Simpele tips om zonder moeite minder te eten

Veel mensen eten veel meer dan ze eigenlijk nodig hebben. Gelukkig zijn er een paar makkelijke trucs om minder te eten, zonder dat je het echt merkt en zonder dat je je hongerig blijft voelen na je maaltijd. Gebruik deze tips om je te helpen om op gewicht te blijven, of om moeiteloos een paar kilo af te vallen.

Eet van een kleiner bord

Dit is een simpel trucje waar je je hersenen een beetje mee voor de gek houdt. Als je een vol bord ziet denken je hersenen dat je een goede volwaardige maaltijd te eten krijgt. Dus als je dezelfde portie eten op een klein bord doet als op een groot bord, dan lijkt het voor je hersenen alsof het kleine bord voller is en genoeg voor een goede maaltijd. Terwijl het grote bord evenveel eten bevat, maar door je hersenen als een half vol bord wordt gezien, en dus denken je hersenen dat je niet genoeg hebt gegeten. Dus serveer je eten op kleinere borden en kijk wat er gebeurt.

Eet bewust en mindful

Door je goed te concentreren op je eten voel je je sneller verzadigd. Dus bekijk goed wat je eigenlijk aan het eten bent. Kauw eens iets vaker op elke hap en proef echt wat je in je mond hebt. Leg je vork neer tussen elke hap. Zorg dat je niet wordt afgeleid tijdens het eten, dus zet je televisie uit en leg je telefoon weg. Doordat je je meer op je eten concentreert zul je beter proeven wat je eet en er meer van genieten. Hierdoor en doordat je meer en langer kauwt zal je eerder het signaal van je hersenen krijgen dat je vol zit, en hoef je dus minder te eten om je net zo verzadigd te voelen als anders.

Verstop snacks

Als je snacks en ongezond voedsel uit het zicht opbergt zul je er minder van eten dan wanneer je het elke keer dat je in de keuken komt ziet liggen. Hoe meer moeite je moet doen om dat stukje chocola te kunnen pakken, hoe minder je geneigd bent om het ook echt op te eten. Dus als je op een stoel moet klimmen om het snoep achter uit een kast te halen, zal je dat minder snel doen dan wanneer je het in een schaaltje op de schoorsteenmantel hebt staan. De extra moeite die je moet doen zorgt ervoor dat je er langer over nadenkt of je iets echt wilt eten of dat je het beter kunt laten staan. En zorg dan dat je gezonde snacks makkelijk binnen handbereik hebt!

Als je zelf op dieet bent of minder wilt snoepen maar je gezin wil wel graag allerlei snacks in huis hebben kun je dingen kopen die je zelf niet zo lekker vindt, maar die de rest van het gezin wel graag lust. Dit is ook een goede barrière om uit de snoeppot te blijven, want er zit dan voor jou niets lekkers in.

Gebruik hogere glazen

Als je een hoog glas hebt lijkt het alsof er meer in zit dan een lager en breder glas. Teken maar eens 2 even lange lijnen op een stukje papier, de een horizontaal en de ander verticaal. Je hebt gemeten dat de lijnen even lang zijn, maar toch lijkt het alsof de verticale lijn langer is. Dus door uit een hoger glas te drinken houd je je hersenen voor de gek, en lijkt het alsof je meer hebt gedronken dan je eigenlijk hebt. Het is natuurlijk nog beter om gewoon water te drinken, dit kun je onbeperkt naar binnen gieten. Maar voor frisdrank is het gebruik van hoge glazen een goede truc om minder drankjes vol met suiker te drinken.

Eet niet uit de verpakking

Als je chips uit de zak eet is soms zonder dat je het doorhebt ineens de zak leeg. Dus doe een beetje chips in een bakje en berg de zak weer op. Op die manier geniet je net zoveel van de chips, maar heb je een normale portie gegeten en niet een hele zak leeg. Dit geldt niet alleen voor chips, maar voor alles. Dus neem één koekje en leg het pak dan weg, neem één dropje en stop de zak terug in de kast, doe een beetje ijs in een bakje en stop de doos weer in de vriezer, enzovoort, enzovoorts.

Ontbijt met voldoende eiwit

Als je een ontbijt eet dat een hoog gehalte aan eiwit bevat zul je je langer vol voelen, en gedurende dag minder honger hebben. Dus voeg bijvoorbeeld een eetlepel eiwit toe aan je groente-smoothie 's ochtends, eet een extra eitje, of zoek een andere bron van eiwit die jij lekker vindt bij het ontbijt.
© 2014 - 2022 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
Hoe kun je afvallen met yoghurt?Hoe kun je afvallen met yoghurt?Kun je afvallen met yoghurt? Dit blijkt inderdaad zo te zijn! Yoghurt heeft een hele positieve werking voor mensen die g…
Snel afvallen Calorie BlockerOvergewicht is de grootste klacht onder de Nederlanders. Mensen zoeken allerlei methoden om snel af te vallen, de nodige…
Hoe kun je afvallen met eieren?Hoe kun je afvallen met eieren?Kun je afvallen met eieren? Uit onderzoek is gebleken dat dit inderdaad heel goed kan! Hoe moet je eieren eten om af te…

Je lichaam ontzuren met het ontzuringsdieetJe lichaam ontzuren met het ontzuringsdieetHeb je al enige tijd van slaapstoornissen, lusteloosheid, obstipatie of verstopping, brandend maagzuur, van regelmatig t…
Afvallen zonder dieet: tips om vanzelf slanker te wordenAfvallen zonder dieet: tips om vanzelf slanker te wordenAfvallen zonder dat je op dieet bent, hoe lukt dat? De meeste mensen die af willen vallen kiezen voor een dieet. Een die…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 13-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.