Een dieet volgen, maar dan anders!

Een dieet volgen, maar dan anders! Een dieet volgen is voor veel mensen een noodzakelijk kwaad. Als we aan het volgen van een dieet denken, wordt er meestal vanuit gegaan dat mensen moeten afvallen. Toch komt het ook voor dat mensen te mager zijn en een dieet gaan volgen om aan te komen. Mensen met overgewicht zien dit vaak als een luxe probleem. Toch kan iemand met ondergewicht dit als een net zo groot probleem ervaren als iemand met overgewicht. Aan dit probleem wordt minder aandacht besteed, omdat slechts 1,6% van de volwassen Nederlandse bevolking hieraan lijdt.

Wanneer spreek je van ondergewicht?

Volgens de Body Mass Index (BMI) is er sprake van ondergewicht bij een waarde van 18,5 of lager. Met de BMI wordt het ideale lichaamsgewicht vastgesteld van mannen en vrouwen vanaf 20 jaar. Een BMI tussen de 20 en 25 wordt als een normale waarde gezien. Dit komt voor mannen neer op een percentage lichaamsvet van 12 tot 20 procent, voor vrouwen 20 tot 30 procent. Je kunt eenvoudig je BMI laten testen. Er zijn via het internet veel testen beschikbaar die je zelf kunt doen. Uitgaande van je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht wordt jouw BMI berekend.

Risico's van ondergewicht

Door ondergewicht kun je verschillende gezondheidsrisico's lopen. Als je te weinig goede voedingsstoffen binnen krijgt, dan kan je algehele conditie achteruit gaan. Hierdoor voel je je vermoeid, futloos en duizelig. Je lichaam heeft bijna geen lichaamsvet. Dit heeft tot gevolg, dat er geen energiereserve in het lichaam aanwezig is. Het lichaam gaat bij inspanning andere zaken aanspreken, zoals spieren, nieren, lever en andere organen. Komt jouw BMI onder de 18, dan loop je het risico op botontkalking. Het is dan raadzaam je huisarts te raadplegen. Hij kan je eventueel doorsturen naar een diëtist.

Heeft het ondergewicht een psychische oorzaak, waarbij mensen zich bewust uithongeren (bijv. Anorexia Nervosa), dan is het risico, dat het ondergewicht zodanig ernstige vormen aanneemt, dat alle organen worden aangetast. Er is dan een kans dat iemand komt te overlijden. Bij een psychische oorzaak is het raadzaam om psychische hulp te zoeken.

Hoe komt ondergewicht?

Ieder mens is verschillend. Sommigen worden van een glas water al dik, anderen kunnen eten wat ze willen en komen geen gram aan. Dit heeft met aanleg te maken. Sport je veel, dan moet je daar je voedingspatroon op aanpassen. Krijg je minder calorieën binnen, dan je met sporten verbruikt, dan kun je gaan afvallen. Na een operatie is het ook mogelijk dat je wat kilo's verliest. Gebrek aan eetlust, door welke oorzaak dan ook, kan, voor iemand met aanleg voor ondergewicht ten koste gaan van het gewicht. Het is voor mensen met ondergewicht moeilijker verloren kilo's er weer aan te krijgen, dan voor mensen met overgewicht om gewicht te verliezen.

Ondergewicht kun je ook krijgen door lichamelijke aandoeningen. Dit kunnen verschillende aandoeningen zijn, zoals aandoeningen aan het maag-darmstelsel, chronische infectieziekten of ernstige brandwonden. Bij deze oorzaken is het altijd belangrijk dat de behandelend arts naar een oplossing zoekt.

Een gevaarlijke oorzaak van ondergewicht is het lijden aan een eetstoornis. Bij de eetstoornis anorexia nervosa hebben mensen een vertekend beeld van zichzelf. Zij zien, als zij in de spiegel kijken, in hun beleving, een dik persoon, zelfs als hun BMI gevaarlijk laag is. Dit komt het meeste voor bij jonge meisjes rond de puberteit.

Wat kun je doen aan ondergewicht?

