Het brooddoos dieet

Het brooddoos dieet Het brooddoos dieet werd ontwikkeld door Simon Lovell, een personal trainer, ooit een dik jongetje dat zelf geplaagd werd met zijn gewicht. Het is gebaseerd op het dieet dat hij met groot succes zou hebben gebruikt bij zijn clienten en werd door vele bladen al lovend omschreven en sterren als bijvoorbeeld Camoron Diaz zweren erbij. Wat houdt dit dieet precies in en wat mag je ervan verwachten.

De basisprincipes van het brooddoos dieet

Het dieet is gebaseerd op het concept van een goed gevulde broodtrommel. De trommel wordt gevuld met gezond voedsel waar je tussen het gewone ontbijt en de gewone gezonde avondmaaltijd de hele dag uit mag eten. De bedenker van het dieet raadt het zelfs aan om elk uur uit de broodtrommel te snacken totdat je voldaan bent. Het is niet de bedoeling dat je dooreet totdat je vol zit. Uiteraard worden er in het dieet wel enkele voorbeelden gegeven van wat gezien wordt als een gezonde avondmaaltijd en een gezond ontbijt.

Door het eten van kleinere porties zou je maag uiteindelijk kleiner worden waardoor je jezelf ook minder snel zult overeten bij het avondeten. Daarbij zou het dieet je metabolisme verhogen omdat je de hele dag door kleinere porties eet.

Voedsel dat wordt aangeraden

De focus van het dieet ligt op de broodtrommel die ongeveer 60% groenten moet bevatten, 30% eiwitten en 10% dressing voor over de groenten. Bij het vullen van de brooddoos maak je gebruik van heerlijke vinaigrettes, kruiden, zaden en geraspte kazen zodat je lunch extra veel smaak krijgt, en je je meer voldaan voelt na het eten. Gegrilde stukjes kip, vette vissoorten en kleine stukken kaas zijn dan weer ideaal als tussendoortjes.

Het wordt aangeraden om broccoli, spinazie, avocado, chilipeper, sugarsnaps, erwten, courgette, asperges, kippenborst of kalkoenborst en balsemico azijn te eten. Het volledige boek van het dieet omvat natuurlijk een meer omvangrijke lijst van voedsel waaruit dagelijks mag worden gekozen om de lunchbox te vullen.

Voedsel dat meer koolhydraten bevat als bijvoorbeeld (volkoren)rijst, brood en pasta wordt alleen geadviseerd als je er een actieve levensstijl of lichamelijk zwaar werk op na houdt. Mocht je deze koolhydraten toch tot je willen nemen dan moet je volgens de bedenker regelmatig gaan joggen of zwemmen.

Fruit wordt natuurlijk ook aangeraden, maar met mate (een paar stuks per dag)

Het dieet omvat wel tips over de samenstelling van de brooddoos, maar geeft nooit exacte hoeveelheden of aantal calorieën aan. Het is dan ook een van de weinige diëten waarbij calorieën tellen of hoeveelheden niet van belang zijn. Let bij het vullen van de brooddoos er goed op dat je tussendoortjes kiest in alle kleuren van de regenboog, alleen op die manier krijg je namelijk alle voedingsstoffen binnen die goed zijn voor je metabolisme, huid, haar en nagels

Voorbeeld van een brooddoos dieet dag

Zoals aangegeven wordt er een normaal ontbijt gegeten. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een kom muesli, pap of gepocheerde eieren op toast van bruinbrood.

Ook het avondeten wordt normaal maar gezond genoemd. Een voorbeeld hiervan is gepocheerde zalm met groenten en dressing.

De inhoud van de lunchbox varieert dagelijks. Mogelijke combinaties zijn:
Spinazie, Sugersnaps, Avocado, Selderij en Paprika, aangevuld met kippenborst en Olijven
Wortelen, Broccoli, Bloemkool Spinazie en Advocado met wat Varkensvlees en hete sauzen
Sla, Komkommer, Wortelen, Maïs en Avocado met Kalkoenborst en vinaigrette

Voordelen van het dieet

 • Het is een geweldig dieet voor mensen die niet houden van het tellen van calorieën, het plannen van maaltijden of het koken van uitgebreide en moeilijke recepten. Dit laatste is echter wel mogelijk, het samenstellen van de brooddoos kan tussen de 3 en 30 minuten duren, je maakt zelf je eigen keuzes
 • Door dagelijks te variëren raak je je dieet bovendien niet snel beu en is het makkelijker vol te houden.
 • Het is een geweldig programma voor mensen die van snacken houden
 • Je zou met dit dieet wel 2 kilo per week kunnen verliezen, dit is natuurlijk wel afhankelijk van de porties die je in de brooddoos stopt maar vooral van de omvang en samenstelling van het ontbijt en de avondmaaltijden.
 • Het is heel flexibel met veel persoonlijke keus en kan gemakkelijk worden aangepast aan je eigen behoeften en wensen
 • Het dieet bevat veel voedsel met een lage GI dat langzaam en gelijkmatig in je spijsverteringsstelsel wordt afgebroken. Je houdt dus een langer vol gevoel en je suiker- en insulineniveau blijft gelijkmatiger.
 • Het heeft voordelen voor degene die vlug geneigd zijn de lunch over te slaan en in plaats daarvoor te kiezen voor ongezonde snacks op het werk of op school

