Gezond eten en vooral niet diëten

Gezond eten en vooral niet diëten De mannen en vrouwen die zeggen alles van slank worden te weten en ons diëten voorschrijven, buitelen over elkaar. Iedereen weet het beter en we hebben jaren gretig gebruik gemaakt van al die goeroe’s op voedingsgebied. Maar het lijkt alsof we er wel klaar mee zijn en dat is eigenlijk helemaal niet verkeerd. Niet zozeer vanwege het feit dat mensen het dan maar weer laten gaan, maar omdat ze zelf veel weten en het gezonde verstand kunnen gebruiken. Het gezonde verstand waar gezonde voeding, bewegen en wat “handigheidjes” een rol kunnen spelen. Eten is namelijk onderdeel van het leven en door er geobsedeerd door te zijn, ontneem je jezelf een aangenaam deel van het leven. Daarnaast weten we inmiddels dat diëten niet een leefpatroon veranderen, je valt er alleen kort of iets langer een aantal kilo’s van af.

De basis

De basis leg je door voeding met je gezonde verstand te benaderen. Bijvoorbeeld suiker, suiker kan een aardige dikmaker zijn, maar het is niet zo zwart wit als gesteld. Van een koekje bij de koffie ga je niet dood, regelmatig een heel pak wegwerken is dan weer het tegenovergestelde. Dit geldt ook voor overige koolhydraten, vetten of het wijntje. De balans in je leven is belangrijk en daarmee dus ook je voeding.

Een gezond voedingspatroon is een gevarieerd patroon. Je hebt koolhydraten nodig om te functioneren en dan is het verstandig om te kijken welke koolhydraten te nemen. Als je bijvoorbeeld een pastamaaltijd maakt, neem van volkoren pasta in plaats van witte pasta. Vetten zijn belangrijk, maar neem goede vetten in de vorm van plantaardige vetten en zo nu en dan een stukje vette vis. Dit bevat omega 3 en dat heb je weer nodig voor je lichaam. En ga zo maar door.

Gezellig een wijntje meedrinken is prima, maar slobber geen flessen tegelijk naar binnen. Als je tijdens een gezellig feestje of etentje toch een paar wijntjes drinkt, wissel het dan af met water. Op één glas wijn, één glas water. Allemaal kleine zaken die je niet rigide naar voeding laten kijken, maar waar je je gezondheidsboekje niet te veel te buiten gaat.

Variëren

Als je op deze manier naar je voeding kijkt en inneemt, ontwikkel je een voedingspatroon wat gevarieerd is, je ook lekker mee kunt doen zonder te denken dat je er enkele kilo’s zwaarder uitkomt en je niet te eenzijdig je calorieën binnen krijgt.

Kleine aanpassingen

Ben je toch bang dat je af ent oe je boekje te buiten gaat, pas dan wat kleine veranderingen toe. Kleine veranderingen in het leven, die zonder ingewikkelde zaken toegepast kunnen worden.

Slapen

Het eenvoudigste en uitermate goed is … slapen. Zorg dat je zeker zeven uur slaap per nacht hebt. Onderzoekers hebben uitgevonden dat als je te weinig slaap je het hormoon ghrelin aanmaakt. Dit hormoon maakt dat je honger krijgt. Zo kan het zijn dat als je structureel te weinig slaapt krijgt, je zeker zo’n vierhonderd tot vijfhonderd calorieën per dag meer eet.

Nieuw bestek

Als je ze nog niet in huis hebt, haal ze dan in huis … de eetstokjes. De een gebruikt ze al tijdens eten uit de oosterse keuken, maar wat let je er al je eten mee tot je te nemen. De hersenen krijgen later het signaal dat je maag vol zit en dat kan betekenen dat je door blijft eten. Het duurt zo’n twintig minuten voordat het signaal komt en dat wil helaas vaak zeggen dat je eigenlijk teveel eet. Door met stokjes te eten, gaat het hele eetproces een stuk langzamer, krijg je op tijd het signaal en dus eet je minder. Daarnaast is aangetoond dat je met stokjes per saldo sowieso net iets minder eet dan met mes en vork. Koppel het aan extra kauwen voordat je alles door je slokdarm wringt en je werkt ook op deze manier mee aan niet teveel eten.

Light is niet light

Behalve dat lang niet alle “light” producten ook echt “light” zijn, is aangetoond dat veel light producten je meer laten eten en je er per saldo dus niets mee opschiet. Beperk de light producten dus tot een minimum en tot producten die echt light zijn. In frisdrank zoals cola of sinas, is light ook echt light. Maar drink er niet meer van. Een gewoon glas cola vervangen voor een glas cola light is dus prima, maar laat het daarbij en denk niet dat je dan die hele fles wel naar binnen kunt werken.

Bordje

Als je opschept uit de schaal of de pan schep je minder op als je een kleiner bordje neemt. Wat wel van belang is dat als je voor enkele dagen eten maakt, je het gedeelte voor andere dagen ook direct in de juiste verpakkingen doet. Dit voorkomt dat je op blijft scheppen, zeker als je een snelle eter bent (maar probeer dan ook stokjes). Heb je eten voor één maaltijd gemaakt, let dan op hoeveel je maakt. Zonde van het eten (en dus geld) wat je weg moet gooien én het voorkomt dat je toch vaker opschept.

Lekker lopen

We weten dat bewegen goed voor ons is, maar als je van nature geen echte sporter bent, ga dan zorgvuldig om met je andere beweegmomenten en wandel een stukje na de maaltijd. Goed voor de voeding die op dat moment door het maag-darm-kanaal geleid wordt en goed voor je dagelijkse beweging die je lichaam nodig heeft. Tijdens de koude maanden is het bovendien goed om voldoende daglicht binnen te krijgen.

Tot slot

Je hoeft niet een streng dieet te volgen om kilo’s kwijt te raken. Door het uitgebalanceerd te doen en toch normaal te leven, werkt het namelijk ook. Alleen niet zo snel, maar op deze manier verander je je leefwijze en dat is voor de lange duur weer veel beter. Zoek hulp als het je alleen niet lukt, maar je zult het uiteindelijk zelf moeten doen.
© 2012 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer Vet Verbranden met Gezonde VoedingMeer Vet Verbranden met Gezonde VoedingDoor gezonde voeding te gebruiken kun je gemakkelijk meer vet verbranden. Gezond eten is een kwestie van langzamerhand a…
Gezond afvallen: hoe verlies je de laatste pondjes?Gezond afvallen: hoe verlies je de laatste pondjes?U bent goed op weg, maar u heeft nog altijd een paar pondjes teveel die zeer hardnekkig blijven zitten. Ziet u misschien…
Afvallen? Begin bij je hoofdAfvallen? Begin bij je hoofdHet is zo makkelijk gezegd: afvallen, je moet het gewoon doen. Maar hoe verander je je eetpatroon als alles in je systee…
Voedsel revolutie: Het Nieuwe EtenVoedsel revolutie: Het Nieuwe EtenIs het Nieuwe Eten een voedsel revolutie? Wat is gezond eten? Wat is gezonde voeding? Waar draait het om met het Nieuwe…

Wat is cholesterol?Wat is cholesterol?Cholesterol roept vaak afschrikwekkende beelden op: hartinfarct, adervernauwing, overgewicht. Cholesterol is echter meer…
Drie vormen van eetgedragDrie vormen van eetgedragDiëten zijn een welbekend fenomeen, maar niet altijd even succesvol als men mag geloven of hopen. Wat is de reden dat ie…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 11-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.