Sportanorexia of Anorexia Athletica
Dat sporten gezond is is algemeen bekend. Er zijn echter mensen die hierin volledig doorslaan, zij eten over het algemeen wel normaal maar sporten extreem waardoor alle ingenomen calorieën en wat extra worden verbrand en zij alsnog afvallen. Meer informatie over deze afwijking treft u aan in dit artikel.
Na anorexia, boulimia, binge eating en vele andere eetstoornissen komt nu de sportanorexia steeds meer in het nieuws. Anorexia athletica is een vorm van anorexia nervosa. Dit subtype is officieel (nog) niet vastgelegd in het psychiatrisch handboek DSM. Alhoewel deze stoornis niet volledig nieuw zal zijn past deze wel helemaal in deze tijd en bij het naleven van het slankheids- en het gezondheidsideaal. Niet voor niets blijkt dat 25% van de mannen en maar liefst 70% van de vrouwen sport om af te vallen.
De kenmerken van Anorexia Athletica
Bij Sportanorexia kenmerkt zich door een
overactieve leeftstijl waarbij aanzienlijklijke hoeveelheden calorieën worden verbrandt door herhaaldelijke lichamelijke inspanningen. Iemand met Anorexia Athletica houdti zich niet dwangmatig bezig met eten zoals bij Anorexia Nervosa, maar met bewegen. Bij al dat bewegen eet de persoon in kwestie gewoon of gematigd. Hierdoor worden de
extra verbrande calorieën niet of te weinig aangevuld en kan er alsnog worden
afgevallen en er ondergewicht kan ontstaan. Als er daarnaast ook nog sprake is van regelmatige eetbuien die worden gecompenseert door extreem intensief sporten en/of lichamelijke beweging dan is er sprake van Boulimia Athletica. In tegenstelling tot andere eetstoornissen hoeft er niet perse sprake te zijn van een negatief zelfbeeld. Anorexia Athletica kan langzaam het leefpatroon binnen sluipen.
Waaraan herken je Anorexia Athletica
Indien een of meerdere van de onderstaande stellengen van toepassingen zijn kan er sprake zijn van sportanorexia:
- Er wordt doorgesport, ook al is men doodmoe, ziek of zijn er blessures.
- Men voelt zich schuldig of gestrest als er niet kan worden gesport.
- Men voelt zich gelukkiger als er lang kan worden gesport of hard kan worden getraind.
- Er wordt meerdere keren per dag gesport
- Het sporten wordt eigenlijk helemaal niet meer als leuk ervaren, het gaat alleen nog maar om het sporten en/of bewegen zelf.
- Er wordt extra hard getraind als men de vorige geplande sessie heeft moeten overslaan.
- Men is eigenlijk nooit tevreden over zichzelf, hoe lang er ook gesport wordt.
- Het weigeren van eten als er niet is getraind.
- Het voedsel wordt volgens strenge regels ingenomen en men is uitermate ontevreden over zichzelf als deze regels niet worden nageleefd.
- Er wordt precies berekend hoelang er gesport moet worden om de calorieën die men heeft binnengekregen eraf te werken.
- Verstoord lichaamsbeeld en ontevreden over het lichaamsgewicht.
- Er wordt geheimzinnig gedaan over de mate waarin wordt gesport. Soms staat men zelfs bij meerdere (liefst grote) sportscholen ingeschreven om het obsessieve sporten niet te laten opvallen.
- Intense angst om in gewicht aan te komen ondanks het op gewicht zijn,of net iets te zwaar.
Gevolgen van sportanorexia
Enkele mogelijke gevolgen van sportanorexia zijn:
- Psychische klachten als depressiviteit, angstklachten, concentratie- en geheugenstoornissen en obsessief denken (voornamelijk over eten, gewicht en uiterlijk)
- Bloedarmoede en infecties
- Grote invloed op het sociale leven. Patienten kunnen het fysiek en mentaal niet meer opbrengen om te werken, studeren of naar school te gaan en raken in een sociaal isolement.
- Verstoring van de menstruele cyclus omdat de opgenomen energie te weinig is om naast het intensieve sporten de reproductieve functie in stand te houden. Dit kan ook het geval zijn als men wel evenwichtig eet maar geen rekening houdt met de verhoogde energiebehoefte door het sporten.
- Spontane breuken of stressfacturen door een verminderde botsterkte door een hormonale ontregeling en een ontoereikende voeding waarbij vaak ook nog eens te weinig calcium wordt ingenomen.
- Afname van de spiermassa, ook het hart is een spier dus dit kan uiteindelijk fatale gevolgen hebben.