Afvallen met een maagband

Afvallen met een maagband Het plaatsen van een maagband kan voor ongezond dikke mensen een laatste redmiddel zijn, wanneer andere methodes niet helpen. Wat is een maagband en hoe zorgt het dat je afvalt?

Wanneer kies je voor een maagband?

De meeste mensen zullen, wanneer ze wat te zwaar zijn een poosje goed letten op wat ze eten. Vaak zijn ze de overtollige kilo's na een paar weken kwijt. Mensen die wat meer kilo's te zwaar zijn kunnen afvallen via een dieetmethode zoals Sonja Bakker, Matthijs Vrieze, het Atkins dieet, het South Beach dieet etc. Ook kan men ervoor kiezen intensief te gaan sporten om zo calorieën te verbranden en af te vallen. Echter is er een steeds grotere groep mensen die, ondanks dat ze alles hebben geprobeerd, niet afvallen of tijdelijk afvallen en dan zeer snel weer aankomen en nog zwaarder worden. Dit noemen we het zogenaamde jo-jo effect. Wanneer men zo zwaar is, dat het problemen voor de gezondheid oplevert, dan kan men in aanmerking komen voor plaatsing van een maagband.

Wat is een maagband?

Een maagband is een bandje dat om het bovenste gedeelte van de maag wordt gelegd. Om het bandje te plaatsen is een heuse operatie nodig. Door het bandje wordt de maag kleiner gemaakt. Daardoor kunnen mensen met een maagband beduidend minder eten. Een maagband hebben betekent dat men na een paar happen eten al vol zit.
Het plaatsen van een maagband is niet zonder gevaar. Juist voor mensen met veel overgewicht is een operatie gevaarlijker, dan bij mensen met een normaal gewicht. Er is meer kans op complicaties, zoals problemen met de ademhaling. Maar als het overgewicht blijft bestaan, dan zou dit ook een groot gevaar voor de gezondheid opleveren, zodat het risico van het plaatsen van de maagband veelal kleiner is dan het risico op levensbedreigende situaties door het overgewicht. Een maagband is minder ingrijpend en gevaarlijk dan een maagverkleining. Bij een maagverkleining wordt de maag door een operatie blijvend verkleind. Bij een maagband kunnen er door een kleine poliklinische ingreep nog aanpassingen worden gedaan aan de grootte van de maag.

Wat zijn de risico's en nadelen bij een maagband?

  • Het plaatsen van een maagband is een operatieve ingreep, operaties houden altijd een zeker risico in. Bij zwaarlijvige mensen is dit risico nog groter.
  • Wanneer men een maagband heeft, dan is er risico dat het lichaam te weinig voedingsstoffen zoals vitaminen binnenkrijgt. Hierdoor kunnen gezondheidsrisico's ontstaan. Oplossing hiervoor is een kleine aanpassing aan de maagband, zodat er iets meer voedsel naar binnen kan en men meer voedingsstoffen binnenkrijgt.
  • Veel mensen met een maagband kunnen niet overgeven, dit is bij misselijkheid vervelend. Er kan bij een maagband ook lekkage aan een maagklep ontstaan, wat juist misselijkheid veroorzaakt.

Helpt een maagband echt?

Een maagband is zeker een goede oplossing voor grote gewichtsproblemen, maar men moet daarnaast ook letten op het eetpatroon. Wanneer men slechts calorierijke producten eet, kan dit het gewichtsverlies aanzienlijk verkleinen. Een maagband zorgt er slechts voor dat men sneller vol zit en dus minder eet. Hierdoor gaat men afvallen. De zucht naar eten, waar veel mensen mee te kampen hebben, wordt niet opgelost door het plaatsen van een maagband. Naast het laten plaatsen van een maagband is het te adviseren begeleiding van een diëtist te zoeken. Deze kan advies geven over een gezond eetpatroon en gezonde voedingsmiddelen.

Op gewicht

Wanneer men op gewicht is, nadat men een periode een maagband heeft, dan kan deze het beste niet worden verwijderd. Je kunt er wel voor kiezen de maagband te laten verwijderen, maar het risico is dat al het overtollige gewicht er binnen de kortste keren weer aan zit. Wanneer je de maagband wilt houden kan deze wat losser gezet worden, zodat je iets meer voeding binnenkrijgt. Na ca. 10 jaar moet de maagband bij de meeste mensen vervangen worden door een nieuwe. Houd hier rekening mee, wanneer je ervoor kiest een maagband te nemen.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kan je vermageren zonder dieet?Kan je vermageren zonder dieet?Wie zonder dieet wil vermageren kan kiezen uit meerdere methoden, variërend van dieetpillen tot eetlustremmers, liposuct…
Afvallen met een virtuele maagbandAfvallen met een virtuele maagbandHeb jij al gehoord van een virtuele maagband? Wist je dat je kunt afvallen met een virtuele maagband? Het is een manier…
Maagballon en afslankenMaagballon en afslankenWanneer geen enkele poging tot afslanken helpt kan je een alternatief overwegen. Een van de voorbeelden hiervan is de ma…
Overgewicht bij kinderen: gevolgen en oplossingenOvergewicht bij kinderen: gevolgen en oplossingenOvergewicht is een van de grootste problemen in heel de wereld. Wereldwijd zijn er maar liefst één miljard volwassenen t…
Afvallen met een crashdieetAfvallen met een crashdieetVeel mensen die bezig zijn met afvallen, willen zo snel mogelijk resultaat zien. Het is motiverend om te zien hoe de kil…
Bronnen en referenties
  • Libelle
Ceetee (242 artikelen)
Laatste update: 16-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.