Nadelen van het brooddoos dieet

 • Het volledige boek is vrij prijzig in vergelijking met de omvang van het boek (circa 10 pagina's) en de informatie die hierin is opgenomen. Dit is echter een eenmalige uitgave terwijl er bij dit dieet niet gekozen hoeft te worden voor prijzige suplementen of bijzondere voedselvervangers.
 • Er worden geen aanduidingen gegeven over de precieze omvang van de porties waardoor er alsnog te veel kan worden gegeten en er teveel calorieën worden ingenomen.
 • Het aantal ingenomen calorieën kan alsnog flink oplopen en het verbruik van calorieën overstijgen als er niet wordt opgelet bij het eten dat men eet bij het ontbijt en het avondeten.
Doordat koolhydraten uit brood, rijst en pasta worden afgeraden terwijl deze toch met name vitamines B bevatten kan er een tekort ontstaan. Bovendien zorgt het weglaten van deze soorten voedsel toch voor minder combinatiemogelijkheden.

Conclusie

Over het geheel genomen kan dit dieet erg geschikt zijn voor mensen die net beginnen met een dieet en niet voor een gecompliceerde of volledig voorgeschreven dieet willen kiezen. Het is in ieder geval een goede introductie waarbij geleerd wordt om meer gezonde keuzes te maken en vooral meer groenten te gaan eten. Mensen die liever een gedetailleerd dieet willen en precies willen weten wat zij wanneer mogen eten zullen echter teleurgesteld zijn. Bovendien zijn er voor dezelfde prijs een heleboel boeken die veel meer informatie bieden over eten en diëten (Het complete E-book is overigens in prijs verlaagd en voor circa EUR 15,00 verkrijgbaar op internet).

Het is echter al veel eerder bewezen dat mensen die salades of rauwkost eten bij maaltijden minder snel honger krijgen en daardoor dus minder snel calorieën tot zich nemen waardoor zij afvallen. Dit geldt natuurlijk alleen als je daarbij voorzichtig bent met de aankleding van de salade (lichte dressing en weinig vette kaas toevoegen). Dat je maag zou krimpen door het dieet is natuurlijk ook onzin, een maag is een maag. Wel is het zo dat je aan de kleinere porties gewend zult raken waardoor je je eerder verzadigd zult voelen, ook bij andere maaltijden. Al met al lijkt het dan ook op bestaande dieten in een nieuwe verpakking.
© 2009 - 2022 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuw: Het drie dagen dieetNieuw: Het drie dagen dieetEen Nieuw Amerikaans drie dagen dieet, bedoeld om gemiddeld vijf kilo per week af te vallen. het dieet is speciaal ontwo…
Afvallen met proteïneshakesAfvallen met proteïneshakesAfvallen kun je op verschillende manieren. Eén van de meest effectieve manieren is het drinken van proteïneshakes. De ei…
Koolhydraatarm dieet: Zonder koolhydraten snel afvallenWil je snel afvallen, liefst binnen een week? Wil je vlees en vis kunnen eten zoveel je wilt? Wil je gewicht blijven ver…
Het RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondHet RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondAls je graag enkele overtollige kilo's wilt verliezen, dan geloof je graag in de vele dieet en afvaltips die dieetgoeroe…
Sportanorexia of Anorexia AthleticaSportanorexia of Anorexia AthleticaDat sporten gezond is is algemeen bekend. Er zijn echter mensen die hierin volledig doorslaan, zij eten over het algemee…
Bronnen en referenties
 • http://www.gva.be/she/aan-tafel/guid/620d5d7a-9aec-4503-b17b-7d3a552ad102.aspx
 • http://afslankservice.plusonline.nl/index.php?pxd=.g&pxc=213141¤t=weblog¤t=item&item=4330
 • http://healthyhollywood.com/2008/06/12/cameron-diaz-stays-slim-with-the-lunch-box-diet/
 • http://www.lunchboxdiet.co.uk/contactus/thankyouforsigninguptomynewsletter.ashx
 • http://www.everydiet.org/diet/lunch-box-diet
 • http://www.handbag.com/diet-and-wellbeing/The-lunchbox-diet-revealed/v1
Dsvh13 (176 artikelen)
Laatste update: 09-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.