Natuurlijke ingrediënten in gezichtsverzorging, waarom?

Een goede verzorging van de huid is heel belangrijk, dat weet iedereen. Daarom zijn we altijd op zoek naar dat ene wondermiddeltje waar we een perzikzacht huidje van krijgen dat straalt van gezondheid. En met alle crèmes en moisturizers die er tegenwoordig op de markt zijn, moet dat eenvoudig genoeg zijn. Toch?

Invloed van reclame

De zoektocht naar de beste crème wordt erg gestimuleerd door reclame. Reclame komt overal voorbij, op tv, in tijdschriften en kranten, op internet. Als je al die stralende modellen langs ziet komen die zweren bij een bepaald merk dan voel je het gewoon kriebelen. Als ik dat middel gebruik, of die crème, dan behoren mijn huidproblemen binnenkort tot het verleden. Dat is de gedachte die ons vaak naar een winkel schopt om zo snel mogelijk onze portemonnee te trekken om die dure crème aan te schaffen. Blij vertrekken we weer naar huis om onze huid te laven aan die miraculeuze Ingrediënten met de meest onuitspreekbare namen.

Weet jij wat je op je huid smeert?

Vaak zijn we erg merkgevoelig. We worden namelijk vaak misleid door de gedachte dat wanneer het product maar duur is, het ook goed is. En zeg nou zelf, als je kijkt op de ingrediëntenlijst dan duizelt het je al snel door al die scheikundige/chemische benamingen die er alleen opstaan omdat het nou eenmaal moet maar waar een leek geen wijs uit wordt.

Een willekeurige greep aan ingrediënten vermeld op de verpakking van een schoonheidsproduct:
 1. Octyl Methoxycinnamate
 2. Butylene Glycol
 3. Panthenol
 4. Tocopheryl
 5. Methylparaben

Geloof het of niet, maar dit zijn echt woorden die je tegen kunt komen op een verpakking. Alle reclame en mooie beloftes even terzijde, dit zijn dus feitelijk de stoffen de je op je gezicht smeert. Kun jij de ingrediënten aanwijzen die bevorderlijk zijn en die schadelijk zijn? Het maakt niet uit van welk merk je iets koopt; of het nu duur is of spotgoedkoop, onleesbare etiketjes hebben ze allemaal. Even voor de duidelijkheid:
 • Octyl Methoxycinnamate: Is heel slecht om tegen te komen. Het kan namelijk kankerverwekkend zijn, heeft invloed op de hormonen,veroorzaakt vaak huidirritatie en het kan een allergische reactie veroorzaken.
 • Butylene Glycol: is redelijk goed om in je dagelijkse verzorging te hebben omdat het goed vocht vasthoudt. Het kan alleen wel voor een verminderde werking van andere bevorderlijke stoffen zorgen.
 • Panthenol: is heel goed en je wilt zeker zorgen dat het een ingrediënt is die je terug vindt in minimaal één van je verzorgingsproducten. Het houdt namelijk heel goed vocht vast, zorgt voor een goede conditie van de huid, kalmeert de geïrriteerde huid, bevordert herstel van de huid.
 • Tocopheryl: Is net zo goed als Panthenol. Een goede natuurlijke bescherming tegen UV-straling, houdt de huid in goede conditie, voorkomt pukkeltjes en andere onzuiverheden, vult kleine rimpeltjes op.
 • Methylparaben: wil je absoluut niet tegenkomen. Deze stof werd teruggevonden in het weefsel van tumoren bij borstkanker en kan verschillende allergische reacties veroorzaken.

Wat dan wel?

Twee termen die je steeds vaker tegenkomt met betrekking tot gezichtsverzorging, zijn: organisch en natuurlijk. En daar willen we graag naar toe! In antwoord op alle chemische middeltjes en smeerseltjes waar we afgelopen jaren mee zijn gebombardeerd, komen er steeds meer merken naar voren die zich van de rest willen onderscheiden door zo puur en natuurlijk mogelijk te werk te gaan. Zij komen hier echt voor uit en maken er een standpunt van dat er geen chemische of schadelijke stoffen in hun producten zitten, hun producten worden verpakt in milieuvriendelijke materiaal en - ook zeer belangrijk ! - dat hun producten niet zijn getest op dieren. Het ene merk vermijd alle vormen van parfum zodat ze hierbij bijna 100% garantie kunnen geven dat hun producten zelfs voor de meest gevoelige huid geschikt is. Het andere merk gebruikt alleen parfum wat van nature aanwezig is hun gebruikte stoffen en hanteren een uitgebreide ingrediëntenlijst op hun website waar ook te vinden is wat de ingrediënten doen en of er een kans bestaat dat mensen er gevoelig voor kunnen zijn. Dat is ook belangrijk, transparantie naar de klanten. Een openheid over waar ze mee bezig zijn.

Wees bewust

Als je zeker wilt weten wat je op je huid smeert, pak je spulletjes uit de kast tevoorschijn en - al is het een tijdrovend klusje - zoek alle ingrediënten op en lees wat ze doen met je huid. Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en verdient aandacht. Niemand zit te wachten op een doffe futloze huid vol met onzuiverheden. Kom je schadelijke stoffen tegen? Neem geen risico en gooi het weg. Het heeft me zelf klauwen vol met geld gekost, maar ik weet nu 100% zeker dat wat ik op mijn gezicht smeer, goed voor me is en dat geeft een gerust gevoel, dat bouwt vertrouwen.

Wees dus bewust wat je met je huid doet en smeer er niet zomaar wat op omdat een winkelverkoopster iets aanprijst (ze zijn zo gehaaid!). Doe iets meer moeite en doe onderzoek, er zijn tegenwoordig al zoveel goede en natuurlijke merken te vinden!
Geloof me, je huid zal het waarderen en is dat beetje extra inzet waard. En jij ook!
© 2011 - 2024 Beautylover, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontruiming van Het Apeldoornsche BoschDe ontruiming van Het Apeldoornsche BoschIn de nacht van 21 op 22 januari 1943 vond de ontruiming van de Joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornse Bosch p…
Weleda natuurlijke gezichtsverzorging voor de jonge huidWeleda natuurlijke gezichtsverzorging voor de jonge huidWeleda natuurlijke gezichtsverzorging voor de jonge huid bestaat uit een natuurlijke dagcrème, gezichtscrème en een nach…
Beauty: Mineralen in verzorgingsproductenBeauty: Mineralen in verzorgingsproductenIs het een hype of is het werkelijk goed om mineralen in de make up verwerken? Natuurlijk zijn natuurlijke materialen in…
Weleda Gezichtsverzorging voor de gevoelige huidWeleda Gezichtsverzorging voor de gevoelige of naar allergie neigende huid is verzachtende verzorging op basis van amand…

Een mooie en gezonde huid in 4 stappenAls je in de spiegel kijkt, ben je dan tevreden? Of zie je een vlekkerige, doffe huid die eerder opvalt door futloosheid…
Het verzorgen van een piercingHet is zeer belangrijk voor het genezingsproces van je nieuwe piercing, dat je hem goed verzorgd. Veel mensen vergeten d…
Bronnen en referenties
 • www.cosmeticanalysis.com
Beautylover (2 artikelen)
Gepubliceerd: 18-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.