene thee is prima en natuurlijk kan een kopje koffie geen probleem, maar drink niet meer dan drie kopjes op een dag. Laat koolzuurhoudende drank zoveel mogelijk staan en naast een glaasje wijn, waar niets mis mee is, staat een glas water.

Zorg dat je voldoende vitamines binnen krijgt, want daar profiteert je huid ook van mee en ga niet liggen bakken in de volle zon. Als er een desastreus iets voor je huid is, is het wel de zon. Hoe lekker deze dan ook voelt. Bovendien, je kunt prima van de zon genieten … als je maar een stevige factor op de huid smeert (min. factor 30).

Van buitenaf

Van buitenaf zijn er verschillende zaken, maar te beginnen met de huid die goed gereinigd is. Dat wil zeggen dat een masker (bijvoorbeeld Sisley’s Masque Eclat Express), een peeling en een scrub (alle bekende merken hebben deze wel in het assortiment) prima werk doen. Combineer dit periodiek met een bezoek aan de sauna, wat naast ontspannend ook erg goed voor de huid is, en je hebt een goede basis te pakken.

Dat neemt niet weg dat je de huid wat extra’s moet geven om de basis te krijgen, de huid doet dit nu eenmaal niet meer vanzelf als deze ouder wordt. Zo zijn er verschillende crèmes op basis van toegevoegde collageen (wat je huid steeds minder vanzelf aanmaakt). Deze kunnen prima dienst doen om datgene toe te voegen wat je zelf niet voldoende meer aanmaakt. Inmiddels weten we ook dat hyaluronzuur een toegevoegde waarde voor de huid heeft. Zodra hyaluronzuur in contact wordt gebracht met de huid, neemt het maximale vocht op en zo worden als het ware rimpels van binnenuit opgevuld. Een voorbeeld is Shiseido’s Benefiance Wrinkle Resist 24 Day Cream. Dit soort crèmes werkt dus preventief, maar pakt als je al wat rimpels hebt deze ook aan. Maak het geheel af met een liftende crème van bijvoorbeeld Bergman’s S-lift en je ziet er weer stralend uit.

Tot slot

Maar dit alles staat of valt hoe je je voelt, want als je niet lekker in je vel zit kan je spuiten, slikken, drinken of bewegen … dan zul je er nooit stralend uitzien. Daarmee gezegd dat het van belang is dat lichaam en geest een zijn en prettig in je vel zitten dus een must is om dat stralende gezicht te hebben. In dat geval zal een spuitje, crème en beweging prima helpen.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezichtsmassage een anti rimpel behandelingGezichtsmassage een anti rimpel behandelingWaarom een gezichtsmassage als een anti rimpel behandeling? Hoe kan een gezichtsmassage rimpels voorkomen? De voordelen…
Anti-rimpel behandelingen: Minder en minder diepe rimpelsRimpels zijn een onvermijdelijk gevolg van ouder worden. Helemaal voorkomen dat je huid veroudert is onmogelijk maar er…
Rimpels, liever kwijt dan rijkHet liefst wil je dat je huid altijd gaaf en strak blijft, maar op een dag is het zover, de eerste rimpel dient zich aan…
Beauty: De huid, verfrissend en gereinigdBeauty: De huid, verfrissend en gereinigdEen schone en zuivere huid ziet er beter huid, blijft make-up langer mooi op zitten en voelt gewoon beter. Toch heeft ni…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.