Door te zorgen voor een gezond eetpatroon, met voldoende eiwitten, vitamines en mineralen zorg je ervoor dat je dagelijks de goede voedingsstoffen binnen krijgt. Vrouwen hebben per dag minimaal 2300 Kcal nodig, mannen 2500 Kcal. Het is belangrijk minimaal het vereiste aantal Kcal binnen te krijgen per dag.

Kom je desondanks niet aan, dan kun je een diëtist raadplegen. De diëtist zal jou een aantal adviezen geven:
  • Neem regelmatig een tussendoortje
  • Neem meerdere kleinere porties per dag
  • Eet niet te vet, want vet remt de eetlust
  • Eet energierijk voedsel (pasta, rijst e.d.)
  • Kies calorierijk beleg (spek, salami)
  • Kies niet voor light producten
  • Ga sporten, dit bevordert de spiermassa
  • Neem de tijd om te eten
  • Zorg voor een ontspannen sfeer tijdens het eten
  • Gebruik Fantomalt (Fantomalt is een aanvullende dieetpoeder voor iedereen die extra calorieën nodig heeft)

Ligt de oorzaak van het ondergewicht aan lichamelijke of psychische aandoeningen, dan is het altijd verstandig een arts of psychiater te raadplegen.

De ernst van ondergewicht wordt door veel mensen onderschat. Dit komt omdat veel meer mensen kampen met overgewicht. Zij zien ondergewicht als een luxe probleem en nemen het probleem van mensen met ondergewicht niet serieus. Dit kan bij mensen met deze aandoening irritatie oproepen. Opmerkingen als: "Wat zeur je nou, je bent toch lekker slank" of "Zou je niet wat meer eten, jij komt er toch niet van aan", zijn veel gebruikte uitspraken naar mensen toe met ondergewicht.

Mensen met ondergewicht kunnen hier een minderwaardigheidscomplex van krijgen. Als je heel mager bent, blijft er niet veel van je figuur over. Je botten steken uit, je gezicht valt in en je omgeving maakt vaak opmerkingen over of je wel genoeg eet. Dit kan heel frustrerend zijn. De media hebben het alleen maar over diëten tegen overgewicht. Op zich is dit logisch, omdat er veel meer mensen zijn met overgewicht, dan mensen met ondergewicht. Dit geeft mensen met ondergewicht het idee, dat ze niet over hun probleem mogen zeuren. Ze moeten juist blij zijn dat ze alles kunnen eten, vinden veel mensen.

Heb je echt last van jouw ondergewicht, ga dan eens bij een diëtist langs. Met goede tips en een stukje begeleiding lukt het dan hopelijk wat kilootjes erbij te sprokkelen.
© 2012 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen van ondergewichtGevolgen van ondergewichtOvergewicht is een bekend verschijnsel: voor ondergewicht daarentegen is er veel minder aandacht. Wat is ondergewicht, w…
Ondergewicht: oorzaken en gevolgenOndergewicht: oorzaken en gevolgenOndergewicht brengt een aantal risico's met zich mee. Zo is er een verhoogde kans op osteoporose oftewel botontkalking.…
Aandoeningen bij overgewicht en ondergewichtWat kun je nu krijgen voor aandoeningen als je overgewicht hebt of ondergewicht. Maar het gaat nu ook eens over ondergew…
Ondergewicht kan ook ongezond zijnOndergewicht kan ook ongezond zijnVoor veel mensen is het op gezond gewicht blijven een groot probleem. Meestal omdat er een te groot overgewicht optreedt…
Wat is cholesterol?Wat is cholesterol?Cholesterol roept vaak afschrikwekkende beelden op: hartinfarct, adervernauwing, overgewicht. Cholesterol is echter meer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • http://www.dietenlijst.nl/ondergewicht/
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/1295/ondergewicht.html
  • http://www.mijnbmiberekenen.nl/ondergewicht/
  • http://www.consumed.nl/ziekten/3192/Ondergewicht_oorzaken
Caressa (76 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.