InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Dieet > Afvallen is leren om te realiseren

Afvallen is leren om te realiseren

Afvallen is leren om te realiseren De diëten in de winkel vliegen je om de oren en ze verkopen allemaal goed. Sterker nog, we vallen er ook mee af. Maar in de snelheid van afvallen komen we vaak ook net zoveel weer aan. Hoe kunnen we dit proces doorbreken en het extra gewicht blijvend van ons af te houden.

Snel afvallen

Zodra de lente in aantocht lijkt, gaan we weer op ons gewicht letten en minderen met eten of - als we het even gemakkelijk willen doen - gaan we een streng dieet volgen voor een week of twee en dan zijn de kilo’s eraf. Maar hoe blijvend zijn die kilo’s eraf? Slechts een kleine 10% van de mensen die op deze wijze afvallen, laten de kilo’s definitief achter zich. De rest komt meestal in vrij snel tempo weer aan en gaat zelfs over het oorspronkelijke gewicht heen. En zo jojo’en we wat af.

Waarom niet snel afvallen?

We hebben in feite niets geleerd en daar gaat het om. Afvallen is leren anders te eten. Goed naar lichaam te luisteren en dus ook naar het verzadigde signaal (wat je lichaam afgeeft). Maar dat verzadigde signaal komt ongeveer 20 minuten nadat je begonnen bent met eten. De meeste maaltijden zijn dan al genuttigd en de kans dat je even later met een opgeblazen buik zit is groot. In alle rust, met kleine beetjes en goed kauwend eten is dus niet alleen goed voor hoe je voeding je maag in gaat, ook om het signaal toe te laten dat je verzadigd bent en je dus tijdig moet stoppen met eten.

Hoe val je met blijvend effect af?

Door je leef/eetpatroon te veranderen in plaats van (tijdelijk) je eetgewoonte. Maar hoe werkt dat dan? Enig moment heb je vastgesteld dat je te dik bent en je wat kilo’s kwijt wil. Start met niet meer vast te stellen hoeveel kilo’s eraf moeten, maar ga je leef/eetpatroon aanpassen naar datgene wat kan stimuleren wat kilo’s kwijt te raken. Daarbij moet je je natuurlijk wel prettig blijven voelen, anders houdt geen een gewichtverlies stand.

Beheers jezelf

Afvallen bestaat niet alleen uit minder eten, sterker nog, wellicht eet je niet te veel maar verkeerd. Wellicht is wat meer beweging al voldoende om wat kilo’s kwijt te raken. Maar afvallen staat of valt met discipline, motivatie en vooral zelfbeheersing.

Enkele volgtijdelijke stappen

  • Dagelijks calorieën tellen is onzin, maar als je begint is het wel goed om een bemiddelde dag te pakken en die calorieën voor een dag op te tellen. Dit is een deel van het nulpunt.
  • Bekijk wat voor beweging je nu krijgt en neem daar regelmatig trappen lopen, lopend/fietsend naar winkels, school of werk in mee. Dat is een ander deel van het nul punt.
  • Richt je op je leerproces, anders leren leven om af te vallen. Combineer enkele zaken zoals: erg vet eten terugbrengen tot gemiddeld, heel veel koolhydraten terugbrengen naar koolhydraten in een maaltijd. Maar ook vers fruit eten (daar haal je al de nodige goede suikers uit) en verse groenten bij de warme maaltijd (wokken is gezond, lekker en caloriearm). Neem wat tijd voor extra beweging, maar zo dat het ingepast kan worden in je dagritme en neem de tijd voor eten.
  • Probeer te genieten van de veranderingen die je leven nog leuker kunnen maken en zie het ook als een leerproces. Daarbij mag je wel eens de “fout” in gaan door een keer van een stuk chocolade te genieten of iets teveel wijntjes. Realiseer je dat dit niet op dagbasis kan en ga door met je leerdoelen.
  • Anders leven kan nog veel leuker zijn, maar veranderen doet ook vaak pijn. Soms lichamelijk, maar vaak geestelijk. Fouten maken hoort erbij, zolang je je leerdoelen maar voor ogen houdt.
  • Als je iets in je leef/eetpatroon gewijzigd hebt zonder er bewust bij na te hoeven denken, mag je jezelf best belonen. Je bent het je tweede natuur aan het maken en een essentiële stap naar een ander leef/eetpatroon. Dat heeft vanzelf tot gevolg dat je kilo’s kwijt raakt.

De tweede natuur maakt gewichtverlies blijvend

Als je het aangepaste leef/eetpatroon tot een tweede natuur hebt gemaakt, val je vanzelf af en wat bewegen maakt je lijf meestal nog strakker ook. Het gaat zeker niet zo snel als een week of wat enkele shakes per dag naar binnen werken, maar het resultaat is wel gezonder én blijvend. Laat de weegschaal dus ook even in de kast staan.

Tot slot

Bewust met je eten omgaan, luisteren naar je lichaam en de tijd nemen voor beweging. Het zijn maar enkele stappen, maar wel essentieel om een blijvende verandering door te voeren in je leef/eetpatroon.

Lees verder

© 2011 - 2019 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Vuistregel voor gezond afvallen - disciplineVuistregel voor gezond afvallen - disciplineDiscipline is de belangrijkste vuistregel voor gezond afvallen. Gezond afslanken door middel van goede kan maanden tot j…
Voorkom diëten, ga gezond eten!Voorkom diëten, ga gezond eten!Heel veel mensen die willen afvallen, volgen een dieet. Denk aan Atkins, Sonja Bakker of het Ziekenhuisdieet. Gezond ete…
Snel afvallen: Gezond vermageren in korte tijdSnel afvallen: Gezond vermageren in korte tijdSnel afvallen betekent niet automatisch afzien. Wanneer je de verschillende strategieën voor snel afslanken slim met elk…
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Melk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelMelk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelEen dieet op basis van melk? Dat gaat misschien een beetje te ver, maar zuivelproducten zijn wel degelijk van essentieel…

Reageer op het artikel "Afvallen is leren om te realiseren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 08-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Special: Afvallen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!