Succesvol afvallen met een gezond leefpatroon

Succesvol afvallen met een gezond leefpatroon Blijvend gezond afvallen, zonder dieet. Het lijkt soms onmogelijk, maar het kan zeer goed. Simpelweg door een gezond leefpatroon, bestaande uit gezonde voeding en voldoende beweging. Dit wil niet betekenen dat het leefpatroon altijd drastisch omgegooid moet worden om successen te kunnen behalen. Zo kunt u wanneer u per dag een uurtje gaat wandelen of regelmatig de fiets pakt voor het doen van de boodschappen, uiteindelijk al vele kilo's aan gewicht kwijtraken.

Leefpatroon


Kies voor een gezond leefpatroon

Niet het volgen van een crashdieet, maar het volgen van een gezondere levensstijl is de manier om goed in je vel te raken en je ideale gewicht te bereiken en te behouden. Vaak wordt het belang van gezonde voeding onderschat. Een ongezond leefpatroon kan leiden tot overgewicht en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Ook diabetes en een verhoogd cholesterolgehalte zijn grote risicofactoren die op de loer liggen bij een ongezond leefpatroon en overgewicht. Wanneer er sprake is van overgewicht worden de gewrichten overbelast, wat voor velen vooral op latere leeftijd grote gevolgen kan hebben. Naast deze factoren kunnen de gevolgen van een ongezond leefpatroon ook zijn weerslag hebben op het sociale gebied. Te weinig zelfvertrouwen en sociale angsten zijn hiervan enkele voorbeelden. Voor een gezond leefpatroon zijn een gezond eetpatroon en voldoende beweging van essentieel belang. Door het eten van gezonde en gevarieerde voeding krijgt het menselijk lichaam alle voedingsstoffen binnen, die nodig zijn om het lichaam gezond en sterk te houden. Wanneer je wilt afvallen en wilt werken aan een gezond leefpatroon, dan is het van groot belang dat er 100% motivatie aanwezig is. Gezond eten wil zeker niet zeggen, dat je niet meer mag en kunt genieten van het eten. Juist genieten van eten is belangrijk en ook gezonde producten kunnen bereid worden tot heerlijke recepten.

Wanneer eet je gezond?

Wanneer de beslissing is genomen en de wil om gezonder te leven er is, komen we bij de grote vraag, wanneer eet je gezond? Gezond eten lijkt vaak erg lastig, door de vele theorieën die hierover bestaan. Door deze vele visies, ziet men vaak door de bomen het bos niet meer.

Schijf van vijf

Kort samengevat zijn gevarieerd eten, niet te veel eten, voldoende groente, fruit en brood, niet te veel verzadigd vet en voldoende beweging, de belangrijkst speerpunten, wanneer men gezond wil leven. Deze speerpunten brengen ons al gauw bij de Schijf van Vijf.

Voedingscentrum

Deze Schijf van Vijf is een hulpmiddel om gezond te leven, die in 1953 geïntroduceerd werd door het Voedingscentrum, voorheen het Voorlichtingsbureau voor de voeding in Nederland. Het idee achter deze schijf is, dat uit elk van de vijf groepen van voedingsmiddelen iedere dag een keuze wordt gemaakt, en die keuzen in de maaltijd van die dag te verwerken. In 2004, werd de Schijf van Vijf vernieuwd, waardoor de Schijf van Vijf behalve de vijf groepen van voedingsmiddelen ook belangrijke tips bevatten, die van belang zijn voor een gezond voedingspatroon.

Deze regels zijn:

 • Eet gevarieerd
 • Eet niet te veel
 • Gebruik niet te veel verzadigd vet
 • Eet volop groente, fruit en brood
 • Ga veilig met voedsel om

De vijf groepen van de schijf van vijf zijn:

 1. Brood, (ontbijt)granen, aardappels, rijst, pasta en peulvruchten. Belangrijk vanwege de aanwezige, koolhydraten, eiwit, vezels, B-vitamines en mineralen
 2. Groente en fruit. Belangrijk vanwege de aanwezige vitamine C, foliumzuur, kalium, vezels en bioactieve stoffen
 3. Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers. Belangrijk vanwege de aanwezige eiwit, ijzer, calcium, B-vitamines en visvetzuren
 4. Vetten en olie. Belangrijk vanwege de vitamine A, D en E en essentiële vetzuren
 5. Dranken (geen alcohol). Belangrijk vanwege de vochtbehoefte

Gezonde producten

Naast deze Schijf van Vijf heeft de site www.gezondheid.rubriek.nl een top tien van gezonde voedingsproducten opgesteld. Fruit en groente is gezond, maar deze top tien geeft ook daarin het onderscheid aan.

