InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Beauty > Afstaande oren of flaporen laten corrigeren

Afstaande oren of flaporen laten corrigeren

Afstaande oren of flaporen laten corrigeren Afstaande oren, in de volksmond ook "flaporen" genoemd, is een veelvoorkomende oorzaak van complexen. Heel wat kinderen worden ermee gepest, maar ook volwassenen kunnen hinder ondervinden van flaporen. Otoplastie, ofwel een chirurgische ingreep aan de oren, kan het probleem verhelpen.

Flaporen

Kinderen met afstaande oren of flaporen worden vaak bespot of uitgelachen. Scheldwooren als Flappie, Dumbo of Olifant worden hen vaak toegeworpen en kunnen bij het kind ernstige complexen veroorzaken. Ook volwassenen met ietwat afstaande oren kunnen zich hier slecht door voelen. Otoplastie, een chirurgische ingreep waarbij de oren dichterbij het hoofd geplaatst worden, kunnen een einde maken aan deze negatieve gedachten.

Operatie

Afstaande oren zijn meestal het gevolg van een misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Er zijn verschillende soorten afwijkingen: het 'lichaam' van de oorschelp kan te sterk ontwikkeld zijn waardoor het gehele oor ver afsteekt van het hoofd, maar het kan ook zijn dat de plooi die centraal in de oorschelp ligt onderontwikkeld is en dan is enkel de oorschelp afstaand. In zeldzame gevallen is de rand van het oor te kort. Deze afwijking is moeilijker te corrigeren.

De meeste esthetische ingrepen worden enkel uitgevoerd bij volwassenen, nadat het lichaam volgroeid is. De behandeling van flaporen is een van de weinige ingrepen die ook al bij kinderen kan worden uitgevoerd. Meestal kan de operatie plaatsvinden vanaf een leeftijd van 6 jaar. Zo kan het probleem verholpen worden bij het begin van de lagere school, zodat het kind niet uitgelachen of gepest zal worden.

De operatie is vrij eenvoudig. Aan de achterkant van de oorschelp wordt een sneetje gemaakt, waarna de dokter het kraakbeen in een normale vorm brengt. De incisie wordt gehecht en er wordt een speciaal verband aangebracht om de zwelling zo minimaal mogelijk te houden en de oren in de juist positie te houden. Meestal kan de ingreep onder plaatselijke verdoving gebeuren. Bij zeer kleine kinderen verkiest men echter algehele verdoving.

Na een oorcorrectie herstelt de patiënt meestal vrij snel. Toch is het aangewezen om de twee weken nadat het drukverband verwijderd werd, een haarband te dragen tijdens de nacht. Het wordt aangeraden om gedurende 3 weken niet aan sport te doen. De oren kunnen nog een tijdje gezwollen en gevoelig blijven, maar dit ebt snel weg. Het uiteindelijke resultaat is na 3 maand volledig bereikt.
© 2011 - 2019 Juliedr, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Otoplastie/Oorcorrectie: Een operatie bij flaporenOtoplastie/Oorcorrectie: Een operatie bij flaporenKinderen worden er vaak mee gepest: flaporen. Ook wanneer je ouder wordt zijn flaporen niet altijd even leuk. Waardoor k…
Flaporen corrigeren via een operatie: otoplastieFlaporen corrigeren via een operatie: otoplastieFlaporen hebben is heel erg vervelend. Het oogt niet erg mooi en jonge kinderen worden er ook vaak mee gepest. Nochtans…
Flaporen corrigeren met flapoorstickersFlaporen corrigeren met flapoorstickersCirca vier procent van de mensen wordt geboren met flaporen. Door ongewone spanning in het kraakbeen gaan de oren teveel…
Flaporen bij kinderen: symptomen, oorzaken en corrigerenFlaporen bij kinderen: symptomen, oorzaken en corrigerenFlaporen worden ook wel 'zeiloren' genoemd. De medische benaming van flaporen is 'afstaande oren'. Flaporen komen veel v…
Flaporen corrigeren zonder operatieGeschat wordt dat zon vijf procent van de totale bevolking flaporen heeft in ernstige of mindere mate. Veel mensen vind…
Bronnen en referenties
  • www.gezondheid.be

Reageer op het artikel "Afstaande oren of flaporen laten corrigeren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juliedr
Gepubliceerd: 13-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!