Je streefgewicht behouden
Jaarlijks worden er tal van boeken geschreven over het bereiken van een gezond streefgewicht. De meeste mensen slagen er ook daadwerkelijk in om hun ideale gewicht te bereiken. Voor velen ligt het probleem niet in het behalen van deze doelstelling, maar in het behouden van het resultaat.
De 'doorstart'
De daadwerkelijke 'start' is gemaakt bij het besluit om gewicht te gaan verliezen. De knop is omgezet en vol goede moed ga je de uitdaging aan. Weken, of misschien wel maanden ben je bezig met een focus op je grote doel: dat gezonde gewicht. Vaak wordt het grote belang en de moeilijkheid van de 'doorstart' onderschat. Namelijk; het moment dat je de knop definitief zou moeten omzetten en daarmee je gezonde leefstijl levenslang moet behouden.
Kies bewust
Tijdens de afvalperiode ben je natuurlijk erg bewust omgegaan met eten en bewegen. Je hebt toegeleefd naar je streefgewicht. Maar heb je ook nagedacht over de houdbaarheid van deze leefstijl? Waarschijnlijk heb je onbewust de keus gemaakt om dit eet- en beweegpatroon voort te zetten tot je doel behaald is. Maak nu voor jezelf ook bewust de keuze om, na het behalen van je eindresultaat, een gezonde en levenslang houdbare leefstijl te handhaven.
Hou het simpel
Er is éen gouden regel voor optimaal gewichtsbehoud:
stem energie-inname af op het energieverbruik. Je kunt de regel natuurlijk ook andersom lezen en naleven. Belangrijk in het afvallen èn in het behouden van je streefgewicht, is dat je energie-inname afgestemd is op je energieverbruik. Werk je bijvoorbeeld een dag op kantoor en ga je 's avonds op de bank televisie kijken? Houd dan rekening met de inname van suikers. Deze zul je vandaag niet optimaal verbranden, maar zal je lichaam omzetten in vet. Heb je lichamelijk zwaar werk en sport je in de avond? Neem dan juist lekker die boterhammen en pasta's voor de energie die je hard nodig zult hebben. Waarschijnlijk heb je in de periode dat je bezig was met gewichtsverlies veel geleerd over voeding en beweging. Maak dus, aan de hand van wat voor jou persoonlijk goed werkt, een goed afstemplan voor je energie-inname en energieverbruik.
Een paar tips voor je persoonlijke plan
- Wees je bewust van iedere hap die je eet: zo eet je niet snel te veel en geniet je optimaal van je eten.
- Eet gevarieerd. Op deze manier ben je je (nieuwe) eetpatroon niet gauw zat en krijg je al je benodigde voedingsstoffen binnen.
- Verspreid je maaltijden in kleinere porties over de gehele dag. Je lichaam zal dan minder snel vragen om meer voedsel.
- Beweeg regelmatig. Dit kan al op hele gemakkelijke manieren. Parkeer je auto bijvoorbeeld eens een straat verder van je werk. Of pak de trap in plaats van de lift. Stap de bus niet in, maar loop dat kwartiertje.
- Deel je ervaringen. Wanneer je je ervaringen deelt, evalueer je je eigen eet- en beweeggewoonte en zul je waarschijnlijk steun ontvangen van de mensen om je heen.
- Volg eens een sapkuur. In de supermarkt zijn hiervoor speciale sappen te verkrijgen. Je voelt je daarna waarschijnlijk weer lekkerder in je lijf en het zal je motiveren om door te zetten. Let wel op dat je de meeste sapkuren maximaal drie dagen achtereen mag volgen.
- Hou het simpel. Gewichtsbehoud is een proces dat levenslang duurt. Dit moet voor jou dan ook vol te houden zijn. Het is absoluut niet verboden om eens een patatje te eten, maar zet er voor jezelf bijvoorbeeld een lekker stuk wandelen tegenover.