Mannen met een maatje meer

Zwembandjes, een buikje, een zitvlak dat ver van vlak is, ontwikkelende borstklieren, ook bij mannen leten overtollige kilo's zichtbare sporen na. Maar mannen hebben een voordeel, ze verliezen makkelijker lichaamsgewicht dan vrouwen, maar net zoals vrouwen moeten ze ingrijpen om de gewichtstoename ongedaan te maken. U bent een man en u wilt vermageren? Dat is er goed nieuws, het zal makkelijkerzijn voor u dan voor uw vriendin. Waarom? Omdat mannen van nature meer calorieën verbranden bij activiteit dan vrouwen, ook al is de activiteit dezelfde. In theorie moet een man sneller afvallen dan een vrouw, maar hij moet natuurlijk wel eerst echt gewicht willen verliezen!

Toch letten mannen veel minder dan vrouwen op wat ze eten. Ze eten minder fruit en groenten, hun voeding is vetter en ze drinken meer alcohol. In het algemeen is de voeding van mannen niet zo evenwichtig als die van vrouwen. Het natuurlijk voordeel dat mannen van nature hebben verdwijnt vaak door hun consumptiepatroon. Bovendien blijken mannen ook heel wat vooroordelen over diëten. Het woord is voor hen een synoniem van een verbod op elk pleziertje, terwijl dat niet zo hoeft te zijn.

Het is ook een feit dat mannen naast hun zwakheden op het vlak van voeding niet bang zijn van aanzienlijke fysieke inspanningen, ze gaan vaak rennen in de hoop dat ze gezond blijven, of ze nemen familie of vrienden mee om te gaan fietsen om maar een paar voorbeelden te geven. En mannen hebben nog een voordeel op het vlak van gewichtsverlies en geen kleintje: de verloren kilo’s komen er vaak niét terug bij en dat in tegenstelling met vrouwen zoals u misschien wel uit ervaring weet!

Langdurige inspanning

De man wordt door de natuur bedeeld met een paar voordelen, maar dat wil nog niet zeggen dat mirakels bestaan. Een man die op dieet gaat heeft alleen maar kans op slagen als hij zijn gewoontes op het vlak van voeding verandert én als hij meer lichaamsbeweging neemt. Het hoeft daarbij niet om heldhaftige inspanningen te gaan, een uurtje stevig stappen per dag (met de hond bijvoorbeeld) en een paar keer per week gaan zwemmen is doeltreffender dan een uur squash per week en geen ingrijpende veranderingen qua levensstijl.

Tips om gewichtsverlies te bevorderen:
  • geef uzelf de nodige tijd om veranderingen door te voeren en zorg voor een haalbaar doel zoals maximaal twee a drie kilo verliezen per maand.
  • respecteer de regels die u in het begin opstelde (dat is al een uitdaging op zich) en zie een dieet als een manier van anders eten in plaats van saai eten.
  • doe uzelf af en toe een pleziertje om het de inspanningen te kunnen blijven leveren en frustraties te vermijden.
  • kies een dieet dat bij u past (uw persoonlijkheid, uw levensstijl enz.)
  • volg geen zogenaamde wonderdiëten en voedingsmiddelen waarvan je zou vermageren. Vaak zijn het niet meer dan valstrikken.
  • laat u begeleiden door een professionele zorgverstrekker (arts, diëtist) als u veel lichaamsgewicht moet verliezen.

Typisch mannelijke dingen die vermeden moeten worden

Systematisch niet of amper ontbijten

Niet ontbijten bevordert gewichtstoename en het eten van tussendoortjes die meestal ofwel te vet zijn ofwel te veel suiker bevatten. Beter is het om tijd te maken voor een evenwichtig en volledig ontbijt. Het komt ook uw prestatievermogen op het werk ten goede, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Met tussendoortjes de dag door

Om tussendoortjes te vermijden zorgt u ervoor dat uw vaste maaltijden niet al te licht zijn en respecteert u het ritme van drie hoofdmaaltijden en twee facultatieve kleine maaltijden. Weg met alle snoep-, chocolade of andere repen, nootjes en ga zo maar door. Als de trek te groot wordt kunt u een stuk fruit of een zuivelproduct eten.

Verslaafd aan cafeïne

Een kop koffie met veel suiker en een koekje levert behoorlijk wat calorieën, zeker wanneer het niet bij één of twee kopjes blijft! Wissel koffie af met water of kies voor pure koffie zonder cafeïne met eventueel een tabletje zoetstof, hoogstens een wolkje melk en zonder koekje.

