Huidverzorging in het najaar

Huidverzorging in het najaar De huid kan in het najaar net even wat meer aandacht gebruiken. Enerzijds, omdat je beduidend meer zon op je huid gehad hebt (althans, die kans is groot) en anderzijds, omdat je in een andere omgeving c.q. klimaat bent, mogelijk anders eet en leeft. Je huid heeft als eerste de weerslag op een andere omgeving.

De huid

De huid is behalve een multifunctioneel orgaan die de buitenkant net iets appetijtelijker maakt, ook een signalerend orgaan. Want als je je huid goed kent, zie je ook als eerste een verandering. Een verandering die je verwacht, als je bijvoorbeeld in de zon gaat wordt je mogelijk eerst rood en dan bruin of direct bruin. Dat zijn logische stappen die je huid zet om je te beschermen. Maar ook bij ander eten kan je huid reageren door te verkleuren, sommige mensen krijgen jeuk en weer andere uitslag. En als er vuil in de lucht zit, zal de huid je lichaam proberen te beschermen. Helaas lukt dit niet altijd.

De herfst

De herfst is een seizoen dat je de huid weer een oppepper mag geven, want na de zomer heeft bij menigeen de huid een flinke klap gehad. Van de warme zon die de huid verkleurd heeft, heeft de huid ook droger gemaakt en je gaat vervolgens zomaar over naar de warme droge lucht van de verwarming binnenshuis.

Pak je huid aan

Lichaam

Je huid pak je aan door eerst de bovenste laag aan te pakken. De bovenste laag pak je aan door je huid goed te scrubben. Neem een stevige scrub die bij je huid past (variërend een scrub met lichte korrel tot zeezout verwerkt in scrub) en scrub je huid stevig. Neem je een scrub op oliebasis, dan droogt je huid niet uit, maar wordt direct verzorgd. Heerlijk voor iedere huid en wellicht een must voor de van nature toch al droge huid. En vergeet vooral de voeten niet mee te nemen. De voetzolen, hakken en de voorvoet dus ook goed scrubben.

Ga je vervolgens douchen dan is het goed om een korte lauwwarme douche te nemen. Niet te heet en niet te lang, dat is niet goed voor de huid. Zorg dat de scrub goed afgespoeld is en was je kort met een doucheolie in plaats van een doucheschuim. Het schuim droogt de huid uit, terwijl de olie iets aan je huid toevoegt. Als je het voor het eerst gebruikt voelt het wezenlijk anders aan als doucheschuim, maar maakt net zo schoon. Denk hier ook om als je je gezichtshuid reinigt.

Dep je huid goed droog en smeer je huid vervolgens, bij voorkeur, in met een bodycreme in plaats van een bodylotion. Door het scrubben neemt de huid beter op. Niet alle merken hebben bodycreme’s in het assortiment, maar er zijn ook geurloze bodycreme’s. Gebruik je toch liever je bodylotion, gebruik de bodycreme dan in ieder geval op de extra droge delen als de scheenbenen, de voeten, de knieën en de ellebogen. Laat het even intrekken en daarna mag de bodylotion er desgewenst best overheen. Laat alles goed intrekken alvorens de kleding aan te trekken.

Gezicht en handen

De gezichtshuid en handen apart behandelen, want de gezichtshuid moet ook gevoed worden. Alleen is extra voeding beter tijdens de nachtelijke uren, dus afhankelijk van het tijdstip van douchen wel of nog niet een rijke crème op de huid aanbrengen. Gebruik voor de gevoelige huid rond de ogen en bij de mond een aparte crème. De meeste oogcreme’s zijn ook geschikt voor de tere huid rond de mond. Douche je in de ochtend, gebruik dan een gewone beschermende dagcrème en breng in de avonduren (na de reiniging) de extra voedende nachtcreme op.

De handen is helemaal een apart verhaal. De handen hebben altijd al veel te verduren, maar zeker na de zomer en met de kachelwarmte in huis mogen de handen extra verzorgd worden. Maak er een gewoonte van om de handen na het wassen (want dat droogt uit) even met een likje handcrème in te smeren. Een tube of flesje bij het zeeppompje en/of in de handtas voorkomt dat je het vergeet.

Tot slot

Als je huid het met al je goede zorg toch niet red en vervelend (beetje trekkerig) aanvoelt, schroom dan niet naar de arts te gaan. Mogelijk kan hij/zij nog iets geven wat je huid sneller herstelt. Maar bedenk dat de huid een levende substantie is die ook wat tijd nodig heeft om te herstellen en hoe zuinig je mogelijk in de zomer ook met je huid bent geweest … herstellen kost tijd.
Maar op deze manier ga je mogelijk wel prettig en met een mooi glanzende huid de winter in.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidverzorging voor mannenEen aantal jaren geleden konden maar weinig mensen zich voorstellen dat mannen smeersels zouden gaan gebruiken. Deze tre…
Huidverzorging erg belangrijk!Huidverzorging erg belangrijk!Bijna iedere vrouw of man wil erg graag netjes en verzorgt uitzien. Huidverzorging is daarom een belangrijk onderdeel ge…
Scrubs en crèmes voor een goede lichaamsverzorgingEen goedverzorgde huid is een stralende huid. Dit artikel bevat enkele tips voor een goede lichaamsverzorging, voor dive…
Huidverzorging is belangrijkDe huid verzorgen is heel belangrijk. Je hebt maar één huid. Hoe kun je het beste je huid verzorgen?

Tandenborstel kopen: waar let je op?Tandenborstel kopen: waar let je op?Tandenborstel kopen: er zijn zeer veel verschillende soorten tandenborstels. Harde en zachter borstels, elektrisch of ee…
Rimpels vervagen met collageen marshmallowsCollageen Marshmallows zijn snoepjes. Het zijn echter geen gewone snoepjes, want deze marshmallows beloven onze rimpels…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.