Een gezond gewicht: afvallen zonder lijnen en zonder diëten

Een gezond gewicht: afvallen zonder lijnen en zonder diëten Diëten zorgen ervoor dat iemand afvalt maar het is de kunst om op je gewicht te blijven. Het is verstandiger om te streven naar een gezond gewicht zonder te lijnen aan de hand van de schijf van vijf. Kleine veranderingen in het eet- en leefpatroon hebben op de lange duur meer succes dan drastische maatregelen waarbij niets meer mag. Kleine stapjes waarmee je voorkomt dat het lichaam in de slaapstand gaat.

Een gezond gewicht met de BMI

Als je zo zwaar bent dat het een gevaar oplevert voor je gezondheid is het verstandig om er wat aan te doen. Kijk hiervoor naar de BMI (Body Mass Index). Hierbij wordt aan de hand van je gewicht en je lengte het gezonde gewicht berekend. Ben je meer dan 10 kilo te zwaar dan zou je de hulp van een diëtiste in kunnen schakelen, in je eentje is het een stuk lastiger om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je op internet kijkt, dan worden er allerlei diëten aanbevolen. Crashdiëten, sapdiëten, het Atkins-dieet, noem het maar op. Zijn ze succesvol? Ja hoor, je valt er van af.

Afvallen zonder diëten

Het valt wel te denken dat als er zoveel diëten zijn, iedereen op een gegeven moment op het gewenste gewicht zou moeten zitten en alle diëten overbodig zouden moeten zijn geworden. Ten ondergegaan aan hun eigen succes. Maar kennelijk zijn ze niet zo effectief als ons wordt voorgespiegeld.

Afvallen en op je gewicht blijven

Heel veel mensen maken de fout dat ze snel kilo´s af willen vallen, de ervaring leert dat die kilo´s er in een mum van tijd weer aan zitten. Het probleem is niet het afvallen, het probleem is op je gewicht blijven. Vervelende bijkomstigheid is ook dat tijdens een lijnperiode je lichaam zuiniger omgaat met het verbranden van calorieën. Als je na het lijnen weer gewoon gaat eten, slaat je lichaam de extra´s op in de vorm van vet en zit je binnen de kortste keren weer op je oude gewicht. Jammer van alle moeite, maar wat moet je dan doen?

De schijf van vijf

Maak eens een lijst van wat je dagelijks zoal eet en wees daar ook eerlijk in. Leg de schijf van vijf er naast. Binnen de vijf groepen en de vijf aanbevelingen van deze schijf mag je zelf bepalen wat je eet. Dus niet lijnen, maar de richtlijnen van de schijf van vijf aanhouden. Het zal je misschien verbazen dat een volwassene per dag gemiddeld vijf à zes plakken brood mag eten (aan de hand van je lengte en leeftijd kun je dat zelf berekenen). Het is een feit dat we veel te weinig brood eten en datzelfde geldt voor groenten en fruit.

Rauwkost en fruit in plaats van snacks

Sla vooral geen maaltijd over, want dan ga je in de loop van de dag voor de bijl en ga je je hongergevoel stillen met ongezonde snacks die meestal veel dierlijke vetten en suikers bevatten. Eet in plaats daarvan meer rauwkost of fruit. Neem ook de tijd om te eten en kauw goed zodat je sneller verzadigd bent. Boodschappen doen op een lege maag is niet slim, je komt geheid met calorierijke artikelen thuis die met een volle maag lang zo aantrekkelijk niet zijn.

Een gezond gewicht met verse producten

Kant en klare producten bevatten veel suiker, het is beter om verse producten te gebruiken en zo min mogelijk zout toe te voegen. Via onze voeding krijgen we dagelijks al meer dan genoeg zout binnen.

Gezonde tips

Als je koffie en thee drinkt met suiker zit je zo op een kopje suiker per dag. En vergeet de frisdranken niet, ongemerkt krijg je zo heel wat calorieën binnen. Ook alcohol levert de nodige calorieën. Light frisdranken zijn geen oplossing, ze leveren minder calorieën, maar je krijgt daardoor meer behoefte om te snoepen. Dat geldt sowieso voor alle light producten die bovendien laxerend werken. Drink eens wat vaker water, water zorgt voor de afvoer van afvalstoffen, het vult en levert geen calorieën.

Een gezond gewicht door te bewegen

Je hoeft niet naar de sportschool om af te vallen, het gaat erom dat je beweegt, minstens een half uur per dag. Belangrijk daarbij is dat je iets uitkiest wat je leuk vindt. Houd je niet van joggen maar wel van wandelen? Prima, het is ook beweging. Gebruik je voor het werk altijd de auto terwijl je ook met de fiets zou kunnen? Ongemerkt zit je zo aan een half uur per dag. En neem de trap i.p.v. de lift. Kleine veranderingen die allemaal bijdragen tot een betere gewichtsbeheersing. Een bijkomend voordeel van meer beweging is dat je je fitter en meer ontspannen zult gaan voelen.

Afvallen zonder te lijnen

Het is niet de bedoeling dat je alle lekkere dingen gaat schrappen, sta jezelf regelmatig wat lekkers toe en geniet daar ook echt van. Chips af en toe mag best, maar beperk het tot een schaaltje en eet niet de hele zak chips leeg. Ga ook niet elke dag op de weegschaal staan, eenmaal per week is meer dan genoeg.​

Kleine stapjes

Stel jezelf geen onmogelijke doelen, maar neem kleine stapjes. Een kleine verandering in het eetpatroon zal op langere termijn meer succes hebben dan drastische maatregelen waarbij niets meer mag. In combinatie met meer beweging zul je geleidelijk afvallen. Het lichaam gaat op deze manier niet in de slaapstand, zodat de kilo's er dit keer ook echt afblijven.
© 2014 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je gezond en verantwoord afvallen?Hoe kun je gezond en verantwoord afvallen?Afvallen niet altijd even makkelijk. Gezond en verantwoord afvallen is nog lastiger. In de media worden veel dieeten van…
Succesvol afvallen met een gezond leefpatroonSuccesvol afvallen met een gezond leefpatroonBlijvend gezond afvallen, zonder dieet. Het lijkt soms onmogelijk, maar het kan zeer goed. Simpelweg door een gezond lee…
Een opleiding tot gewichtsconsulentEen opleiding tot gewichtsconsulentDoordat de Nederlander steeds zwaarder wordt is er steeds meer behoefte aan gewichtsconsulenten die kunnen helpen bij he…
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…
Zijn koolhydraten slecht voor je? Waarom wel of waarom niet?Zijn koolhydraten slecht voor je? Waarom wel of waarom niet?Zijn koolhydraten daadwerkelijk slecht voor je? Wat zijn koolhydraten überhaupt, heb je ze wel of niet nodig? Moet ik ko…
Bronnen en referenties
  • Voedingscentrum
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 18-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.