Loodzware lunches

Een korte lunch met een sandwich, een pak frit met een boulet, een dagschotel of een zakenlunch,het is altijd uitkijken voor excessen! In plaats van de eeuwige broodjes martino, kip-curry of salami is het verstandiger om voor ham of kaas met groentjes te kiezen. Denk ook aan een maaltijdsla of een kop soep met een beetje brood.
Op restaurant bent u niet verplicht om voor een drie gangenmenu te kiezen. Ga voor één enkel gerecht met water in plaats van wijn en neem een maaltijd met veel groenten en vis of een gegrild stuk mager vlees. Daarnaast is het oppassen met maaltijden met charcuterie, gratins, gefrituurde voedingsmiddelen, vlees of vis met rijke sauzen en een dame blanche om het helemaal af te maken. Als u in een bedrijfscafetaria luncht dan moet u voor voldoende variatie zorgen en veel groenten eten (dat vult!) in de vorm van soep, rauwkost of bereide groenten.
De verstandigste dessertkeuze is fruit, waar u ook eet.

Doe mij nog maar een blokje kaas!

Ook al bent u dol op kaas, kaas bij élke maaltijd is van het goede teveel. Als de kaas niet ‘light’ is dan kan hij, naar gelang de soort, erg veel calorieën bevatten. Eén keer kaas per dag kan wel en dan liefst thuis in plaats van een kaas- en wijnschotel op restaurant! De ideale hoeveelheid kaas per dag bedraagt 30 a 50 g.

Het is maar brood...

Nee, het is niet ‘maar’ brood, en zeker niet als er op elke boterham een flinke laag boter ligt! Brood is een voedingsmiddel dat over heel wat troeven beschikt, maar het hele broodmandje leegeten nog voordat de maaltijd op tafel staat, is géén goed idee. Een a twee sneetjes brood of een klein broodje is meer dan genoeg als brood niet de hoofdmaaltijd is.

Overmatig drinken met vrienden

Een glas rode wijn levert 70 kcal, een rum met cola = 115 kcal, een biertje bevat niet minder dan 110 kcal en een bruine Chimay is goed voor 230 kcal. U merkt het, het aantal calorieën loopt snel en fel op. Tijdens de week houdt men zich beter aan water dat geen calorieën bevat en de beste dorstlesser is. Tijdens het weekend kunt u wel iets drinken, maar dan met mate. Niet alleen omdat het gevaarlijk is, maar ook omdat de consumptie van alcohol bijdraagt tot gewichtstoename.

Eten voor de televisie

Eten voor de televisie, voor veel mensen is het een gewoonte waar men niet meer bij stilt staat, het gebeurt bijna onbewust! En meestal gaat het niet om worteltjes of roosjes bloemkool. De remedie? Niet eten terwijl u naar de televisie kijkt! Water, koffie of thee mag wel, maar bier en limonade mag niet. En als mannen niet wisten waarom, dan weten ze het nu wel!

Voor mij geen zetmeel

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is zetmeel geen dikmaker! Het is eerder watje erbij eet dat voor problemen zorgt: paneren, frituren, rijkelijk overgoten met rijke saus, enz. Natuur of met kruiden geven zetmeelhoudende voedingsmiddelen energie en ook een behoorlijk verzadigingsgevoel en dat is ideaal om de trek in tussendoortjes te stillen. Zogenaamde Low Carb dieet zijn min of meer doeltreffend, maar ze helpen u niet om uw eetgewoonten te veranderen. Het risico dat men na het dieten ‘hervalt’ is dan ook reëel.

De vleeseter

Ook vlees moet met mate geconsumeerd worden: 125 a 150 gram vlees per dag volstaat.Geef de voorkeur aan mager vlees en gevogelte (zonder vel), vis en schaaldieren. Voorzichtigheid is ook aangewezen met de zogenaamde verborgen vetten in gerechten zoals vlees in saus of stoofpotjes en charcuterie om maar een paar voorbeelden te noemen. Denk ook aan vetarme bereidingswijzen: de oven, de microgolf, stomen, bakken in pannen met een antikleef laagje, enz.

Nog een paar tips

Wees niet te gul met olie en vinaigrette, kies eerder voor kruiden om uw eten meer smaak te geven. Beperk ook de consumptie van ijs, gebak, taart, chocolade, aperitiefhapjes, nootjes, enz.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vermageren of afvallen zonder oorzaak/ redenVermageren of afvallen zonder oorzaak/ redenVermageren noemen we ook wel afvallen of gewichtsverlies. De meeste mensen vermageren bewust en met een doel: er slanker…
Vermageren, voeding, beweging en zeewierOver vermageren is er al veel gezegd en geschreven. Bij deze nog een poging om met voeding, beweging en zeewier een gezo…
Melk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelMelk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelEen dieet op basis van melk? Dat gaat misschien een beetje te ver, maar zuivelproducten zijn wel degelijk van essentieel…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…

Vermageringspillen en afslankproducten kopenVermageringspillen en afslankproducten kopenVermageringspillen en afslankproducten zijn er in overvloed. Toch is het niet eender welk middel u koopt. Wilt u alleen…
Het Shangri-La DieetHet Shangri-La DieetHet Shangri-La dieet is het eenvoudigste en ook gelijk de zoetste. Het is wetenschappelijk getest en kost niets extra. V…
Bronnen en referenties
  • Bron: Dialoog en Gezondheid
Guy1962 (193 artikelen)
Laatste update: 03-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.