Wat is het jojo-effect

Wat is het jojo-effect Wie kent het niet, je gaat lijnen, komt op gewicht en langzaam verval je weer in oud gewoontes en neem je weer toe in gewicht. Steker nog, je wordt zwaarder dan voorheen. Het is mogelijk het meest frustrerende als je met afvallen bezig bent. Wat gaat er fout en hoe kan het anders of loop je enig moment altijd tegen het jojo-effect aan?

Jojo’en

Veel mensen kennen de “jojo” als speelgoed. Het is een rolletje wat aan een touwtje van de hand rolt en zich weer op laat rollen (dit kan verschillende keren achter elkaar). Of te wel … jojo’en is op en neer gaan en dat is precies wat er met je gewicht plaatsvindt als je de verschillende diëten achter elkaar uitprobeert.

Is alles dan slecht?

Maar zijn al die diëten dan niet goed, in de boekenwinkels en op internet struikel je er haast over? Ja en nee, want er zijn diëten die een bepaald voedingsstof in zijn geheel uit het eetpatroon halen en je dit je hele leven volhouden is niet eenvoudig, als het al goed is qua voedingsstoffen (die mogelijk ontbreken). Maar door dit toe te passen, val je natuurlijk wel af tijdens je dieetperiode. Helaas komt die bepaalde voedingstof enig moment toch wel weer om de hoek, ook al is het in mindere mate. Gevolg is dat je verloren kilo’s er langzaam weer aankomen.

Afvallen kan met een dieet, op gewicht blijven doe je met een andere mindset.

Of je eet heel gericht bepaalde gerechten die zijn samengesteld en je in gewicht doen laten afnemen. Als je dit niet tot in lengte van dagen vol kunt houden, kom je enig moment ook weer aan in gewicht. En tenslotte kennen we ook nog wel het crashdiëten. Eigenlijk op iets meer dan slechts water en brood leven, kan je snel in gewicht doen afnemen. Maar ook dit ga je niet tot in lengte van dagen doen, dus zodra je weer naar normaal eten gaat, neem je in gewicht toe.

Psychisch effect

Tel bij het lichamelijk ook rustig het psychische effect van jojo’en op. Het kan je een machteloos gevoel geven en alsof je geen macht hebt over je eigen lichaam. De kans wordt in deze ook alleen maar groter dat je rigoureuze middelen toepast of je zelfbeheersing verliest en tot een eetstoornis komt.

Bron: Bykst, PixabayBron: Bykst, Pixabay

Wat te doen?

Even enkele kilo’s kwijt

Er zijn verschillende zaken waar je op moet letten als je af wilt vallen. Zijn het enkele zomerkilo’s die ieder jaar “even” weggewerkt moeten worden, dan is het meestal niet zo’n groot probleem. Je houdt even stevig in voor wat betreft alle extra’s, je beweegt wat meer (wat altijd goed is) en je kilo’s zijn vaak zo weg.

Structureel overgewicht

Anders wordt het als je structureel overgewicht hebt. Je moet er immers eerst achter komen wat de oorzaak is. Eet je echt te veel en zo ja, wat eet je precies (dit zal een diëtiste ook willen weten). In overleg ga je een plan samenstellen wat ook met het oog op de toekomst zal gaan werken. Geen normale voedingsstoffen eruit poetsen, want dan ben je voor het leven veroordeeld. Maar mogelijk alleen wat terugschroeven en iets toevoegen wat nog niet echt in je voedingspatroon zat. Je moet immers wel je vitamines binnen blijven krijgen.

Mindset

Vervolgens zorg je dat je in alle rust afvalt, geen vele kilo’s per week dus én dit doe je in combinatie met voldoende beweging.
Zolang je meer verbruikt dan er aan eten en drinken binnenkomt, val je af. Alleen moet je het bewegen zo inrichten dat het geen straf is. Immers, dan ga je dat niet volhouden. Zorg er voor dat je iets doet, wat prima in te passen is in je leefpatroon.

Er moet dus een mindset plaatsen, waarbij eten en drinken van wat extra’s af en toe prima is, als het even normaal voor je is om ook een dag even heel weinig te eten, om die andere dag te compenseren. Het moet dus in evenwicht zijn. Een goede balans tussen bewegen en eten/drinken moet er zijn en deze moet je vast kunnen houden. Dan moet het dus iets zijn wat realistisch is en goed vol te houden tot in lengte van dagen. Je gaat anders met je lichaam om … je gewicht, je voedingsstoffen, je beweging … ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Tot slot

Jojo’en is niets nieuws, maar met al die dieetgoeroe ’s die er steeds meer bijkomen, worden we wel op de proef gesteld. Je bent snel geneigd om toch nog maar iets uit te proberen, want het klinkt immers zo logisch. Een andere mindset is het enige wat echt tot in lengte van dagen kan werken.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het jojo-effect na een dieetHet jojo-effect na een dieetHet jojo-effect is de gruwel van iedereen die een dieet volgt. Meer dan de helft van alle afvallers krijgt er mee te mak…
Afvallen zonder jojo-effect: hoe je op gewicht kan blijvenAfvallen zonder jojo-effect: hoe je op gewicht kan blijvenWereldwijd buigen onderzoekers zich al jaren over de vraag hoe we uit de vicieuze cirkel van diëten en weer terugvallen…

Hoe fietsen kan helpen bij het afvallen: tipsHoe fietsen kan helpen bij het afvallen: tipsFietsen leent zich uitstekend om af te vallen en heeft veel positieve neveneffecten. De fiets is niet alleen milieuvrien…
Gezond afvallen: ontbijtGezond afvallen: ontbijtGezond afvallen, hoe doe je dat? Wat is een gezond ontbijt als je af wilt vallen? Een dieet houden is niet makkelijk, ma…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Badziol40, Pixabay
  • Consumentenbond.nl; Jojo-effect- april 2015
  • Leukafvallen.nl; Jojo effect voorkomen - maart 2013
  • Afbeelding bron 1: Bykst, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.