Wat smeren we eigenlijk op de huid?

Wat smeren we eigenlijk op de huid? Smeersels genoeg om te hydrateren, celvernieuwing toe te passen of chemisch te reinigen, maar de mooie termen hoe men dit “verpakt” zijn niet van de lucht. Waar staan al die vreemde termen eigenlijk voor? Dat vroeg ik me af en ik ben op zoek gegaan naar wat veel gebruikte termen en de betekenis hiervan.

Verantwoord?

De producten die in Nederland in het schap liggen, met wat voor mooie naam dan ook, zijn door de controle gekomen en moet eigenlijk gezien worden als veilig. Dat neemt niet weg dat allergische reacties kunnen ontstaan, maar hebben meestal te maken met een allergie van de betreffende gebruiker (wat hij/zij nog niet wist). Anders is het met producten die via internet uit het buitenland worden gehaald. Ieder land heeft zijn eigen controlemechanisme en dat kan afwijken van wat we in Nederland als maatstaf hanteren.

Verder moet er volgens de maatstaf dat inzitten wat men op het product predikt. Of een bepaald ingrediënt ook dat doet wat men zegt, kan als discutabel gezien worden (het is wat de fabrikant er van maakt en voor waar aangenomen moet worden … of niet). Dit kan met andere interpretatie te maken hebben, maar ook met hoeveelheden die al of niet zijn toegevoegd. Maar voor alle producten geldt dat je je goed voor moet laten lichten door de professional. De kans dat je zo het dichtst bij het product komt wat het meeste voor je doet, is zo het grootst. Garanties worden niet gegeven, nergens trouwens.

Enkele termen in huidproducten

Q10

Q10 is waarschijnlijk momenteel de meest voorkomende. Eenvoudig te onthouden en wordt veelvuldig toegepast. Q10 is een sterk antioxidant en een antioxidant beschermt tegen de vrije radicalen waar we aan bloot gesteld worden. Vrije radicalen kunnen de huid beschadigen en als je natuurlijke afweer niet toereikend is, kan Q10 daar een positieve rol in spelen. In Nederland wordt Q10 vaak als antiverouderingsproduct verkocht.

Retinol

Retinol is een vorm van vitamine A en helpt de huidcellen te vernieuwen. Dit maakt vervolgens de huid weer gladder. Met name middeltjes die acne doen helpen afnemen hebben het in zich en in sommige antiverouderingsproducten is Retinol ook terug te vinden.

Lipiden

Lipiden zijn huideigen vetten en houden de huid soepel en glad. Verder hydrateert het de huid en dus zeker geschikt voor de huid die vrij droog is of vetarm.

Hyalonzuur

Hyalonzuur is een huideigen stof die in de bindweefsellaag terug te vinden is. Het materiaal wordt vaak gebruikt om de huid weer “aan te vullen”, het geeft volume. Dit product wordt nogal eens gebruikt om de botox te vervangen en is verder goed voor de droge huid. Het breekt na verloop van zijn vanzelf weer af.

Hamamelis

Hamamelis is een andere naam voor de Toverhazelaar, een mooie plant. Een extract van deze plant werkt als antioxidant en werkt ontstekingsremmend. Geschikt tegen een vette huid en als je last van puistjes hebt.

Peptiden

Peptiden zijn moleculen uit aminozuren en helpen je huid goed te blijven functioneren. Als je dus geen last van specifieke problemen hebt. Dit product wordt nogal eens toegepast in make-up en soms in producten die tegen veroudering van de huid werken.

Kariteboter

Kariteboter komt uit de Kariteboom en is eigenlijk altijd in de bekende sheabutter te vinden. Het houdt de huid soepel en voorkomt vochtverlies. Ook zeer geschikt voor de handen en daarom ook veel in hand- en bodylotions te vinden.

Parabenen

Een prima conserveringsmiddel dat in nagenoeg alle cosmetica te vinden is. Het voorkomt dat er bacteriën in producten sluipen. Sommige onderzoekers zijn in de overtuiging dat het niet goed voor de huid is. Toch is het product in bijna alle cosmetica en cosmeticagerelateerde producten te vinden.

Tot slot

Er zijn nog veel meer mooie namen, maar de eerder genoemde komen wel heel erg veel voor. Kom je iets tegen wat je niet kent, aarzel dan niet dit op te zoeken. Je smeert het immers wel op je huid. Ga verantwoord met cosmetica om en smeer niet zomaar wat op je huid.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parabenen in cosmeticaParabenen in cosmeticaParabenen staan over het algemeen bekend als stoffen die je beter vermijden kan, omdat ze mogelijk (borst)kanker zouden…
Schoonheid uit een potje: zeewierZeewier kent krachtige voordelen voor de huid: het bezit huidverbeterende eigenschappen. Zeewier is een verzamelnaam voo…
Algen antioxidant Astaxanthine: product van de toekomst?Algen antioxidant Astaxanthine: product van de toekomst?Wat is algen antioxidant Astaxanthine? Wat is de werking van het algen antioxidant? Waarom is dit product zo uniek? Waar…
Welke antioxidanten zijn het best? Sterkste antioxidantWelke antioxidanten zijn het best? Sterkste antioxidantAntioxidanten zijn de natuurlijke beschermers van het lichaam. Antioxidanten houden je lichaam jong en vitaal en bescher…

Rimpels onder de ogenRimpels onder de ogenRimpels onder de ogen zijn het gevolg van huidveroudering, waardoor iedereen er vroeg of laat mee te maken krijgt. Velen…
Rood is dé kleur voor je haar deze herfst!Rood is dé kleur voor je haar deze herfst!De herfst is in het land. Koud? Grillig? Grijs? Niets van! Dit seizoen zorg jij voor de warmte en zon in huis. Rood is d…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.