Doís en doníts voor mooie en gezonde nagels

Nagels die snel breken, scheuren, afbrokkelen of verkleuren duiden op onvoldoende aandacht voor de gezondheid van je nagels. Dit heb je zelf in de hand, aan ongezonde nagels is prima iets te doen. In dit artikel de doís en doníts over nagelverzorging. Pak je het goed aan, dan zijn je nagels in no time gezond en mooi!

Doís

Citroen

Gezonde nagels hebben geen vlekjes en zijn mooi wit. Dit kan je bereiken met citroensap of gewoon een pure citroen. Snij een citroen door de helft, druk je nagels er helemaal in en houd dit een paar minuten vast. Wil je liever citroensap gebruiken, doe dit dan op een watje en wrijf over je nagels. Citroen helpt goed, maar als je dit te vaak doet drogen je nagels wel uit. Beter is dus om een goed nail whitening product te kopen. Daarvan zijn vele varianten te koop bij de drogist.

Vitamine B

Vitamine B zorgt voor sterke nagels. Als je niet tevreden bent met de conditie van je nagels kan je vitamine B supplementen innemen, te koop bij de drogist. Vitamine B zit trouwens ook in dierlijke producten zoals ei, vlees en vis, en in noten. Ook leuk: vitamine B is ook nog eens goed voor je huid en je haar! Naast vitamine B supplementen worden biotinepreparaten gezien als de beste middelen bij broze nagels.

Zink en kalk

Zie je verticale strepen op je nagels? Dat kan duiden op een gebrek aan zink. Als de strepen heel diep zijn, kan er zelfs sprake zijn van bloedarmoede. Raadpleeg je huisarts in dat geval. Verder kan je de strepen laten wegvijlen, maar zorg dus wel dat je genoeg zink binnen krijgt. Net als calcium trouwens, want dit zorgt ook voor sterke nagels. Eet dus genoeg zuivel en drink veel melk. De witte stipjes op de nagels duiden overigens niet op calcium tekort, maar ontstaan als je je nagel eens gestoten hebt. Ze groeien met je nagels mee, en verdwijnen dus na een tijdje weer.

Handschoenen

Een andere oorzaak van verkleuring en uitdroging van je nagels is te veel contact met schoonmaakmiddelen en water. Doe met schoonmaken dus altijd huishoudhandschoenen aan. Dit is trouwens ook beter voor je huid. Ook is lang badderen en douchen niet al te goed voor je nagels, zeker als je nagels niet zo sterk zijn.

Verzorgde nagelriemen

Nagelriemen zijn redelijk kwetsbaar en kunnen wanneer je ze niet goed genoeg verzorgd droog worden. Dit is soms pijnlijk, kan scheurtjes veroorzaken en ziet er onverzorgd uit. Vaak ontstaan dan ook die irritante velletjes rond de nagelriem. Probeer daar niet aan te zitten, dan worden ze alleen maar erger. Knip je nagelriemen trouwens nooit! De nagelriem zit er als bescherming voor de nagelwortel, en ga je daar aan pulken dan kunnen er ontstekingen ontstaan. Smeer je nagelriemen dagelijks in nagelriemolie, en ze blijven soepel en gezond.

Doníts

Aceton

Gebruik altijd acetonvrije nagellakremover. Het verwijderen van je nagellak met een product waar aceton in zit gaat dan wel sneller, maar is echt niet goed voor je nagels. Het haalt namelijk nog wel meer weg dan je nagellak, zoals de natuurlijke oliën in je nagels. Hierdoor worden ze droog en gaan ze breken.

Lange nagels

Erg lange nagels passen de laatste tijd al niet meer in het modebeeld, maar zijn ook niet goed voor de conditie van je nagels. De kans op scheurtjes is natuurlijk veel groter bij lange nagels dan bij korte. Daarbij zien je nagels er ook nog eens natuurlijker en verzorgder uit. Je kunt je nagels weer langer laten lijken door bij het nagellakken kleine streepjes aan de zijkanten over te laten, dit voorkomt ook slordigheden.

Donkere nagellak

De meeste nagelverkleuringen worden veroorzaakt door veelvuldig gebruik van donkere nagellak. Dit betekent niet dat je dat niet mee op kan doen, want laat donkere nagellak nou net de trend van dit najaar zijn! Je kan nagelverkleuringen voorkomen door een goede transparante basislaag onder de nagellak aan te brengen. Zo bescherm je je nagel en het verbetert ook nog de hechting van de nagellak.

Knippen

Knip bij voorkeur je nagels niet, maar vijl ze. Bij het knippen komt het namelijk heel snel voor dat je nagels splijten. Laat daarom het gebruik van nageltangetjes en Ėschaartjes over aan de schoonheidsspecialiste. Om je nagels netjes op lengte te houden zal je dus wel elke dag je nagels even moeten vijlen. Vijl ze met een kartonnen of houten vijl en maak horizontale bewegingen. Vijl alleen het gedeelte van de nagel dat uitsteekt, en nooit dat deel wat in contact staat met de huid.

Nagelbijten

Deze is vrij duidelijk natuurlijk. Nagelbijten is not done! Je nagels zien er niet meer mooi uit en zijn veel vatbaarder. Dit komt door het vochtige klimaat dat je met bijten creëert, dit is namelijk de perfecte basis voor bacteriën en virale infecties. Er zijn speciale producten die je op je nagels kan smeren om nagelbijten tegen te gaan, verkrijgbaar bij de drogist. Ook kan het nemen van kunstnagels een uitkomst bieden, maar hier moet wel voorzichtig mee om worden gegaan.

Kunstnagels

Kunstnagels kunnen mooi zijn, maar je moet er wel mee oppassen. Ze kunnen namelijk de natuurlijke nagel beschadigen. Geen kunstnagels hebben is altijd beter, maar wil je ze toch, zorg dan dat je ze niet langer dan drie maanden achtereen op hebt. Las daarna een rustperiode voor je nagels in van minimaal één maand.
© 2011 - 2024 Appleann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Broze nagels, hoe krijg je ze sterker?Broze nagels, hoe krijg je ze sterker?Vervelend is het wanneer je broze nagels hebt die bij het minste of geringste afbreken. Wat kun je eraan doen om je nage…
Thuismanicure: zelf je nagels verzorgenHeb je last van brokkelende nagels, ruwe nagelranden of een doffe schijn maar vind je dat een professionele manicure tev…
Hoe krijg je mooie nagels?Hoe krijg je mooie nagels?Mooie sterke nagels zijn een afspiegeling van je gezondheid en daarnaast staat het ook erg verzorgd. Als je graag lange…
De verzorging van je nagelriemenDe verzorging van je nagelriemenIedereen wil wel prachtige nagels. Dan is het ook noodzaak om je nagelriemen goed te verzorgen. Veel mensen slaan juist…

Beauty: Zwarte lijnen in het gezichtBeauty: Zwarte lijnen in het gezichtDat klinkt afschrikwekkend, maar is het niet. Opvallend of minder opvallend, alles is mogelijk. Een gemakkelijke trend,…
Hot, hot, hot: winterbeauty waar je het warm van krijgtHot, hot, hot: winterbeauty waar je het warm van krijgtHot, hot, hot! Winterbeauty om het warm van te krijgen. Letterlijk, door een wellness-ritueel voor jezelf en/of een ande…
Bronnen en referenties
  • www.beautyscene.nl
  • www.trendystyle.net
  • www.girlscene.nl
Appleann (93 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.