Het omgekeerde Sumo Dieet

Sumo worstelaars zijn doorgaans moddervet, dit komt door het speciale dieet dat zij volgen voor gewichtstoename. Het idee achter dit idee is het tegengestelde te doen van wat Sumo worstelaars doen en zodoende een slanke den te worden. Meer over dit dieet treft u aan in dit artikel.

Welk dieet volgen Sumo worstelaars

Om de omgekeerde eetgewoonten van Sumo worstelaars te kunnen aannemen is het natuurlijk eerst belangrijk om te weten welke eetfilosofieën Sumo worstelaars erop nahouden om aan te komen. De volgende regels kunnen als basis worden gezien van het Sumo dieet en deze moeten dus zeker niet worden gevolgd als je af wilt vallen:

Ontbijt niet. Door na het slapen niet te beginnen met wat eten blijft de spijsvertering nog een tijdje op een laag pitje staan.

Sport met een lege maag. Door niet te eten zal het lichaam zo min mogelijk calorieën willen verbranden, ook tijdens het sporten. Na het sporten zul je een gigantische honger hebben en dus veel willen eten. Je lichaam zal zoveel mogelijk van deze calorieën willen opslaan omdat het simpelweg uitgehongerd is.

Slaap na het eten, het liefst een uur of 4 achter elkaar. Door na het eten direct te gaan slapen zal de natuurlijke verbranding van je lichaam weer afnemen en kunnen de calorieën die je binnen hebt gekregen zo efficiënt mogelijk worden opgeslagen in je vetcellen.

Eet zo laat mogelijk op de dag. Als je naar bed gaat met een volle maag krijgt je lichaam te maken met veel voedingsstoffen en insuline welke niet meer verbrand worden door activiteiten. Je lichaam wordt dan ook gedwongen een deel van deze stoffen om te zetten in vet. Bovendien heb je een goede trek opgebouwd door laat te eten en zal je dus aardig wat weg kunnen eten.

Eet altijd samen met anderen

Het liefst in een gezellige omgeving. Uit onderzoeken is gebleken dat je als je gezellig met anderen in eet je veel meer kunt eten. Je porties kunnen wel 44% groter zijn en je kunt tot 30% meer calorieën en vet tot je nemen. Kortom je kunt je dan echt lekker volstoppen.

Eet veel koolhydraten

maar weinig vet en het liefst koolhydraten met een hoge GI (glycemische index). Deze GI zorgt ervoor dat het voedsel snel wordt verteerd, hierdoor krijg je ineens veel glucose in je bloed en alles wat op dat moment teveel aanwezig is wordt omgezet in vet. Denk bij voedsel met een hoge GI aan rijst, vis en bier !

Wat moet je doen volgens het omgekeerde Sumo dieet

Precies het tegenovergestelde van wat de Sumo worstelaars doen dus:

Altijd ontbijten en regelmatig verdeeld over de dag eten (5 keer per dag, 3 hoofdmaaltijden en 2 snacks tussendoor). Hierdoor blijft je metabolisme lekker op gang en worden er de hele dag door optimaal calorieën verbrand. Er zijn in Nederland zeer veel mensen die een goed ontbijt overslaan. Juist hierdoor komt de verbranding op gang en verbrand je per saldo meer calorieën op een dag, dit weegt zeker op tegen de besparing van calorieën door niet te ontbijten. Bovendien zul je, als je niet ontbijt, later op de morgen trek krijgen in zoete en ongezonde snacks. Het zal dan ook moeilijk zijn een traktatie van een jarige collega af te slaan.

Eet voor het sporten/bewegen. Doe dit niet direct voor het sporten maar bijvoorbeeld een uur van tevoren zodat je lichaam de tijd heeft om voedsel te verteren.

Slaap niet overdag en direct na het eten. Op deze manier houdt je de verbranding op gang en kunnen de opgenomen calorieën ook verwerkt worden door je lichaam.

Ga pas een uur na je laatste eten slapen zodat je lichaam de tijd heeft het voedsel te verteren. Over deze regel verschillen de meningen in dieetland nogal. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat het een fabeltje is dat laat eten (dus vlak voor het eten) zou leiden tot een hoger gewicht. De spijsvertering duurt enkele uren dus een uur is niet voldoende. Bovendien kost slapen ook energie, met een nachtrust van 8 uur verbruik je al vlug 720 calorieën. Daarbij is bewezen dat eten sowieso leidt tot een verhoogde stofwisseling, of je nu slaapt of niet.

Streef erna niet hongerig te zijn. Snack veel tussendoor maar dan vooral eten met een lage GI (veel groente, fruit, peulvruchten, volkoren graanproducten zonder toegevoegde suikers). Dit is natuurlijk een zeer logisch verhaal. Als je hongerig begint aan een maaltijd of hongerig bent tussendoor zul je veel eerder teveel eten bij de volgende maaltijd. Bovendien geeft dit je de kans de door het voedingsbureau aanbevolen hoeveelheid fruit en groente (minimaal 2 stuks fruit en 2 ons groenten per dag) naar binnen te werken.

