Medicijnen om te vermageren

Vermageringsmedicijnen zijn medicijnen die zwaarlijvige mensen kunnen helpen om gewicht te verliezen, als aanvulling op een dieet, al of niet in combinatie met lichaamsbeweging. Er zijn in het verleden tal van slecht werkende en vaak bedenkelijke geneesmiddelen op de markt verschenen. Hier volgt een stand van zaken.

Eetlustremmers

De meeste eetlustremmers onderdrukken de eetlust door neurotransmitters in de hersenen te prikkelen. Dit zijn de hormonen die de stemming en de eetlust controleren. De basis voor deze geneesmiddelen is amfetamine, al zijn er ook botanische producten zoals Epehdrine. Men heeft tot op vandaag nog steeds niet kunnen achterhalen hoe de amfetamine precies de eetlust kan onderdrukken. Men weet althans dat amfetamine geen rechtstreekse invloed heeft op de snelheid van ons metabolisme. Dat het geneesmiddel helpt bij het gewichtsverlies is duidelijk, al is het effect wel tijdelijk. Uit een studie bleek dat patiënten die eetlustremmers gebruikten bovenop hun dieet, tot 5 kg op een jaar meer afvielen dan mensen die enkel een caloriearm dieet volgden. Als men met het geneesmiddel stopt na enkele weken blijkt het gewicht van de patiënt terug te stijgen. Een gebruik van het geneesmiddel tijdens een lange periode is wel effectief voor blijvend gewichtsverlies, maar is af te raden vanwege de gevaarlijke bijwerkingen die optreden na langdurig gebruik.

Vezelrijke voedingssupplementen

Vezelrijke voedingssupplementen staan eveneens gekend als eetlust remmend. Een typisch voorbeeld hiervan is Glucomannan. Dit zijn niet verteerbare voedingsvezels die een zwelling van de maag teweeg brengen, hetgeen een verzadigd gevoel veroorzaakt zonder enige calorie inname. Er zijn tal van studies gevoerd naar niet voedende vezels en dit met wisselende resultaten. Een Noorse studie vergeleek drie verschillende soorten vezels, steeds in combinatie met een caloriearm dieet en daaruit bleek Glucomannan effectief voor gewichtsverlies te zorgen. De resultaten van sommige andere vezels waren minder succesvol. Zo bleek Guarpitmeel, hetgeen vaak gebruikt wordt als verdikkingsmiddel in tal van voedingsmiddelen, niet erg effectief te zijn voor gewichtsverlies en blijken de risico´s groter te zijn dan de voordelen. Het uitzetten van de maag alleen is blijkbaar niet voldoende om de calorie inname te verminderen. Waarom er dan wel positieve resultaten vast gesteld werden voor Glucomannan is nog steeds niet achterhaald.

Suikerrepen en Benzocaïne

Het is bewezen dat een verhoogde bloedsuikerspiegel de eetlust zou terugnemen. Daarom beweert men wel eens dat snoepen voor de maaltijd een goede eetlustremmer zou zijn. In de jaren zeventig ontstond zelfs het suikerdieet, waarbij dieetsnoep op de markt kwam dat meer suiker bevatte dan gewoon snoep. Gelukkig kende dit dieet geen lang bestaan. In de jaren tachtig gebruikte men al wel eens Benzocaïne als eetlustremmer. Dit is een verdovingsmiddel dat veelvuldig werd gebruikt in eerste hulp bij ongevallen. Wanneer men enkele druppels Benzocaïne op het tandvlees of de tong laat inwerken, zou door de verdoving het plezier van het eten verdwijnen. Uit studies blijkt echter dat het niet echt veel help bij gewichtsverlies.

Lipaseremmers

Sinds het einde van de jaren negentig zijn er tal van geneesmiddelen ter bestrijding van obesitas op de markt, beter gekend als lipaseremmers. Xenical is zulk een product dat inwerkt op de alvleesklier en de opname van vet door ons lichaam tot maar liefst 30% verminderd. Het vet dat door ons lichaam niet wordt opgenomen, verlaat ons lichaam dan mee met de ontlasting. Dit geneesmiddel is enkel op voorschrift te krijgen en wordt voorgeschreven aan patiënten met obesitas die bijkomend sukkelen met een hoge cholesterol, diabetes, een hoge bloeddruk of hartziekten. Het is opletten met medicijnen die beweren de opname van vet door ons lichaam te verminderen, maar waarvan studies niet hebben aangetoond of dit ook wel zo is. Dit is bijvoorbeeld het geval met medicijnen die chitosan bevatten. Dit product zal wel degelijk de opname van vet verminderen, maar het gewichtsverlies dat hieruit voortkomt zou heel beperkt zijn.

Zetmeelblokkers

Zetmeelblokkers zijn producten die vertering van zetmeel door ons lichaam afremmen en zo de inname van calorieën door ons lichaam verminderen. men heeft de werking van deze producten echter nog niet kunnen aantonen. Toch blijven deze producten vrij verkoopbaar op de markt omdat het oorspronkelijk bedoeld was als voedingssupplement voor dieren. Het spreekt voor zich dat je goed dient op te letten welk product je kiest. Bovendien moet je beseffen dat geen enkel product zijn werking heeft kunnen aantonen, wanneer het niet werd gebruikt in combinatie met een caloriearm dieet.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel afslanken met het proteïnedieetSnel afslanken met het proteïnedieetAls je een hongerige persoon bent is het proteïnedieet of eiwitdieet de ideale manier van afslanken. Je kan een kant en…
Snel afvallen: Gezond vermageren in korte tijdSnel afvallen: Gezond vermageren in korte tijdSnel afvallen betekent niet automatisch afzien. Wanneer je de verschillende strategieën voor snel afslanken slim met elk…
Vuistregel voor gezond afvallen - disciplineVuistregel voor gezond afvallen - disciplineDiscipline is de belangrijkste vuistregel voor gezond afvallen. Gezond afslanken door middel van goede kan maanden tot j…
Melk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelMelk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelEen dieet op basis van melk? Dat gaat misschien een beetje te ver, maar zuivelproducten zijn wel degelijk van essentieel…

Dieet: vasten en ontgiften diëtenDieet: vasten en ontgiften diëtenEr bestaan zo veel diëten dat het lastig is een dieet te vinden dat bij jouw wensen aansluit. Vasten en ontgiften diëten…
Het Raw Food DieetHet Raw Food DieetHet Raw Food Dieet is een nieuwe trend die is komen overwaaien uit de Verenigde Staten en die vooral inhoud dat ten mins…
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 22-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.