Relaxed haar hoeft geen probleem te zijn

Relaxed haar hoeft geen probleem te zijn Vrouwen die van nature kroeshaar hebben en dat hebben gerelaxed, kampen vaak met haargroeiproblemen. Het probleem ligt niet in hun haartype, maar in hun onkunde om het chemisch behandeld haar op een correcte wijze te onderhouden. De meest essentiële zaken om het haar te beschermen worden veelal over het hoofd gezien. Deze informatie bevat enkele eenvoudige, maar zeer nuttige tips om het relaxed haar gezond te houden en voornamelijk de haargroei te bevorderen.

Wat is relaxed haar?

Relaxed haar is haar dat chemisch behandeld is om de sterke krullen in het haar te ontspannen. Men is misschien meer bekend met de Engelse termen: relaxed hair of black hair. Relaxers bevatten loog, een sterke alkalineoplossing, die ook zit in ontharingscrèmes en schoonmaakmiddelen. Er kan er een keuze gemaakt worden tussen loog en geen-loog relaxers. De geen-loog relaxers hebben een lagere pH-waarde dan de loog relaxers. De pH-waarde geeft de zuurtegraad van het product aan. De geen-loog relaxers zijn minder schadelijk voor de hoofdhuid, maar erg schadelijk voor het haar, terwijl de loog relaxers erg schadelijk zijn voor de hoofdhuid en minder schadelijk voor het haar.

Neutraliserende shampoo heeft een zeer belangrijke functie

Vandaag de dag is men niet verplicht om naar de kapster te gaan om het haar te relaxen. Er bestaan heel wat doe-het-zelf-kits die een makkelijk te volgen instructielijst hebben. Het probleem is echter dat vele van deze kits niet de juiste instructies geven ten aanzien van het gebruik van de neutraliserende shampoo. Nadat men eerst de relaxer met lauw water uitspoelt, wordt de shampoo op het haar aangebracht en al heel gauw weer uitgewassen. Dat is verkeerd, omdat de neutraliserende shampoo bedoeld is om alle chemische reststoffen van de relaxer uit het haar te spoelen en de pH-waarde van het haar te normaliseren. Het haar heeft namelijk door de relaxer-behandeling een te hoge pH-waarde gekregen die door de shampoo gereduceerd kan worden.

Bij het aanbrengen van de shampoo moet deze minimaal een tot twee minuutjes op het haar zitten om goed in te trekken. Pas daarna mag de shampoo in het haar worden gemasseerd en tenslotte uitgespoeld worden. Het uitwassen met de shampoo gebeurt twee maal. Ook bij de tweede wasbeurt zou het goed zijn om de shampoo enkele minuutjes in het haar te laten zitten.

Kijk uit met relaxer-kits die een gecombineerd product zijn van de relaxer met een kleurtje voor het haar. Zit de haarverf of -spoeling samen met de neutraliserende shampoo in een fles dan zal het de neutraliserende werking beperken. In dit geval zou het verstandig zijn om een extra neutraliserende shampoo er bij te nemen.

Tijdens de nabehandeling geen neutraliserende shampoo gebruiken

De nazorg van het haar is erg belangrijk. Het haar wordt veelal eens in de twee weken gewassen. Bij de nabehandeling moet men een conditionerende shampoo gebruiken die de schubben van het haar sluit en het haar, door de conditionerende oliën die erin zitten, weer glanzend en levend maakt. Velen maken de fout om bij de nabehandeling weer een neutraliserende shampoo te gebruiken, hierdoor wordt het haar al heel gauw dof en kroezig. Uiteraard bestaan er ook neutraliserende conditionerende shampoos die ook geschikt zijn voor de nabehandeling.

Alleen shampoos en conditioners behorende tot de relaxerslijn gebruiken

Bij de nabehandeling maakt men soms de fout om goedkopere shampoos en conditioners te gebruiken die bestemd zijn voor natuurlijk haar. Het chemisch behandeld haar zal hierdoor spoedig afbreken, omdat alleen de shampoos en conditioners behorende tot de relaxerslijn de juiste bestanddelen bevatten om het haar gezond te houden.

Haarmasker- of haarolie-behandeling

Een haarmasker- of een haarolie-behandeling is een must voor relaxed haar. Het haar moet, afhankelijk van de staat waarin het verkeert, maandelijks of twee maandelijks hiermee worden behandeld. Een zekere regelmaat bij het gebruik van deze behandeling zal het haar verstevigen en de haargroei bevorderen.

Vermijd zoveel mogelijk hete apparaten

Haardrogers, föhns en hete tangen moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Ze drogen namelijk het haar nog meer uit en kunnen het zelfs verbranden. Het is veiliger om het haar te tangen net na een haarmasker- of haarolie-behandeling.

Een revolutionaire doorbraak in de lijn van relaxers: Affirm van Avlon industries

De relaxer van het merk Affirm (Avlon industries) bevat minder schadelijke chemicaliën, waardoor de haargroei van vele kroesharigen weer op gang kan komen. Affirm schijnt de oplossing te zijn voor vele vrouwen die vroeger lang kroeshaar hadden dat door het gebruik van zware relaxers werd vernietigd. Ook de andere producten in de lijn van Affirm, geschikt voor de nabehandeling, zijn de moeite waard. De uitstoomcrème, 5 in 1 reconstructor genoemd, verdient zeer zeker een aparte belichting. Deze crème verstevigt het haar en zorgt ervoor dat een teveel aan chemicaliën uit het haar gespoeld kan worden, waardoor de haargroei nog meer wordt bevorderd. Al met al zijn de Affirm-producten van Avlon industries sterk aan te bevelen.
© 2012 - 2023 Carol70, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help, ik heb een bad hair dayHelp, ik heb een bad hair dayWanneer je haar niet goed zit, heb je een "bad hair day". Een bad hair kan een hele negatieve invloed hebben op je stemm…
Wat te doen met een bad hair day?Wat te doen met een bad hair day?Help! Je wordt wakker en moet naar je werk haasten, maar je haar zit voor geen meter. Het is weer zo ver, je hebt een ba…
Hair Wavz. Zo werken zeHair Wavz. Zo werken zeHair Wavz zijn een moderne methode om haar in te krullen, zonder gebruik van een hittebron. Je haar krullen kon voorheen…
Hollywood beautygeheimen - Mooi haarWat zijn de beautygeheimen van sterren om hun haar mooi, glanzend, vol en gezond te houden? Beyoncé, Claudia Schiffer, C…

Droge handen: oorzaak en tipsDroge handen: oorzaak en tipsDroge handen vormen vooral in de droge winterperiode bij veel mensen klachten. Droge handen kunnen echter het hele jaar…
Droge lippen/gesprongen lippen - oplossingenDroge lippen/gesprongen lippen - oplossingenNormaal heeft de huid zestien verschillende huidlagen; lippen hebben er echter maar vier. Daardoor zijn ze gevoeliger vo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alex Neman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • http://www.skinbiology.com/truthabouthairrelaxers.html
  • http://www.ehow.com/facts_5209804_soon-can-shampoo-relaxed-hair_.html
Reactie

Von, 06-05-2017
Hoi,
Bestaan er ook natuurlijke relaxers of relaxers die minder slecht zijn voor haar en hoofdhuid? Kan je olie of conditioner bij je relaxer doen om deze minder schadelijk te maken?
Grtj, Reactie infoteur, 27-03-2019
Hoi,
ik heb een update geplaatst en nu kan ik ja antwoorden op je eerste vraag. Probeer de affirm relaxers van Avlon.

Succes ermee.

Carol70 (11 artikelen)
Laatste update: 08-04-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.