Waarom krijg ik geen sixpack?

Bijna iedereen wilt een sixpack, maar haast niemand heeft het. Hoe kan dat? Waarom is het zo moeilijk? Het resultaat wordt vaak beïnvloed door verschillende problemen. Dit zorgt ervoor dat het doel niet gehaald kan worden. Om in ieder geval stappen in de goede richting te zetten is het belangrijk een aantal problemen te herkennen. Door het herkennen hiervan kunnen de mauwen worden opgestroopt om gepaste oplossingen te zoeken. Een aantal blokkades worden zo verwijderd om sneller progressie te maken richting het alom begeerde doel.

Problemen

Ondanks een goede instelling stuiten veel mensen op de nodige problemen. De veel voorkomende problemen zijn:
 • Onrealistische verwachtingen
 • Niet of nauwelijks zien van resultaat
 • Honger
 • Sociale druk
 • Het belanden op een plateau
 • Afnemende motivatie

Onrealistische Verwachtingen

Iedereen zal ongetwijfeld de reclames of advertenties gezien hebben: gespierde mensen met een sixpack om het betreffende product te verkopen. Het is daardoor logisch dat er veel onrealistische verwachtingen zijn. In de praktijk zijn er geen magische pilletjes of drankjes, maar is het hard werken en vooral volhouden.

Niet of nauwelijks zien van resultaat

Een sixpack is meestal pas zichtbaar bij een redelijk laag vetpercentage. Afhankelijk hiervan kan het verkrijgen van een sixpack behoorlijk lang duren. Een eenvoudig rekensommetje leert ons dat 1 kilo lichaamsvet ongeveer gelijk is aan 7000 calorieën. Dit betekent dat het verliezen van lichaamsvet een traag proces is.

Op bepaalde vetpercentages (afhankelijk van het individu) lijkt er geen of nauwelijks progressie zichtbaar. Dit wordt soms omschreven als "no man's land". Het is belangrijk om toch door te gaan en de hoop niet op te geven.

Honger

Uiteindelijk krijgt iedereen hier vroeg of laat mee te maken. Het lichaam heeft immers een calorietekort. Honger is dan ook een logische natuurlijke reactie van het lichaam om op die manier voldoende voedsel binnen te krijgen. Discipline en afleiding zoeken zijn belangrijke zaken in strijd tegen honger.

Sociale druk

De omgeving speelt een belangrijke rol in het behalen van resultaten. Vaak is de verleiding groot als bijvoorbeeld vrienden of familie allerlei vette happen of zoetigheden naar binnen werken.

Het belanden op een plateau

Na vele maanden van discipline en hongerlijden belandt de meerderheid op een plateau. Dit houdt in dat het vetverlies stagneert. Een sixpack is hierdoor nog verder uit het zicht. Dit zal voorkomen moeten worden.

Afnemende motivatie

Bovenstaande problemen zorgen ervoor dat de motivatie sterk zal afnemen. Op een bepaald punt kan het leiden tot een verval in oude eetgewoontes. Dit is funest voor het bereiken van het doel.

De Oplossingen

Het is nu tijd om kort en krachtig de hierboven omschreven problemen te tackelen.

Stel een realistisch doel

Een doel kan zijn: 2 kilogram gewichtsverlies per maand. Dit is in veel gevallen een realistisch doel. Neem vrede met iedere mate van progressie. Vetverlies zal nooit precies volgens een exacte planning verlopen.

Meet de resultaten

Regelmatig is de voortgang niet of nauwelijks te zien. Zeker binnen een korte tijd. Om zeker te weten of er langzaam progressie gemaakt wordt, is het erg verstandig gebruik te maken van een huidplooimeter. Met een huidplooimeter is het mogelijk de vetmassa en het vetpercentage te meten en berekenen. Het is aan te raden eens per twee weken een meting uit te voeren.

Een andere optie is het maken van foto's. Als er iedere twee weken een foto wordt gemaakt, is de progressie goed waar te nemen over een langere tijd. Bij voorkeur dienen de foto's op dezelfde plek en met dezelfde belichting geschoten te worden.

Eet slim

Om honger enigszins te voorkomen zijn er een aantal handige keuzes te maken. Hieronder een opsomming:
 • Drink koffie en/of groene thee
 • Eet veel vezelrijke groentes
 • Eet veel eiwitrijke voeding
 • Eet voldoende (goede) vetten
 • Beperk koolhydraten, behalve voor en na het sporten

Licht de omgeving in

Het kan belangrijk zijn de omgeving in te lichten voor het bereiken van het doel. Zij kunnen hier dan rekening mee houden en geen extra druk opleggen. Probeer tevens verleidelijke situaties te voorkomen. Het zoeken van afleiding is eveneens een tactische keuze.

Vermijd een plateau

Om plateau's te vermijden of te doorbreken is het zeer verstandig te gaan "cyclen". Dit betekent dat er periodes met veel eten en weinig eten worden afgewisseld. In veel gevallen is het af te raden om langer dan twee maanden te diëten. Na deze twee maanden volgt een pauze. De dieetpauze duurt twee weken. Tijdens een dieetpauze is het de bedoeling om op onderhoud te eten. Het onderhoud zijn de hoeveelheid calorieën die het lichaam dagelijks nodig heeft. Uiteindelijk kan er na deze twee weken besloten worden om opnieuw een dieet te starten.

Dit ziet er kortweg als volgt uit:
 • 2 maanden dieet
 • 2 weken eten op onderhoud
 • 2 maanden dieet
 • 2 weken eten op onderhoud
 • etc.

Blijf gemotiveerd

Indien de bovenstaande punten voorspoedig verlopen zal er ongetwijfeld meer motivatie zijn om door te gaan. De motivatie is extra kracht bij te zetten door puur te focussen op de progressie. Hoe klein de stap ook is, het is een stap richting het doel. Het is geen race en iedereen zal een ander pad afleggen. Zolang het pad gevolgd wordt, zal het doel bereikt worden.
© 2013 - 2024 Cephei, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Makkelijk calorieen verbrandenCalorieën verbranden moeilijk? Helemaal niet! Wist je dat je met gewone dagelijkse activiteiten al heel veel calorieën v…
Buikspieren of sixpack trainen, vet verbranden en afvallenBuikspieren of sixpack trainen, vet verbranden en afvallenStrakke buikspieren trainen. Een sixpack trainen. Buikvet verbranden of ander lichaamsvet verbranden. Welke oefeningen m…
Afvallen door te musiceren - Sousafoon of trekharmonicaAfvallen door te musiceren - Sousafoon of trekharmonicaWat is fijner dan muziek maken en tegelijkertijd afvallen? Al musicerend op de trekharmonica vliegen de grammetjes, en n…
Sixpack: buikspieren trainen voor mannen en vrouwenSixpack: buikspieren trainen voor mannen en vrouwenIedere man of vrouw wil er goed uitzien. Een sixpack staat symbool voor fitheid en goed getrainde buikspieren. Hoe krijg…

Hoe bereken ik mijn caloriebehoefteHoe bereken ik mijn caloriebehoefteAfvallen? Aankomen? Het weten van de caloriebehoefte is daarvoor een uitermate handig gegeven. Maar hoe moet dit nou ber…
Blijvend slank door positieve affirmatiesBlijvend slank door positieve affirmatiesVoor veel mensen is het een droom om een gezond en slank lichaam te hebben. Uiteindelijk blijkt veelal dat het niet om é…
Cephei (15 artikelen)
Laatste update: 15-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.