Welke antioxidanten zijn het best? Sterkste antioxidant

Welke antioxidanten zijn het best? Sterkste antioxidant Antioxidanten zijn de natuurlijke beschermers van het lichaam. Antioxidanten houden je lichaam jong en vitaal en beschermen je lichaamscellen tegen oxidatie. De vele voordelen van antioxidanten zijn overweldigend, echter waar vinden we grote hoeveelheden antioxidanten? Welke voedingssupplementen zijn aan te raden? Astaxanthine en Ubiquinol hebben grote hoeveelheden antioxidanten. Ook Curcumin is een waardevolle bron. Welk antioxidant is het sterkst en welke kunnen we het beste tot ons nemen?

Antioxidanten

Opa en oma weten waarschijnlijk niet wat het zijn, maar de nieuwste generaties zijn er mee opgegroeid: antioxidanten. Je lichaam wordt voortdurend blootgesteld aan schadelijke stoffen die je je lichaam op celniveau kunnen beschadigen. Deze stoffen dringen door de celwand en maken de cel van binnenuit kapot. Je lichaam heeft echter een eigen manier ontwikkeld om je lichaamscellen te beschermen, echter is dit niet altijd voldoende. Als je ouder wordt ben je bijvoorbeeld minder goed beschermd tegen de zogenaamde vrije radicalen. Antioxidanten helpen bij het tegengaan van verval doordat ze de radicale werking tegengaan. Antioxidanten houden je lichaam jong en vitaal.

Pillen met antioxidanten

Antioxidanten zijn geen bijzondere en in een laboratorium gemaakte stofjes. Antioxidanten komen in grote getalen gewoon voor in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan groente en fruit. Ze zitten boordevol antioxidanten en helpen je lichaam in goede conditie te houden, zonder dat je het door hebt. Ons dieetpatroon is echter niet altijd even gezond. Veel mensen eten te weinig fruit en te weinig groente. Men krijgt hierdoor niet voldoende gezonde stoffen binnen die je lichaam in topconditie houden. Het beste is natuurlijk om je voedingspatroon aan te passen zodat je wel voldoende gezonde stoffen binnenkrijgt. Het is echter aan te raden om daarnaast een bepaalde hoeveelheid antioxidanten (vitaminen) tot je te nemen.

Astaxanthine

Een bijzondere stof die bij weinig mensen bekend is heet astaxanthine. De stof komt in de natuur voor. De roze kleur van zalm, garnaaltjes, krab en flamingo’s laat zien waar astaxanthine vandaan komt. De stof zit namelijk in de kleine algen die voorgaande dieren tot zich nemen. Als een alg (een groene alg) wordt blootgesteld aan zonnestralen (uv licht) reageert de alg hierop. De alg wordt dan rood en geeft de stof astaxanthine vrij om zich te beschermen. De stof is een antioxidant en tevens een zeer sterke. Astaxanthine wordt dus gemaakt van algen. De stof is verkrijgbaar in de vorm van pillen en talloze studies hebben aangetoond dat de stof (antioxidant) zeer krachtig werkt om je lichaam te beschermen. Denk daarbij aan een antivirale werking, antibacteriële werking en een verjongende werking op je huid.

Ubiquinol

Een andere stof die door het leven gaat als antioxidant heet ubiquinol. Ubiquinol is eigenlijk een upgrade van het bekende CoQ10. CoQ10 stond al bekend vanwege zijn gunstige uitwerking op het lichaam, maar Ubiquinol is daar net even beter in. De stof zorgt ervoor dat oxidatie wordt tegengehouden. Tevens wordt de stof Ubiquinol veel sneller opgenomen dan coQ10. Ubiquinol wordt vaak gebruikt om hartproblemen tegen te houden. Eveneens is het zeer geschikt om je lever te reinigen en je hersenen een boost te geven.

Curcumin

Curcumin is een gele stof en is afkomstig van de kurkumaplant. De stof kent vele voordelen voor het lichaam waaronder het tegengaan van alzheimer en parkinson. Eveneens is het zeer geschikt om je lichaam soepel te houden. Curcumin wordt veel gebruikt in India. In India komt in bepaalde streken waar veel van deze stof wordt gebruikt erg weinig alzheimer voor. Er wordt gedacht dat Curcumin daar een positieve bijdrage aan levert. Er wordt beweerd dat Curcumin een antivirale functie heeft en is tevens een zeer sterk antioxidant.

Welk antioxidant is het sterkst?

Het valt niet direct te zeggen welk antioxidant het sterkst is. Wat belangrijk is om te weten is dat bepaalde antioxidanten, Astaxanthine, Curcumin en Ubiquinol, verschillende delen van het lichaam aanpakken. Wat vast staat is dat alle antioxidanten een zeer positieve bijdrage kunnen leveren aan je gezondheid maar een wondermiddel is het natuurlijk niet. Verschillende studies hebben wel aangetoond dat vele ziekten kunnen worden voorkomen bij het gebruik van antioxidanten en of een pijn verlichtende werking kunnen bieden zoals Curcumin.

Antioxidanten en opname door je lichaam

Als je supplementen met antioxidanten gaat slikken is het altijd belangrijk om je aan een juiste hoeveelheid te houden. Toch is het tevens belangrijk om te onthouden dat vele studies waar antioxidanten werden gebruikt en de positieve werking hiervan werd getoond, grote hoeveelheden antioxidanten werden gebruikt op de proefpersonen of proefdieren. Tevens worden in bepaalde gevallen de antioxidanten rechtstreeks in de bloedbaan gespoten. Dit betekent dat de hoeveelheid direct wordt opgenomen. Als de consument de pillen slikt wordt er maar een deel opgenomen. Bij sommige mensen wordt er maar bar weinig opgenomen, soms zelfs minder dan 5%. Wanneer je een aanbevolen hoeveelheid gaat slikken van bijvoorbeeld astaxanthine (4mg), kan het zijn dat je maar erg weinig opneemt.
© 2012 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Algen antioxidant Astaxanthine: product van de toekomst?Algen antioxidant Astaxanthine: product van de toekomst?Wat is algen antioxidant Astaxanthine? Wat is de werking van het algen antioxidant? Waarom is dit product zo uniek? Waar…
Ubiquinol tegen snelle veroudering: werking & voordelenUbiquinol tegen snelle veroudering: werking & voordelenOuder worden is voor niemand leuk: je lichaam verliest aan kracht en weerstand, en mogelijk gaat ook je geest er aan het…
Uithoudingsvermogen verbeteren met astaxanthineUithoudingsvermogen verbeteren met astaxanthineAstaxanthine is een carotenoïde en antioxidant. Het is al langer bekend dat het kan helpen bij de bestrijding van hart-…
Astaxanthine is één van de meest krachtige antioxidantenAstaxanthine is één van de meest krachtige antioxidantenAstaxanthine is een hele sterke antioxidant. Sterker nog dan de oxidanten die we sowieso altijd nodig hebben om ons lich…

Wat te doen bij overgewichtWat te doen bij overgewichtOvergewicht komt steeds vaker en in steeds heftigere vormen voor. Wat is overgewicht nu precies? Wanneer is er sprake va…
Hoe motiveer je jezelf om af te vallen?Hoe motiveer je jezelf om af te vallen?Misschien ken je het wel: je wilt afvallen, maar na enkele weken flink je best doen, zak je in een dal en geef je het op…
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.