Tandenborstel kopen: waar let je op?

Tandenborstel kopen: waar let je op? Tandenborstel kopen: er zijn zeer veel verschillende soorten tandenborstels. Harde en zachter borstels, elektrisch of een handtandenborstel, een grote of kleine kop en het aantal haren. Hoe maak je de juiste keuze en waar koop je een tandenborstel?

Wat is een tandenborstel?

Een tandenborstel is onmisbaar bij de dagelijkse verzorging van het gebit; met een tandenborstel worden de tanden en kiezen, maar ook de tong, schoongemaakt. Een tandenborstel is een borstel op een steel, het handvat, ontwikkelt om de tanden mee te poetsen. In de meeste gevallen gebeurt dit tezamen met tandpasta, een licht schurend middel.

Soorten tandenborstels

Er zijn veel verschillende soorten tandenborstels Welke het meest geschikt is, hangt af van de persoonlijke voorkeur en van de conditie van het gebit en het tandvlees.

Een multi-tufted tandenborstel bevat een groot aantal bosjes haren die dicht op elkaar gepakt zijn. Deze bieden de meeste kans op een goede reiniging Een end-tufted tandenborstel heeft maar een enkel bosje haar en is meer geschikt om op moeilijk bereikbare plaatsen te reinigen.

De handtandenborstel is de meest bekende en relatief goedkoop. Hij is makkelijk mee te nemen en je kan er meerdere van in huis hebben vanwege de goedkope prijs. Het gebit is er goed mee te reinigen, mits het minimaal tweemaal per dag gedurende twee minuten wordt uitgevoerd. Soms zijn moeilijk bereikbare plaatsen wel lastiger met een handtandenborstel, vooral achter de achterste kiezen. Een elektrische tandenborstel reinigt beter dan de handtandenborstel, omdat deze per minuut een groot aantal bewegingen maakt. De kleine meestal ronde kop zorgt ervoor dat moeilijk te bereiken plaatsen grondig gereinigd kunnen worden.

Een harde tandenborstel is niet per definitie slechter voor het gebit, mits deze zorgvuldig gebruikt wordt. Een zachte tandenborstel die versleten en beschadigd is, kan meer schade aanrichten dan een goede harde tandenborstel. Toch wordt een zachte tandenborstel eerdere aangeraden, omdat mensen bij een handtandenborstel snel de neiging hebben te hard te gaan duwen, waardoor het glazuur en het tandvlees wordt beschadigd.

Een tandenborstel kopen

Wie een tandenborstel gaat kopen, kan het beste op een aantal zaken letten:
 • Elektrisch of handtandenborstel: vaak is het handig om beiden in huis te hebben
 • Een niet te grote kop, een ronde kop werkt het prettigst
 • Zachter borstelharen verdienden de voorkeur
 • De steel moet prettig in de hand liggen, zodat je niet verkrampt
 • De borstelharen dienden gelijkt e zijn en afgerond
 • Borstelharen die in groepjes staan, zijn het beste
De tandenborstel moet om de drie maanden vervangen worden, soms ook eerder of wat later. Houdt hierbij de borstel in de gaten: wanneer de borstelharen aan de buitenzijde scheef gaan staan of wanneer de haarpunten gaan slijten, is het een tijd voor een nieuwe borstel of borstelkop.

Waar koop je een tandenborstel?

Een tandenborstel kan je online bestellen, via een website. Maar ook winkels verkopen voldoende tandenborstels De elektrische tandenborstel is verkrijgbaar bij drogist en veel elektro-en huishoudzaken. De handtandenborstel is verkrijgbaar bij drogist en supermarkt. De goedkoopste borstels zijn vaak erg eenvoudig met een soms te grote kop. De duurdere borstels hebben een design, een hanteerbare handgreep, en zijn soms voorzien van lange en korter haren in één borstel. Het idee hierachter is dat je met de lange haren het tandvlees poetst en met de korte haren het tandoppervlak. Het nadeel hiervan is dat veel mensen juist harder gaan duwen met de tandenborstel, om de korte haren het tandoppervlak te laten raken. Een borstel met haren van gelijke lengte is daarom beter en net zo effectief.

Merken

Het maakt niet zoveel uit welk merk tandenborstel er gekocht wordt. Het belangrijkste is de poetsmethode: een hele dure tandenborstel zal bij een slechte poetsmethode totaal geen effect hebben. Enkele bekende merken handtandenborstels zijn:
 • Lactona
 • Vitis
 • Oral-B
 • Colgate
 • Meridol
 • Aquafresh
 • TePe
 • Sensodyne
 • Elmex
 • Gum

En enkele merken bekende elektrische borstels:
 • Braun
 • Philips
 • Oral-B
Welk merk iemand kiest, hangt af van welk merk hij of zij fijn vindt, het budget, het uiterlijk van de borstel en ervaringen van anderen. Goed verkochte merken zijn vaak bekende merken, waardoor men er automatisch vanuit gaat dat deze tandenborstel ook het beste werkt. Maar zoals eerder gezegd: goed poetsen moet je leren, een tandenborstel doet het niet uit zichzelf.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goed tanden poetsenGoed tanden poetsen"Je moet je tanden wel goed poetsen hoor" is een zin die velen erg bekend in de oren zal klinken. Je tanden goed poetsen…
Kerstspullen online kopen bij een kerst online shopKerstspullen online kopen bij een kerst online shopKerstspullen online kopen is een goede oplossing voor mensen die geen tijd of zin hebben om op de kerstafdeling rond te…
Elektrische tandenborstel: voordelenElektrische tandenborstel: voordelenPoetsen met een elektrische tandenborstel heeft veel voordelen. Eén voordeel is dat elektrisch poetsen tandplak effectie…

Rosebud Salve: De lippenbalsem van de sterrenRosebud Salve: De lippenbalsem van de sterrenRosebud Salve is al jaren bekend bij sterren. Zij gebruiken het dan ook massaal om hun lippen kusbaar te houden. Wil jij…
Huidverzorging in het najaarHuidverzorging in het najaarDe huid kan in het najaar net even wat meer aandacht gebruiken. Enerzijds, omdat je beduidend meer zon op je huid gehad…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.