Wat kan je naast je dieet nog meer doen om af te vallen?

Wat kan je naast je dieet nog meer doen om af te vallen? Om op gezond gewicht te komen kun je afvallen door middel van een gezond dieet. Ook meer beweging en het doen van cardio kan je helpen bij je doel. Wat kan je daarnaast nog meer doen om op gezonde wijze vet te verbranden?

Vechtsport als cardio

De meeste bekende vormen van cardio zijn hardlopen of fietsen. Dit kun je in de sportschool doen of buiten. In de sportschool vind je dan ook nog de bekende cardio-apparaten zoals de crosstrainer en een stairtrainer. Meestal is het een kwestie van een lange tijd intensief dezelfde beweging maken, waarbij je een hartslag hebt die optimaal is voor de vetverbranding. Ter afwisseling zou je een interval training kunnen doen bij deze vormen van cardio. De afwisseling van korte periodes zeer intensief en dan weer rustig op een apparaat bewegen is ook zeer effectief om vet te verliezen. Maar deze vormen van cardio vergen ook discipline: het kan tamelijk saai zijn, het is eentonig en je doet het alleen.

Wat veel mensen vergeten dat het doen van een vechtsport, zoals judo, karakate, tae kwon do, aikido of jiu-jitsu, net zo goed een vorm van cardio is die zeer effectief om vet te verbranden. Het leuke is dat je het niet alleen doet, afwisselend en interactief is. Vaak zijn er ook vormen van vechtsport of variaties hierop te vinden in lesvorm op de sportschool. Hou je niet van het vecht aspect, dan kan je natuurlijk ook gewoon bijvoorbeeld Zumba gaan doen. Dit is een nieuwe rage op cardio en fitness gebied en vooral gebaseerd op dans.

Staar je niet blind op de weegschaal, en maak eens een foto

Zeker wanneer je gaat sporten: zie de weegschaal vooral als één van de indicatoren om je progressie bij te houden. Er zijn meerdere manieren en de weegschaal zegt ook niet alles. Wanneer je je voeding hebt aangepast en gezonder bent gaan eten, kun je er op vertrouwen dat je lichaam langzaamaan steeds gezonder wordt. Een weegschaal laat je wellicht op het eerste gezicht minder snel zien dat je vooruitgaat, dan wat je zelf hoopt. Bovendien kweek je bij intensief sporten ook spieren. En die wegen nou eenmaal zwaarder dan vet. Bovendien: liever dat je meer spieren hebt, dan meer vet. Een foto laat dan beter zien hoe je vooruitgaat dan de weegschaal. Maak om de 6 a 8 weken een foto in precies dezelfde positie vanaf dezelfde afstand zodat je goed kunt vergelijken en zien dat je vooruit gaat.

Stoelendans gedurende de dag

Ga voor jezelf eens na hoeveel je op een dag zit. En hoeveel uur achter elkaar zit je eigenlijk? Veel mensen hebben een kantoorbaan, maar kijken daarbij 's avonds ook nog veel tv of gaan achter de pc zitten. De tijd verstrijkt snel, maar het zijn toch veel uren dat je hebt gezeten. Het scheelt al enorm als je om het uur gewoon even opstaat, de benen sterkt en even gaat lopen. Door het vele zitten wordt de verbranding van vet trager dan wanneer je het zitten regelmatig onderbreekt.

Weet: je eet wat je in je handen hebt

Het klinkt te logisch, maar als je je hiervan bewust bent, kies je wellicht minder snel voor de grotere porties. Neem je een grote portie van iets, dan eet je dat ook op. Ook wanneer je niet zoveel honger hebt. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen in verhouding meer eten wanneer ze een grotere portie nemen, dan wanneer ze een kleinere portie nemen.

Geef jezelf geen excuus

Om op gezond gewicht te komen zul je een aantal dingen in je dagelijks voeding en een aantal gewoontes drastisch moeten veranderen. Omdat je het niet gewend bent, zal je in sommige dingen waarschijnlijk geen zin hebben omdat ze bij voorbaat al teveel energie kosten. Je zult jezelf moeten stimuleren om andere dingen te gaan doen, zoals meer bewegen. Om te voorkomen dat je steeds excuses zult vinden om het niet te doen, moet je jezelf voor zijn:
  • Zorg dat je een goede fiets hebt, de banden geplakt, dat je licht voor en achter het doet.
  • Koop goede loopschoenen. Zonde als je die niet zou gebruiken, al is het alleen om voortaan naar de brievenbus te lopen ipv de auto.
  • Zorg voor een goede grote paraplu: dan is lopen in de regen nog helemaal niet zo erg.
  • Ga niet naar de supermarkt met honger en sla ruim in met gezonde voedingsproducten, geef jezelf geen aanleiding om alsnog te gaan snoepen als er dingen op zijn, zorg voor voldoende fruit.
  • Koop koffie en thee die je lekker vindt. Naast het drinken van water, kan koffie en thee je helpen tegen de behoefte aan zoet.

Weet van jezelf wat je zwakke plek is, waar je snel de mist in gaat en probeer hierop een oplossing te vinden zodat je jezelf geen excuus kunt geven om alsnog de fout in te gaan.

Junkdag of junkmaaltijd

Gun jezelf één keer in de week of in de twee weken een junkdag. Het zorgt ervoor dat je het makkelijker volhoudt. En wanneer het moeilijker wordt in de week, heb je iets om naar toe te leven. Zeker wanneer je voldoende beweegt en je de rest van de week goed aan je dieet kan houden, kan een junkdag geen kwaad.
© 2009 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zumba: dansend tot wel 1.000 calorieën per uur verbrandenZumba: dansend tot wel 1.000 calorieën per uur verbrandenZumba is een combinatie van aerobics en een vereenvoudigde vorm van Latin Dance. Met Zumba kun je, volgens wetenschapper…
Afvallen met Aqua ZumbaAqua Zumba, wat is dat nou weer? Zoals de naam al doet vermoeden, is het Zumba in het water. Deze sport is ideaal wannee…
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Mythes over afvallen die je niet helpen vet kwijt te rakenAdvies over afvallen is overal te vinden. Van lifestyle-tijdschriften tot internet. De meeste van deze adviezen zullen z…

Afslanken met een wonderpilAfslanken met een wonderpilHet Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kwam in 2009 met verontrustende cijfers; 40 % van de volwassenen en…
Dieetpillen, mijn ervaring met Allimijn kijk opDieetpillen, mijn ervaring met AlliAls je last hebt van overgewicht, dan zijn er verschillende manieren om daar iets aan te doen. Ik wil het in dit artikel…
Chezue (81 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.