Het echte geheim tot afvallen

Zoals iedereen weet is er een groot overschot aan diëten te vinden op het web, in boeken en via de televisie. Veel van de mensen die deze diëten bedenken en verstrekken willen je doen geloven dat zij hét geheim hebben om zo snel mogelijk af te vallen. Het tegendeel is vaak waar. Het lijkt vaak te mooi om waar te zijn, vooral wanneer er gekeken wordt naar de supplementen die gepromoot worden als "fatburners". Tegenwoordig zien de meeste mensen die vet willen verliezen door de bomen het bos niet meer, terwijl het echte "geheim" zo gemakkelijk uit te leggen is en het eigenlijk helemaal geen geheim is.

Het principe achter afvallen

Om af te vallen is voeding het aller belangrijkste. Nu is dit misschien volkomen logisch, maar vaak genoeg focussen veel mensen zich teveel op het sporten terwijl ze niets veranderen aan hun eetgewoontes. Dit zal gewoonweg weinig effect hebben op het afvalproces. Er moet middels een tekort in kcal (kilocalorieën) voor gezorgd worden dat het lichaam meer energie verbruikt dan het opneemt. Dit is dé gouden regel en deze zal nooit veranderen.

Dit gezegd te hebben zal het wat aanpassingen vergen in het dagelijkse leven om het uiteindelijke doel (het afvallen) te bereiken, voor wat hoort wat. Hier hoeft niets abnormaals verwacht te worden, maar er moet een voedingsschema gemaakt worden om zo effectief en efficiënt mogelijk af te vallen. Dit voedingsschema moet voor het gemak gewoon nageleefd worden. Het belangrijkste is uiteindelijk dat er onder het zogenaamde calorieën onderhoud gegeten wordt. (Er zijn handige applicaties te downloaden voor je smartphone om dergelijke berekeningen te maken over voeding).

Gemiddeld wordt voor een man aanbevolen dat hij circa 2500 kcal per dag zou moeten krijgen. Wanneer de man in kwestie deze kcal niet binnenkrijgt valt hij af. Zo simpel is het. Nu is het niet voor iedere man hetzelfde, en voor een vrouw is het niet hetzelfde als voor de man. Dit aantal kcal heeft te maken met een aantal factoren, zoals; de hoeveelheid spiermassa die jij hebt, je activiteitenniveau gedurende de week en je lengte. Over het uitrekenen van je calorieën behoefte zal hieronder meer verteld worden. Wanneer je dus van jezelf weet dat je bijvoorbeeld 2800 kcal nodig hebt op een dag om je lichaam te onderhouden en dus op hetzelfde gewicht te blijven kun je hier dus mee spelen. Wanneer je je voeding zo aanpast dat je op een dag maar 2300 kcal binnen krijgt zal je dus gaan afvallen (ongeveer 500 kcal minder dan je kcal onderhoud wordt vaak aanbevolen). Hoe je deze 2300 kcal uiteindelijk 'vult' is aan jou. Je zou in principe, om af te vallen, kunnen uitrekenen hoeveel kcal er dus in één taartje zit en ervoor zorgen dat je precies aan de 2300 kcal komt. Ook hierdoor zul je afvallen. Nee, het is niet aanbevolen om alleen taartjes te eten, maar het zou wel kunnen!

Toepassen in de praktijk

Hoe begin je nou eigenlijk? Allereerst moet het eerder genoemde kcal onderhoud uitgerekend worden, dit is vrij eenvoudig te doen (google op "kcal onderhoud uitrekenen"). Afgaande van verschillende factoren zal je op een paar duizend (meestal tussen de 2 en 3 duizend) kcal uitkomen. Laten we als voorbeeld nemen dat jouw kcal onderhoud 2700 is. Wanneer jij dus 2700 kcal per dag nuttigt (maakt niet uit hoe, door allemaal gezond fruit, frisdrank of zelfs door hamburgers) dan zul je op precies hetzelfde gewicht blijven als dat je nu bent. Maar we willen natuurlijk afvallen. Hiervoor wil je circa 500 kcal onder je onderhoud gaan eten (mag meer zijn, mag minder zijn, maar 500 zorgt voor een geleidelijk gewichtsverlies). Dit zorgt dus voor 2200 kcal in de gebruikte voorbeeld. Deze 2200 kcal mag je vullen hoe je wilt, alleen heeft je lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig. Veel slimmer is het om een dieet samen te stellen waarin je genoeg eiwit en goede vetten binnenkrijgt. De rest kun je aanvullen met koolhydraten.

Waarom deugen de meeste diëten/supplementen voor geen kant?

Er is geen geheim. Wat mensen die diëten bedenken willen bereiken is natuurlijk hun product verkopen. Hierdoor verzinnen ze de meest uiteenlopende theorieën over afvallen (denk aan een van de bekendste diëten, namelijk het Atkins dieet waarbij je voeding grotendeels uit eiwitbronnen bestaat). Het enige wat al deze diëten uiteindelijk proberen te bereiken is hetgeen dat hierboven uitgelegd is, minder kcal (energie) binnenkrijgen dan dat je lichaam verbruikt (kcal onderhoud). Wanneer je bijvoorbeeld al die Atkins repen en maaltijd vervangers eet, zal je uiteindelijk afvallen doordat dit allemaal minder dan 1800 kcal bevat en er dus voor zal zorgen dat je afvalt.

Supplementen zijn grotendeels onzin wanneer het aankomt op afvallen. De zogenaamde "fatburners" zorgen er simpel gezegd voor dat je hart sneller gaat kloppen, hierdoor zal je lichaam méér energie verbruiken dan normaal wat weer tot gevolg heeft dat je zal afvallen omdat je meer energie verbruikt dan dat je binnenkrijgt. Alle andere "magische dieet supplementen" zijn niet het bespreken waard. Je valt niet af van artisjokkenhart of iets dergelijks, er is geen magisch recept of ingrediënt waar nog nooit iemand van gehoord heeft wat je 5 kilo zal laten verliezen in één week. De enige optie hiervoor is liposuctie.
© 2014 - 2022 Aarondbr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedsel, sporten en afvallenVoedsel, sporten en afvallenDe duidelijke samenhang tussen eten, sporten en op gewicht blijven. Door gezond eten en regelmatige beweging voel je je…
Het RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondHet RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondAls je graag enkele overtollige kilo's wilt verliezen, dan geloof je graag in de vele dieet en afvaltips die dieetgoeroe…
Wat jij nog niet wist over calorie en calorieverbruikWat jij nog niet wist over calorie en calorieverbruikAls het over het onderwerp 'afvallen' gaat, kun je altijd nog bijleren. Naast echt goede en waardevolle tips voor gewich…

De best bewaarde goedkope afvalgeheimenDe best bewaarde goedkope afvalgeheimenDe feestdagen en de maand december zijn weer voorbij en je schrikt je rot van het geen je op de teller van de weegschaal…
Gezonde lunch: receptenGezonde lunch: receptenEen gezonde lunch bestaat uit groenten en fruit. Bijvoorbeeld een lekker gevuld soepje. Een fout die vaak gemaakt wordt,…
Bronnen en referenties
  • http://impruvism.com/clean-eating/
  • http://www.hussmanfitness.org/html/TSCalDeficits.htm
Aarondbr (1 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.