Haar op het menselijk lichaam
Het menselijke haar maakt deel uit van het uiterlijk maar biedt ook bescherming. Het menselijke lichaam is overal behaard, behalve op de handpalmen en op de voetzolen.
Behaarde mensen
Het klinkt misschien vreemd maar de mens is net zo behaard als de meeste zoogdieren. Ons hele lichaam is namelijk bedekt met haar, uitgezonderd de handpalmen en voetzolen, net als bij dieren. De geschiedenis van de mens loopt tot wel 4.5 miljoen jaar terug, in die tijd hadden de eerste mensen een dik behaarde vacht en hadden grote gelijkenissen met apen. Door de jaren heen veranderde het klimmaat en ook ging de mens lappen dragen om zich te bedekken. De vacht had niet langer een functie en werd steeds dunner en minder lang. Tegenwoordig hebben we nog wel steeds die vacht, maar deze bestaat uit zeer dun bezaaid donshaar. Alleen op ons hoofd, de oksels en bij de geslachtsdelen zit het haar dichter op elkaar. Bij de man is er ook borsthaar aanwezig.
Verschil man en vrouw
Een man heeft gemiddeld 25.000 haren meer dan de vrouw. De beharing om de benen en armen is bij een man sterker ontwikkeld. Borst en rughaar komt ook veel voor bij de man. Een man heeft ook een baardgroei. Waarom een man meer beharing heeft, komt door het hormoon testosteron. Dit is een geslachtshormoon dat bij de man meer aanwezig is dan bij de vrouw.
Drie fasen haarkleed
De lichaamsbeharing bij de mens, ook wel het haarkleed genoemd, treedt op in drie fasen. Eerst is er het primaire haarkleed, dat al ontstaat voor de geboorte. Dit haar wordt lanugo genoemd, oftewel donshaar. Dit donshaar verschijnt bij de baby vanaf drie maanden zwangerschap. Het is heel wollig haar. De baby is er grotendeels mee bedekt. Gedacht wordt dat dit haar de baby op temperatuur moet houden, maar waarschijnlijk is het dat dit haar nog uit de tijd stamt dat we helemaal bedekt waren met haar. Het op temperatuur houden van de baby in de buik door middel van donshaar is immers niet zinvol, het vruchtwater heeft de juiste temperatuur. Nat haar heeft bovendien geen functie: het kan daardoor geen lucht insluiten en verwarmen.
Het meeste donshaar valt uit voor de geboorte, alleen op de armen en benen blijft het haar als een dun donslaagje staan. Kijk maar eens goed op je arm!
Het secundaire haarkleed is het haar op je hoofd, wenkbrauwen en wimpers. Deze haren heb je al voor de geboorte. Tot slot nog het terminale haarkleed dat optreedt tijdens de puberteit, en vooral rond de geslachtsdelen groeit. In de oksels groeit dan ook haar, net als bij de man op zijn kin en wangen (baard). De wolharen op de armen en benen worden vervangen door gekleurde haren. Borsthaar ontstaat vaak nog later.
Aantal hoofdhaar
Het aantal hoofdharen hangt samen met de haarkleur. Een roodharige heeft gemiddeld 85.00 haren, een brunette of zwartharige 100.000 en een blondine 140.000 haren. Dit is gemiddeld 200 tot 300 haren per vierkante centimeter.
Een haar groeit en valt daarna uit. Deze groei duurt 2 tot 6 jaar. Een haar kan daarna ongeveer 10 tot 12 maal opnieuw worden aangemaakt. Daarna komt er geen nieuwe haar meer. Een man met een haargroeicylus van twee jaar en een fase van12 maal nieuwe haren, zal dus al op zijn 25e de eerste kaalheid kunnen zien optreden. Terwijl sommige mannen een haargroeicyclus van 6 jaar hebben, waarbij kaalheid pas optreedt rond het 67e jaar. Vrouwen worden minder snel kaal. Een vrouwelijk haar is ook tweemaal sterker dan dat van een man. Ook wordt het haar langer waardoor de haargroeicyclus langer is.