Afvallen is een mentale strijd

Wanneer we onszelf te zwaar vinden hebben we vaak goede voornemens om hier iets aan te doen. We besluiten om door middel van een dieet of extra beweging een poging te doen om het overgewicht kwijt te raken. Na een fanatiek begin blijkt het vaak zeer lastig te zijn om dit een langere periode vol te houden. En dit is helaas wel nodig om het beoogde doel te bereiken. Wat maakt het nou eigenlijk zo lastig om dit vol te houden?

Gewoonten veranderen

Veel mensen die al eens hebben geprobeerd om gewicht te verliezen zullen kunnen beamen dat terugvallen in oude gewoonten een bottleneck is hun strijd om af te vallen. Er zijn veel slechte gewoonten te bedenken die niet bijdragen aan het verliezen van gewicht. Het is daarom verstandig om je eetgewoonten te evalueren voordat je gaat beginnen aan een plan om af te vallen. Sommige gewoonten zijn er zo ingeslepen dat ze je niet meer opvallen. Denk is na of je zelf één van de volgende gewoonten hebt.

 • Boodschappen doen met een lege maag
 • Tussendoortjes naast reguliere maaltijden
 • Geen tijden nemen om rustig te gaan en te genieten van het eten.
 • Uiten uit de pan of uit de zak in plaats van uit een bord of een schaaltje
 • Snoepen na een maaltijd
 • Geen ontbijt

Dit zijn maar enkele voorbeelden van verkeerde gewoonten en er zijn er natuurlijk nog veel meer te verzinnen. Maak voor jezelf eens een duidelijke overzicht van gewoonten die jij misschien al wel jaren hebt, en die je tegenhouden in je strijd bij het verliezen van gewicht. Wanneer je deze gewoonten voor je zelf goed in beeld hebt weet je waar je valkuilen zijn. Nu is het nog de kunst om er niet in terug te vallen, hiervoor moet je mentaal sterk en gedisciplineerd zijn.

Geen resultaat

Je houdt je aan alle regels van je dieet, je sport en beweegt extra, maar je ziet geen resultaat op weegschaal of aan je lichaam. Dit kan erg frustrerend zijn en een reden om te stoppen met je goede voornemens om gewicht kwijt te raken. Bedenk dat het resultaat niet direct zichtbaar zal zijn. Dit kan per persoon verschillen, de één zal snel gewicht kwijtraken bij ander kan dit langer duren. Het is belangrijk om niet op te geven, het resultaat zal komen, maar waarschijnlijk niet in het tijdsbestek dat jij voor ogen hebt. Probeer niet te veel gefixeerd te zijn op het resultaat, probeer ook te genieten van je gezonde levensstijl. Dan komt het resultaat van zelf!

Een regelmatig eetpatroon

Regelmatig eten is belangrijk, het lichaam went aan een vast patroon met tijden waarop wordt gegeten. Door het ontbreken van een eetpatroon wijken we sneller uit naar tussendoortjes die over het algemeen ongezond zijn. Door de drukte van de dag is het lastig om dit gestructureerd te blijven doen. Een voorbeeld van een goed eetpatroon wordt hieronder weergegeven.

 • 08:00 Ontbijt
 • 10:30 Tussendoortje
 • 12:30 Lunch
 • 15:00 Tussendoortje
 • 18:00 Diner
 • 20:00 Tussendoortje

Normale porties of volledige verzadiging

Door gewenning eten veel mensen meer dan noodzakelijk is. Je lichaam is hier in de loop van de tijd aan gewend geraakt en hierdoor moet je meer eten om het gevoel van verzadiging te krijgen. Wanneer je wilt afvallen moet je terug naar afgemeten porties die voor iemand van jou leeftijd en lengte worden geadviseerd. Daarna is het zaak om je aan deze hoeveelheden te houden. Dit zal ik het begin erg lastig zijn, omdat je na het eten van een normale portie het gevoel van verzadiging waarschijnlijk niet hebt. Toch is het dan zaak om niet meer te gaan eten, als je dit een langere periode volhoudt zal het lichaam weer wennen aan de kleinere hoeveelheden eten. Dit is één van de belangrijkste stappen richting je gewenste gewicht of figuur.

Gezond eten

Wanneer je wilt afvallen is het uiteraard belangrijk dat je goed en gezond voedsel eet. Het is daarom aan te raden om een dieet aan te houden die bijvoorbeeld geadviseerd wordt door een professionele diëtist. Ook dit is een kwestie van volhouden, het heeft geen zin om een goed en gezond dieet te volgen om vervolgens na een maand weer terug te vallen op ongezond eten. Wees gedisciplineerd en kies gezond!

Gestructureerd bewegen of sporten

Niet alleen gezond, minder en regelmatig eten zijn middelen om gewicht te verliezen. Door hierbij goed te bewegen, denk aan fietsen en wandelen stimuleer je het lichaam om extra calorieën te verbranden. Plan daarom voor je zelf vaste dagen waarop je extra gaat bewegen of sporten. Zorg ervoor dat je deze tijd vrijhoud en blijf niet thuis bij tegenzin! Ook bij sporten geldt: verwacht niet direct resultaat in de eerste week.

Het honger gevoel

Wanneer je gewend bent om veel en vaak te eten zal het gevoel van honger veelvuldig naar boven komen. Wanneer je de doelstelling hebt om af te vallen of om gezonder te gaan leven dan kan je niet altijd gehoor blijven geven aan dit signaal van honger of beter gezegd ‘trek’. Je lichaam moet er namelijk aan gaan wennen dat het niet te pas en te onpas te eten krijgt. Het gevoel van honger is niet slecht voor je, het lichaam gaat de energie ergens anders vandaan halen wat de verbranding uiteraard bevordert.

Trek voor het slapen gaan is een bekend probleem waar veel mensen gehoor aangeven. Zeer onverstandig, omdat je dit eten niet meer verbrandt tijdens het slapen. Zeker in het begin is het lastig om dit signaal van trek te negeren, probeer dit dan ook in stapjes af te bouwen.
© 2014 - 2024 Hutte, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen door sportenAfvallen door sportenAfvallen door sporten en bewegen is vaak veel effectiever dan gewicht verliezen door middel van minder eten. Wanneer je…
Afvallen met CLAAfvallen met CLAAfvallen met CLA? Het linolzuur CLA wordt veel gebruikt in afslankmiddelen, vooral in combinatie met groene thee-extract…
Afvallen is leren om te realiserenAfvallen is leren om te realiserenDe diëten in de winkel vliegen je om de oren en ze verkopen allemaal goed. Sterker nog, we vallen er ook mee af. Maar in…
Afvallen, welke sport is de beste keus?Afvallen, welke sport is de beste keus?De helft van de Nederlanders wil graag afvallen. Afvallen is een lange en moeilijke weg, waarbij motivatie en vechtlust…

Koolhydraat arm dieet en snel afvallenAfvallen willen we allemaal en het liefst zo snel mogelijk. Een dieet is vaak moeilijk vol te houden, omdat je maar heel…
Gezond afvallen met het visdieetGezond afvallen met het visdieetNederlanders eten nog steeds te weinig vis terwijl de gezondheidsraad al jaren adviseert om twee keer per week vis te et…
Bronnen en referenties
 • http://www.womenshealthmag.com/weight-loss/healthy-eating-habits
 • http://www.waterwithlemon.com/eight_habits.pdf
Hutte (15 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.