 1. Broccoli, bevat stoffen die een beschermende functie hebben voor verschillende soorten kanker en bevat veel vitamine C, ijzer en foliumzuur.
 2. Citrusvruchten, de pectine in citrusvruchten helpt het cholesterolgehalte op peil te houden. Daarnaast bevatten citrusvruchten veel vitamine C
 3. Knoflook, knoflook bevat allicine dat helpt de bloeddruk te verlagen.
 4. Rode peper, bevat antioxidanten die een gunstige werking hebben bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en vroegtijdige veroudering.
 5. Druiven, vooral blauwe druiven bevatten krachtige antioxidanten die een sterkere werking hebben dan vitamine C en E
 6. Vette vis, vette vis soorten zoals zalm, makreel en forel bevatten omega 3. Dit helpt de bloeddruk verlagen en beschermt tegen hart- en vaatziekten.
 7. Sojaproducten, soja beschermt tegen hartziekten en osteoporose.
 8. Groene thee, bevat antioxidanten, waardoor de risico's op sommige vormen van kanker worden verminderd.
 9. Tomaten, bevatten krachtige antioxidanten die ons beschermen tegen hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker.
 10. Yoghurt, vele yoghurtproducten worden gemaakt van melkzuurbacterien die een gezonde werking op ons darmstelsel hebben.

Beweging

Naast de hierboven genoemde speerpunten met betrekking tot voeding, is ook voldoende beweging van groot belang voor een gezond leefpatroon en het behouden of verkrijgen van een gezond gewicht. 30 minuten bewegen per dag is het minimale, maar een uur per dag is zeker aan te bevelen. Wanneer de term meer beweging wordt genoemd, denkt men vaak aan stevig sporten en sommigen zien dit zelf als een straf. Dit is echter beslist niet nodig. Ook fietsend naar het werk, lopend naar de supermarkt en het werken in de tuin mogen tot beweging worden gerekend.

Meer bewegen helpt echt

Wanneer u zonder dat u let op uw voedingspatroon vijf jaar lang meer gaat bewegen, zult u zelfs dan al aanzienlijk afvallen. Zo zult u wanneer u per dag een uurtje gaat wandelen uiteindelijk zelfs 9 kilo aan gewicht verliezen. Een uur fietsen per dag zorgt er zelfs voor dat u 14 kilo zult afvallen.

Tips voor een gezondere leefstijl

 • Drink eens wat vaker water in plaats van frisdrank of vruchtensap.
 • Maak afspraken om samen te gaan bewegen.
 • Probeer tv-kijken en computeren te beperken, zo beweeg je gauw wat meer.
© 2011 - 2023 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkom diëten, ga gezond eten!Voorkom diëten, ga gezond eten!Heel veel mensen die willen afvallen, volgen een dieet. Denk aan Atkins, Sonja Bakker of het Ziekenhuisdieet. Gezond ete…
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Niet een dieet volgenNiet een dieet volgenOvergewicht is voor veel mensen een groot probleem, een gezond eet/leefpatroon (dieet) ook langere tijd echt na leven is…

Gezonde recepten bereiden met broccoliGezonde recepten bereiden met broccoliBroccoli is een zeer gezonde en populaire groente en behoort tot de gezondste groenten. Van broccoli worden de nog geslo…
Cholesterol, voeding en kruidenSinds de jaren zeventig van de vorige eeuw, ondertussen al 40 jaar geleden, zijn we al in de ban van de angst voor chole…
Bronnen en referenties
 • www.voedingscentrum.nl
 • www.gezondheidrubriek.nl
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 05-02-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.