Hoe motiveer je jezelf om af te vallen?

Hoe motiveer je jezelf om af te vallen? Misschien ken je het wel: je wilt afvallen, maar na enkele weken flink je best doen, zak je in een dal en geef je het op. Het is belangrijk gemotiveerd te blijven, maar hoe motiveer je jezelf om af te vallen? Hoe zorg je ervoor dat je door blijft gaan en dat je niet opgeeft wanneer het even tegen zit?

Afvallen

De beste manier om af te vallen is door voldoende te bewegen en gezond te eten. Het volgen van een dieet lijkt te helpen, maar vaak is dit maar tijdelijk. Wanneer je stopt met het dieet komen alle kiloís (en meer!) vaak weer terug. Daarom is het vooral belangrijk om je levensstijl aan te passen naar een gezonde levensstijl. Het afvallen zal daardoor niet snel gaan, maar de kiloís blijven er wel af en het is ook beter voor je lichaam. Maar op een gezonde manier afvallen betekent dat je veel doorzettingsvermogen nodig hebt. En dat is nog niet zo gemakkelijk! Er zullen ongetwijfeld momenten komen waarop je het niet meer ziet zitten en liever wilt opgeven. Hoe houd je jezelf gemotiveerd op deze momenten?

Ontdek je zwakke punten

Wanneer je bezig bent met afvallen is het verstandig om te ontdekken wat je zwakke punten zijn. Er zullen namelijk momenten zijn waarop je motivatie ver te zoeken is en je moet hierop voorbereid zijn. Bedenk dus goed wanneer jij op je zwakst bent. Dit kan per persoon verschillen. Enkele voorbeelden:
  • Wanneer je weinig geslapen hebt
  • Wanneer het slecht weer is
  • Als iemand je een stuk taart aanbiedt
  • Als de weegschaal niet meewerkt

Bedenk dus goed wat jouw zwakke punten zijn. Wanneer je hier bewust van bent, kun je makkelijker zoeken naar oplossingen. Misschien kun je onder de zonnebank gaan wanneer het slecht weer is. Heb je moeite om je aan een gezond dieet te houden als je moe bent? Zorg dan dat je restjes van gezonde maaltijden in de diepvries hebt. Je hoeft dan niet uitgebreid te koken als je geen zin hebt, maar kunt tóch gezond eten.

Vergeet je einddoel niet

Wanneer je wilt afvallen, is het heel verstandig om je einddoel niet te vergeten. Dit lijkt misschien ver weg, maar wanneer je blijft onthouden wat je einddoel is, is het wellicht makkelijker om je nieuwe levensstijl aan te leren. Elke gezonde maaltijd die je eet is één stap dichterbij je einddoel. Elke workout die je doet is ook weer één workout in de goede richting. Sport je een keer niet, dan zal je einddoel ook weer langer duren.
Het kan ook helpen om bijvoorbeeld een weblog bij te houden, waarbij je ook regelmatig schrijft over dat wat je wilt bereiken. Schrijf ook waarom je dit wilt bereiken en herinner je jezelf eraan waar je mee bezig bent.

Motivatieteksten

Op internet vind je allerlei motivatieteksten om gemotiveerd te blijven tijdens het afvallen. Voor sommige mensen kan het helpen om jezelf te motiveren. Er zijn allerlei verschillende teksten te vinden, van grappig tot pure waarheid. Enkele voorbeelden:

  • Do not reward yourself with food, youíre not a dog
  • Push yourself, so that when old friends see you, their jaws drop
  • Itís not easy, but itís worth it
  • Saying ĎOh Iíve already ruined my good eating today, Iíll just eat crap,í is like saying: ĎOh, I dropped my phone on the floor. Letís smash it till it breaks.í
  • Health is a relationship between you and your body

Er zijn nog veel meer van dit soort teksten te vinden. Behalve motivatieteksten kun je natuurlijk ook plaatjes zoeken van mensen die een lichaamsbouw hebben die je mooi vindt. Ook dit kan heel goed helpen als motivatie.

Vraag hulp tijdens het afvallen

Voor veel mensen kan het prettig zijn om hulp te vragen tijdens het afvallen. Je staat er dan niet helemaal alleen voor en mensen kunnen je erop wijzen wanneer je een terugval hebt. Het is echter helemaal niet nodig om echt iedereen in te lichten. Kies mensen uit waarvan je weet dat ze je zullen helpen en steunen, ook in moeilijke tijden.

Eenmaal resultaat?

Wanneer je resultaat ziet, kan dit ook heel erg helpen om jezelf te motiveren. Misschien zit je eindelijk onder een bepaald gewicht, past die leuke broek je weer of ben je een kledingmaat gezakt. Als je eenmaal hebt ervaren hoe fijn dit is, is het nog makkelijker om goed bezig te blijven en je doelen werkelijk te halen.

Geef niet op!

Onthoud goed dat je er niks mee opschiet om op te geven. Ook wanneer je eens een slechte dag hebt, betekent dit nog niet dat dit het einde is van je dieet. Ga gewoon weer goed en fris door en laat je niet gek maken. Werk aan een goede levensstijl en zie de kiloís langzaamaan verdwijnen.
© 2012 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: motivatie en doelen voor afslankenAfvallen: motivatie en doelen voor afslankenAfvallen of afslanken begint met persoonlijke motivatie: waarom wil je afvallen? Door concrete en realistische doelen te…
Op dieet en toch zoveel eten als je wiltOp dieet en toch zoveel eten als je wiltAfvallen met een dieet is niet makkelijk. Het kan dan enorm helpen om één dag in de week zoveel te eten als je wilt. Die…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen in de zomerAfvallen in de zomerWist je dat de zomer de perfecte periode is om af te vallen? Afvallen in de zomer gaat bij veel mensen een stuk makkelij…

Welke antioxidanten zijn het best? Sterkste antioxidantWelke antioxidanten zijn het best? Sterkste antioxidantAntioxidanten zijn de natuurlijke beschermers van het lichaam. Antioxidanten houden je lichaam jong en vitaal en bescher…
Afvallen met een vervangingsdieetAfvallen met een vervangingsdieetHet is geen officieel dieet, dus er is geen boek, website of groep over te vinden, maar het wordt wel door veel mensen t…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.