Verschillende soorten suikers en zoetstoffen
Er zijn heel veel verschillende soorten suiker en zoetstoffen. Daarbij wordt vaak een indeling gemaakt op basis van de snelheid waarmee de suiker of zoetstof in je bloed wordt opgenomen. Wat zijn de verschillen tussen de verschillende soorten suiker en zoetstoffen en zijn er gezonde alternatieven als je je suikerconsumptie wilt verminderen?
Suiker
Suiker is een brandstof voor de cellen in ons lichaam. Om goed te functioneren hebben alle cellen energie nodig en de belangrijkste bron is suiker. Suiker wordt door ons lichaam omgezet in glucose en zo opgenomen in ons bloed. Suiker is alleen maar brandstof voor ons lichaam. In suiker zitten geen voedingsstoffen.
Verschillende soorten suikers en zoetstoffen
Een veel voorkomende indeling bij de verschillende soorten suikers en zoetstoffen is de volgende;
- snelle suikers
- langzame suikers
- kunstmatige zoetstoffen
- gezonde suikervervangers
Snelle suikers
Snelle suikers hoeven niet eerst uitgebreid verteerd te worden, maar kunnen bijna direct opgenomen worden in het bloed. Hierdoor kan je bloedsuikerwaarde omhoog schieten. Als de suikerpiek weer daalt, dan voel je je moe en lusteloos. Dit verdwijnt door het opnieuw eten van suiker. We onderscheiden de volgende snelle suikers;
- Gewone suiker (ook wel sacharose of sucrose genoemd)
- Glucose (ook wel dextrose of druivensuiker genoemd)
- Fructose (ook wel fruitsuiker genoemd)
- Lactose (ook wel melksuiker genoemd)
- Maltose (ook wel moutsuiker genoemd)
- Galactose
- Honing
Daarnaast zijn er allerlei varianten of andere benamingen waarmee de snelle suikers op de markt worden gebracht of in voedingsmiddelen worden bewerkt. Denk aan karamel, stroop (gekarameliseerde of gebrande suiker), kandij(suiker), siroop, invertsuiker, rietsuiker, poedersuiker, basterdsuiker, appelconcentraat et cetera. Ook ahornsiroop valt onder de snelle suikers.
Langzame suikers
Deze suikers kunnen minder makkelijk worden opgenomen in het lichaam. Langzame suikers zitten bijvoorbeeld in pasta, rijst, brood en aardappelen. Daarbij is het beter om voor de volkoren variant te kiezen, omdat daar veel vezels in zitten waardoor de suikers nog langzamer worden opgenomen. Daarnaast zijn vezels goed voor je darmen.
Kunstmatige zoetstoffen
Kunstmatige zoetstoffen zijn stoffen die een sterker of even sterke zoetkracht hebben als suiker, bijvoorbeeld aspartaam. Hoewel er minder van nodig is (qua calorieën) activeren deze stoffen in het lichaam allerlei mechanismen waardoor de neiging om dikker te worden toeneemt.
Gezonde suikervervangers
- stevia (een natuurlijke suikervervanger afkomstig van de steviaplant)
- tagatose (is een melksuiker die in de darm bijna niet opgenomen wordt)
- fruit
Suikerverslaving
Van suiker eten (of zoete dingen) krijg je vaak alleen maar meer trek. Suiker heeft een verslavende werking. Men is er inmiddels achter dat dit ook geldt voor zoetstoffen of de zogenaamde gezonde suikervervangers. Het is daarom belangrijk om matig te zijn met zoet, met als uitzondering fruit (met het eten van fruit eet je niet alleen fruitsuikers, maar ook vezels en andere voedingsstoffen. Door de vezels worden de snelle fruitsuikers langzamer opgenomen door je lichaam). Sta er ook bij stil dat suiker (maar dit geldt ook voor zout) in heel veel voorbewerkte producten wordt gebruikt, denk aan sauzen en soepen, maar ook voorverpakte (biologische) vleeswaren en zelfs in sommige soorten/merken thee zitten korreltjes zoetstoffen. Lees daarom altijd de ingrediëntenlijst voor je iets koopt.
Lees verder