De zon en de mens

De zon en de mens Het is zon dooddoener om te zeggen dat je je huid moet beschermen tegen de zon. Maar als je het toenemende aantal mensen met huidkanker ziet, lijkt het wel alsof we het toch niet zo belangrijk vinden. En als we al smeren, dan is het niet meer dan vlak voordat we de zon ingaan even een lik over de huid. Pas als je mensen met huidkanker in je omgeving hebt, of je hebt het aan den lijve ondervonden, lijken we ons meer te gaan beschermen.

Zonnen

Het is niet de bedoeling om mensen de schrik aan te jagen of ze volledig uit de zon te houden, immers de zon heeft ook zijn goede aspecten. Maar ga verantwoord de zon in en geniet er net zoveel van.

Het goede van de zon

Behalve een vrolijk humeur (dus tegen depressie) zijn er ook onderzoekers die een positieve werking zien bij dikke darm- en borstkanker. Dit is echter nog niet voldoende wetenschappelijk aangetoond en als je dus op safe wilt spelen en het gaat om je lichaam, dus waarom niet dan neem je de juiste voorzorgsmaatregelen, te weten:
  • Als volwassenen de huid met minimaal factor 20 insmeren en als kind de huid met minimaal factor 30 insmeren.
  • Smeer iedere 45 minuten de huid in.
  • Vermijd de uren tussen 11.00 uur in de ochtend en 15.00 uur in de middag.
  • Begin je met zonnen, laat de huid dan in alle rust wennen aan de zon en bouw het op met iedere keer 15 minuten extra.

Smeren

Verschillende merken (bijvoorbeeld LOreal, Ambre Soleil) hebben inmiddels de veel mooier ogende olie voor de huid met een hoge factor. Zelfs de gevoelige huid, die meestal geen olie verdraagt, kan hiertegen (Vichy). Sommige merken hebben een olie waar nog wat extra glans aan is toegevoegd.Voor de gezichtshuid is olie dan weer niet meer meest prettige product, maar daar zijn meer dan voldoende alternatieven voor. En heb je van jezelf erg vette huid, dan is een olievrij product vaak ook veel prettiger (bijvoorbeeld Clinique). De meeste merken hebben inmiddels voor het gezicht ook een spray, wat wel zo prettig werkt.

Maar welk merk je ook neemt, zorg altijd dat je minimaal factor 20 opsmeert of sprayt en herhaal het met enige regelmaat.

Allergie

Zonder dat je er ooit eerder last van hebt gehad, kan je huid zomaar een allergie ontwikkelen. Gele bultjes op je gezicht of je decollette. Maar het kan ook op je armen of benen verschijnen en kan zelfs jeukende blaasjes opleveren. We noemen het in de volksmond Mallorca-acne en ontstaan door de UV A-straling en de warmte van de zon. Dit gecombineerd met het afsluiten van de huid door een vette beschermende crème. De huid kan op deze manier niet ademen en de poriën kunnen verstopt raken. Vaak op te lossen door een vetvrij product te nemen, maar wel met een iets verhoogde zonnefilter (minimaal 30). Er zijn verschillende merken die dit soort producten voeren, zoals Eucerin, Vision en La Roche-Posay. Lost dit het niet op, raadpleeg dan de huisarts.

Bruin worden

Nou is een hoog zonnefilter vaak langzamer bruin worden en behalve dat dit meestal niet de bedoeling is, is een bruine huid ook bescherming. Alleen het schadelijke ultraviolette licht moet weerhouden op de huid. Daar zijn nu ook producten voor op de markt. Het merk Esthederm is er zo een. Deze gaat uit van de zelfwerkzaamheid van de huid, maar filtert wel het schadelijke UV-licht.

Verder zijn er supplementen op de markt die helpen in dit proces. Probiotica en lycopeen vergroten bijvoorbeeld de weerstand van de huid, maar neem deze supplementen nooit zonder een crème. Altijd combineren voor het beste en veiligste resultaat.

Tot slot

De zon heeft dus prima ingrediënten voor ons welzijn, maar neem alleen de juiste voorzorgsmaatregelen om er optimaal van te genieten. Bezuinig niet op de hoeveelheid crème die je gebruikt als je de zon in gaat en weet je van jezelf dat je te lui bent om regelmatig te smeren, neem dan een spray en gebruik deze veelvuldig. Beter teveel beschermende crème of lotion op de huid, dan te weinig.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke factor zonnebrandcreme moet ik gebruiken?Welke factor zonnebrandcreme moet ik gebruiken?Verbrand! Even genieten van de zon kan resulteren in een pijnlijke verbrande huid. Zonnebrandcrèmes kunnen dit voorkomen…
UV Zwemkleding: bescherming tegen schadelijke UV stralingUV Zwemkleding. Sinds een paar jaar wordt er UV zwemkleding op de Nederlandse markt verkocht. Wat is dit voor kleding en…
Zonnebrand ... oppassen!Zonnebrand ... oppassen!De zon schijnt fel en in de zon of schaduw is het belangrijk te smeren. Het voorkomt een hoop pijn en gedoe. Wat gebeurt…
UVstraling - wat is het?Naast het licht dat wij kunnen waarnemen, straalt de zon ook een ander licht uit; ultraviolet licht, voor ons niet met h…

Afstaande oren of flaporen laten corrigerenAfstaande oren of flaporen laten corrigerenAfstaande oren, in de volksmond ook "flaporen" genoemd, is een veelvoorkomende oorzaak van complexen. Heel wat kinderen…
Mooie voeten: oplossing voor eelt en klovenMooie voeten: oplossing voor eelt en klovenMet hoge temperaturen is het heerlijk om op slippers rond te lopen. Als je eelt of kloven hebt is dit meteen een heel st…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.