Verschillende soorten suikers en zoetstoffen

Verschillende soorten suikers en zoetstoffen Er zijn heel veel verschillende soorten suiker en zoetstoffen. Daarbij wordt vaak een indeling gemaakt op basis van de snelheid waarmee de suiker of zoetstof in je bloed wordt opgenomen. Wat zijn de verschillen tussen de verschillende soorten suiker en zoetstoffen en zijn er gezonde alternatieven als je je suikerconsumptie wilt verminderen?

Suiker

Suiker is een brandstof voor de cellen in ons lichaam. Om goed te functioneren hebben alle cellen energie nodig en de belangrijkste bron is suiker. Suiker wordt door ons lichaam omgezet in glucose en zo opgenomen in ons bloed. Suiker is alleen maar brandstof voor ons lichaam. In suiker zitten geen voedingsstoffen.

Verschillende soorten suikers en zoetstoffen

Een veel voorkomende indeling bij de verschillende soorten suikers en zoetstoffen is de volgende;
  • snelle suikers
  • langzame suikers
  • kunstmatige zoetstoffen
  • gezonde suikervervangers

Snelle suikers

Snelle suikers hoeven niet eerst uitgebreid verteerd te worden, maar kunnen bijna direct opgenomen worden in het bloed. Hierdoor kan je bloedsuikerwaarde omhoog schieten. Als de suikerpiek weer daalt, dan voel je je moe en lusteloos. Dit verdwijnt door het opnieuw eten van suiker. We onderscheiden de volgende snelle suikers;
  • Gewone suiker (ook wel sacharose of sucrose genoemd)
  • Glucose (ook wel dextrose of druivensuiker genoemd)
  • Fructose (ook wel fruitsuiker genoemd)
  • Lactose (ook wel melksuiker genoemd)
  • Maltose (ook wel moutsuiker genoemd)
  • Galactose
  • Honing

Daarnaast zijn er allerlei varianten of andere benamingen waarmee de snelle suikers op de markt worden gebracht of in voedingsmiddelen worden bewerkt. Denk aan karamel, stroop (gekarameliseerde of gebrande suiker), kandij(suiker), siroop, invertsuiker, rietsuiker, poedersuiker, basterdsuiker, appelconcentraat et cetera. Ook ahornsiroop valt onder de snelle suikers.

Langzame suikers

Deze suikers kunnen minder makkelijk worden opgenomen in het lichaam. Langzame suikers zitten bijvoorbeeld in pasta, rijst, brood en aardappelen. Daarbij is het beter om voor de volkoren variant te kiezen, omdat daar veel vezels in zitten waardoor de suikers nog langzamer worden opgenomen. Daarnaast zijn vezels goed voor je darmen.

Kunstmatige zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen zijn stoffen die een sterker of even sterke zoetkracht hebben als suiker, bijvoorbeeld aspartaam. Hoewel er minder van nodig is (qua calorieën) activeren deze stoffen in het lichaam allerlei mechanismen waardoor de neiging om dikker te worden toeneemt.

Gezonde suikervervangers

  • stevia (een natuurlijke suikervervanger afkomstig van de steviaplant)
  • tagatose (is een melksuiker die in de darm bijna niet opgenomen wordt)
  • fruit

Suikerverslaving

Van suiker eten (of zoete dingen) krijg je vaak alleen maar meer trek. Suiker heeft een verslavende werking. Men is er inmiddels achter dat dit ook geldt voor zoetstoffen of de zogenaamde gezonde suikervervangers. Het is daarom belangrijk om matig te zijn met zoet, met als uitzondering fruit (met het eten van fruit eet je niet alleen fruitsuikers, maar ook vezels en andere voedingsstoffen. Door de vezels worden de snelle fruitsuikers langzamer opgenomen door je lichaam). Sta er ook bij stil dat suiker (maar dit geldt ook voor zout) in heel veel voorbewerkte producten wordt gebruikt, denk aan sauzen en soepen, maar ook voorverpakte (biologische) vleeswaren en zelfs in sommige soorten/merken thee zitten korreltjes zoetstoffen. Lees daarom altijd de ingrediëntenlijst voor je iets koopt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zusto, nieuwe suikervervangerBewust omgaan met voedsel, en weten wat je eet, is meer en meer deel gaan uitmaken van de levensstijl van mensen. Enkele…
Is zoetstof gezonder dan suiker?Is zoetstof gezonder dan suiker?Mensen die minder suiker willen eten voor hun gezondheid of omdat je willen afvallen, vervangen de suiker in hun eten en…
Zoetstoffen en suiker: de voor- en nadelenZoetstoffen en suiker: de voor- en nadelenOm verschillende redenen zijn zoetstoffen die suiker vervangen steeds meer in gebruik. Algemeen wordt gesteld dat altern…

Afvallen: Zoveel mogelijk calorieën verbrandenAfvallen: Zoveel mogelijk calorieën verbrandenAfvallen doe je door meer calorieën te verbranden dan dat je tot je neemt. Door opgeslagen vet om te zetten in energie v…
Afvallen door lightproductenAfvallen door lightproductenLightproducten kunnen enorm helpen als je wilt afvallen. Ze bevatten namelijk minder energie (calorieën), suiker of vet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Humusak, Pixabay
  • Verburgh, K. (2013) De voedselzandloper. Over afvallen en langer jong blijven. Prometheus Bert Bakker, Amsterdam
  • www.consumentenbond.nl
  • Uitzending Keuringsdienst van waarde van 23 januari 2014
  • 'Hoe goed is zoet?' (Plus Magazine maart 2014)
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 28-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.