Eindelijk effectieve afslanktips die je goed kunt volhouden

Eindelijk effectieve afslanktips die je goed kunt volhouden Het aantal volwassenen in Nederland dat kampt met ernstig overgewicht is de laatste 30 jaar meer dan verdubbeld, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de mannen die ouder dan 40 jaar zijn is de helft te zwaar. Hoe kun je verantwoord afslanken en voor eeuwig afrekenen met dat ongezonde overgewicht. Met zoals vroeger een verleidelijk en aantrekkelijk figuur, waar de andere sekse op valt.

Alarmerende cijfers

Overgewicht komt vaker dan vroeger bij jongeren voor, maar vooral bij volwassenen is de situatie alarmerend. CBS-cijfers over de periode 2009-2011 laten zien dat ongeveer 6.500.000 Nederlanders matig of ernstig overgewicht hebben. Oftewel in ons land is 4 op de 10 inwoners veel te dik. Het is overigens zoals met zoveel dingen ook hier oneerlijk verdeeld, want de een kan zoveel eten als hij wil, terwijl de ander bij elke hap moet nadenken of er niet te veel calorieën binnen komen.

Lichaamssamenstelling

Een kantoorman met overgewicht en een bodybuilder kunnen even zwaar zijn, maar het zal duidelijk zijn dat die getrainde sporter een betere lichaamssamenstelling heeft. Er zijn nu speciale spreekuren waar je je lichaamsopbouw kan laten meten. Dus hoe zwaar zijn je botten en spieren. En wat is het aandeel in je gewicht van vet en vocht. Met een zogenaamde Bio-elektrische Impedantie Analyse (BIA-meting) kan worden vastgesteld of het echt waar is dat je zulke zware botten hebt, of dat je toch een te groot percentage vocht en vet hebt. Meer info: ViVa! tel 088-9957420

Afslankdieet

De meeste typische afslankdiëten leiden ertoe dat je weliswaar snel gewicht kwijtraakt, maar daarna even snel vaak nog meer kiloís aankomt. Wat meer succes heeft is een eetpatroon dat meewerkt om zowel je eet- als beweeggewoontes definitief te wijzigen. Over het algemeen is het zo dat diëten die beloven dat je snel kiloís verliest in combinatie met allerlei verboden voedsel, onzin zijn. Je hebt alleen kans op succes indien er sprake is van het aanleren van definitief nieuw eetgedrag, in combinatie met beweging. Dus bewegen moet onderdeel zijn van het afslankprogramma.

Slapen

Vreemd genoeg hebben mensen die kort nachtrust hebben meer kans op overgewicht dan mensen die lang slapen. Weliswaar verbruik je tijdens je slaap minder calorieën, maar als je wakker bent heb je meer gelegenheid om te eten. Bovendien beweeg je minder als je moe bent en vermoeidheid wakkert met name de lekkere trek aan.

Tussendoortjes

Het is een fabel dat tussendoortjes per definitie dikmakers zijn. Als je daarmee slim omgaat kun je er juist door afvallen. Magere zuivelproducten en fruit voorkomen dat je een hongeraanval krijgt en je te buiten gaat aan vet en zoetigheid.

Bewegen

Lichaamsbeweging is belangrijk om te verbranden en dus af te vallen. Bijkomend voordeel is dat je bewegingsapparaat (gewrichten, botten, aanhechtingen, pezen en spieren) soepel blijft. Ook je hart, longen en bloedvaten varen er wel bij wat merkbaar is aan minder gehijg en betere conditie. Maar je moet dan bij elkaar wel zoín 1,5 uur per dag intensief bewegen. Fietsen, stevig wandelen, krachttraining op de sportschool. Die extra spieren die je door krachttraining verkrijgt verbruiken de hele dag door meer calorieën dus hier snijdt het mes aan twee kanten. Overigens ligt bij al dat beweeg wel het gevaar op de loer dat je meer calorieën gaat innemen dan je verbrandt. Dus slimmer eten en bewegen moet een op elkaar afgestemde combinatie zijn.

Buikspieroefeningen

Helaas is het niet zo dat door een bepaalde plek te trainen je op de plek ook vet verliest. Je hebt namelijk geen invloed op de plaats waar je het vet verliest. Wel wordt je buik steviger door de buikspieren te trainen, maar het is lang niet zeker dat tegelijk je buikomvang afneemt.

Zoetstof

Helaas is het ook een fabel dat je afvalt indien je suiker vervangt door zoetstoffen, ondanks dat zoetstoffen inderdaad minder calorieën bevatten. Ratten die suikervervangers kregen werden juist dikker dan de dieren die suiker innamen. Het vermoeden bestaat dat die nepsuiker er toe leidt dat je in zín totaliteit meer gaat eten.

Een eiwitrijk ontbijt

Zo'n eiwitrijke ochtendmaaltijd ondersteunt het vermageringstraject omdat eiwitten een langdurig gevoel van verzadiging verschaffen. Bovendien zijn eiwitten brandstofleveranciers van de spieren, die veel energie verbruiken. Dus lekker een gekookt eitje bij het ontbijt nemen is uitstekend, om sneller af te vallen.

Onverzadigde vetten

Makreel, zalm en haring bevatten veel onverzadigde vetten evenals plantaardige olie en noten. Dat geeft een verzadigd gevoel en het bevordert de stofwisseling. Dus dat onverzadigde vet kun je lekker eten als je wilt afslanken. Maar natuurlijk wel de verzadigde vetten mijden die zich bevinden in koekjes, vlees en boter.

Alcohol maakt dik

Niet alleen omdat alcohol veel calorieën bevat maar ook omdat een alcoholische versnapering eetlust opwekkend is.

In de avond eten

Het is een fabeltje dat je na acht uur niets meer mag eten omdat het voedsel zich in vet zou omzetten. Uiteindelijk gaat het bij het afslanken om de balans tussen calorieën innemen en verbruiken.
© 2012 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afslanktips: tips om af te slanken voor snel gewichtsverliesAfslanktips: tips om af te slanken voor snel gewichtsverliesAfslanken is makkelijker gezegd dan gedaan. Sommige mensen hebben er veel moeite mee om effectief iets te doen aan het g…
Effectief afslanken, afslanktips die werken!Effectief afslanken, afslanktips die werken!Verrassend simpele afslanktips die werken, allen wetenschappelijk getest. Geen strenge en moeilijk te volgen dieten, maa…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Hoe gezond en efficiënt af te slankenHoe gezond en efficiënt af te slankenDe badpakken-tijd staat bijna voor de deur en je bent enkele kilootjes bijgekomen die er terug af moeten. Begin je dieet…

Weight Watchers, behaal zonder moeite je streefgewichtWeight Watchers, behaal zonder moeite je streefgewichtVaak weten mensen niet meer waar ze goed aan doen met diëten. Soms trek in iets lekkers hebben, maar ook streng voor jez…
Afvallen met X-trine Acai Clean & BurnAfvallen met X-trine Acai Clean & BurnAfvallen is niet makkelijk, maar het wordt een stuk eenvoudiger wanneer je Acai Clean & Burn van X-trine gebruikt. Dit s…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 09-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.