Let op met eten in een sociale omgeving.Wees je ervan bewust dat je op die momenten doorgaans veel meer eet dan normaal. Kun je je in deze situatie niet in de hand houden verkort dan de tijd dat je hier aanwezig bent zodat je jezelf zult overeten. Velen van ons zullen dit probleem herkennen op een feestje eet je toch vaak meer dan je van tevoren had bedacht.

Eet koolhydraten maar vooral de langzame koolhydraten dus het eten met een lage GI

Voordelen van dit dieet:

 • De basisregels zijn simpel en gemakkelijk te onthouden. Deze worden overigens ook onderschreven door de voedingsdeskundigen en komen in vele diëten voor.
 • Het dieet bevat veel voedsel met een lage GI dat langzaam en gelijkmatig in je spijsverteringsstelsel wordt afgebroken. Je houdt dus een langer vol gevoel en je suiker- en insulineniveau blijft gelijkmatiger.
 • Je kunt binnen de richtlijnen eindeloos variëren waardoor je het lang vol kunt houden en je lichaam ook de kans krijgt efficiënter voedsel te gaan verbranden.
 • Door de variatiemogelijkheden kun je het dieet aanpassen aan je eigen smaak en dus altijd iets eten dat je lekker vindt.
 • Snacken behoort bij dit dieet zeker tot de mogelijkheden dus als je een fan bent van snacks kun je je gang gaan, wel binnen de voorgeschreven regels natuurlijk.

Nadelen van dit dieet:

 • Er zijn geen voorgeschreven hoeveelheden. Als je binnen de richtlijnen gewoon teveel eet zul je door dit dieet echt niet afvallen. Je zult dus ook altijd naast de richtlijnen bijvoorbeeld het aantal calorieën moeten tellen dat je tot je neemt en moeten zorgen dat dit aantal calorieën minder is dan het aantal calorieën dat je verbruikt.
 • Er wordt in het totaal niet aangegeven dat het verstandig is ruim voldoende te bewegen, Wel wordt er gesteld wanneer je het beste kunt eten in combinatie met sporten/bewegen maar er wordt verder geen advies gegeven over hoeveel en hoe je je het beste kunt bewegen om af te vallen. Een van de meest eenvoudige manieren om af te vallen is natuurlijk meer energie verbruiken door bewegen dan dat je tot je neemt in de vorm van voedsel.
 • Er wordt niet gerept over voldoende afwisseling in voedsel die ervoor zorgt dat je spijsvertering op gang blijft maar ook dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.
 • Er worden totaal geen richtlijnen gegeven voor het eten van vlees, vetten, eiwitten en andere zaken. Dit zijn juist producten die je lichaam nodig heeft maar die ook veel calorieën kunnen leveren. Hiermee kan je dus alsnog flink de mist mee ingaan.
 • In de regels is niets te vinden over het nuttigen van alcohol. Alcohol levert doorgaans veel calorieën op en geen enkele voedingsstoffen voor je lichaam. Niet echt een aanrader dus als je wilt afvallen.

Al met al is het dus een leuke samenstelling van een aantal basisregels waarvan je er veel ook zult tegenkomen in vele andere diëten. De regels op zich zijn geen onzin maar vormen geen volwaardig dieet. Voor degenen die een beetje moeten afvallen kunnen ze echter wel een richtlijn vormen om wat pondjes kwijt te raken.
© 2009 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…
Afvallen met het DASH dieet (beste dieet 2017)Afvallen met het DASH dieet (beste dieet 2017)Het beste dieet van 2017 is wederom het DASH dieet. In 2017 is dit dieet in Amerika voor het zevende jaar (2011, 2012, 2…
Voorkom diëten, ga gezond eten!Voorkom diëten, ga gezond eten!Heel veel mensen die willen afvallen, volgen een dieet. Denk aan Atkins, Sonja Bakker of het Ziekenhuisdieet. Gezond ete…
Wat is voor jou het beste dieet?Wat is voor jou het beste dieet?Er zijn ontzettend veel soorten diëten en sommige beloven dat je in een mum van tijd veel kunt afvallen. Voo sommige men…

Het calorie shifting dieetHet calorie shifting dieetVeel mensen zijn op zoek naar een manier om af te vallen, dat dit niet zomaar gaat blijkt uit het feit dat er in Nederla…
Bronnen en referenties
 • http://ezinearticles.com/?Want-to-Lose-Fat?-Do-the-Same-As-Sumo-Wrestlers---Only-in-Inverted-Way!-The-Inverted-Sumo-Diet&id=856966
 • http://www.goede-voeding.nl/koolhydraten.htm
 • http://www.mannen-gezondheid.com/nieuwsbrief-ontbijt.html
 • http://www.mariuscivilis.com/want-to-lose-fat-do-the-same-as-sumo-wrestlers-only-in-negative-way/
 • http://valtaf.nl/index.php?pxd=.g&pxc=213141¤t=info¤t=keywords&type=definition
 • Boek: Alles over dieten Judith Wills
Dsvh13 (176 artikelen)
Laatste update: 09-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.