Gezond afvallen: hoe verlies je de laatste pondjes?

Gezond afvallen: hoe verlies je de laatste pondjes? U bent goed op weg, maar u heeft nog altijd een paar pondjes teveel die zeer hardnekkig blijven zitten. Ziet u misschien iets over het hoofd? U wil echter wel gezond afvallen. Er volgen een aantal tips die u misschien dat laatste zetje geven.

Let op: overgewicht

Bij vragen of zorgen over uw lichaam of gezondheid of bij vermoedens van overgewicht is uw behandelend arts altijd uw eerste aanspreekpunt. Dit artikel wil informeren maar is geen vervanging voor advies door een medicus.

Bewegen en gezond eten

Natuurlijk is het goed dat u beweegt. Let op dat u niet in de valkuil trapt dat u denkt dat u weer meer mag eten omdat u sport. Indien u gaat snaaien omdat u honger heeft moet u ettelijke uren sporten om het weer eraf te krijgen. Wees wijs. Het beste is om niets extra's voor of na het sporten te eten. Anders doet u bij voorbaat het effect van het bewegen teniet. Als u dan toch trek heeft, kies voor gezond eten. Probeer een frisse, groene salade te eten of een paar koppen (ongezoete) thee. Een kopje magere bouillon vult ook. Om af te vallen dient u dus minder te eten of meer te bewegen. Ongemerkt meer beweging in uw dagelijkse routine inbouwen werkt het best. Kies activiteiten die makkelijk vol zijn te houden. Maak iedere dag een ommetje. Neemt u altijd de trap indien mogelijk. Fiets eens naar die vriendin die een dorp verder woont. Doe de boodschappen op de fiets. Onderneem actieve dingen met uw kennissen of familie. Dus in plaats van bij elkaar op de koffie gaan kunt u ook een boswandeling maken. U kunt ook eens samen op proef sporten bij een sportschool. Mogelijkheden te over om sportief bezig te zijn.

Maaltijden verdelen over de dag

Verdeel uw maaltijden in kleinere porties. Indien u de maaltijden door midden deelt en over de dag uitsmeert heeft u minder kans om te zondigen. Zorgt u ervoor dat u iedere drie tot vier uur iets gezonds kunt eten. Dan gaat u ook minder vlug voor de bijl voor ongezonde, energierijke snacks.

Water en ongezoete (kruidenthee)

U dient uw drankjes zo veel als mogelijk te vervangen door water of ongezoete kruidenthee. Overdrijft u niet met de waterinname. Twee tot twee-en-een-halve liter water per dag is bij gewone mensen in Nederland voldoende. Anders raakt u te veel zouten kwijt. Indien u dan toch een keer zin heeft in vruchtensap, kunt u beter wat vruchten pellen en in stukjes snijden. Dan krijgt u meer vezels en minder suiker binnen.

Gebruik bestek of eetstokjes!

Gaat u eens uitgebreid zitten voor een maaltijd. Dek de tafel keurig en rangschik uw eten op een bord. De televisie gaat uit met als doel dat u met uw volledige aandacht gericht bent op uw eten. Indien u dan uw eten keurig snijdt en iedere hap minimaal tien maal kauwt, zult u veel eerder een verzadigd gevoel krijgen. Uw hersenen krijgen na ongeveer twintig minuten het signaal dat ze genoeg gegeten hebben. Het gebruik van eetstokjes is ook een mogelijkheid om de energie-inname gedurende die twintig minuten te beperken. De meesten hebben meer moeite met het eten met eetstokjes dan het eten met mes en vork. Als u het volgens de regels speelt, krijgt u veel minder binnen dan indien u met mes en vork eet. Het doel is dan bereikt: na twintig minuten bent u verzadigd en u heeft minder calorieën tot zich genomen.

Zoek gezonde recepten bij het Voedingscentrum

Sauzen met room bevatten erg veel energie en zitten over het algemeen vol met ongezonde vetten. Deze vetten zijn moeilijker te verteren en blijven dus ook makkelijker achter als die extra pondjes. Beter is het om een dressing op basis van olijfolie te maken. Zoek gezonde recepten, bijvoorbeeld op de site van het Voedingscentrum.
© 2012 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
Op een gezonde manier naar een gezond gewichtOp een gezonde manier naar een gezond gewichtWeer een crash dieet, weer overmatig veel sporten, weer aan de shakes, weer .. Diëten en afvallen is voor de meeste mens…
Hoe kun je afvallen met yoghurt?Hoe kun je afvallen met yoghurt?Kun je afvallen met yoghurt? Dit blijkt inderdaad zo te zijn! Yoghurt heeft een hele positieve werking voor mensen die g…
Hoe kun je gezond en verantwoord afvallen?Hoe kun je gezond en verantwoord afvallen?Afvallen niet altijd even makkelijk. Gezond en verantwoord afvallen is nog lastiger. In de media worden veel dieeten van…

Eiwitsoorten bij krachtsportEiwitsoorten bij krachtsportVeel mensen die aan krachttraining of bodybuilding doen, letten daarbij op hun voeding en/of slikken speciale "eiwitprep…
De realiteit is hard: afslankfabelsDe realiteit is hard: afslankfabelsVelen onder u zijn zich niet bewust van het feit dat ingeprente overtuigingen werkelijk afslankresultaat tegenhouden. In…
Bronnen en referenties
  • http://www.voedingscentrum.nl/nl/recepten.aspx
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 14-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.