Realistisch in afvallen

Realistisch in afvallen Er bestaan zeker makkelijke manieren om af te vallen en om dit gewicht te behouden. Geen wondermiddelen, maar een simpele manier waar aan je je kunt houden. Er zijn een aantal basisprincipes waar aan je je moet houden en moet begrijpen.

Waarom ben je te zwaar?

Het allerbelangrijkste wanneer je wilt afvallen is het besef waarom je eigenlijk te zwaar bent. In de meeste gevallen gaat het om dat je te veel vet voedsel eet en te weinig doet aan lichaamsbeweging. Tegenwoordig moet alles makkelijk zijn en snel, waardoor je sneller toegeeft aan vet voedsel zoals Fastfood. Tegelijkertijd bewegen we ook steeds minder met als gevolg een toename in onder ander overgewicht, diabetes en hartaanvallen. Met al dat vet voedsel heeft het lichaam weinig keuze en moet het kwijt over je gehele lichaam als de heupen en de buik. Met het veranderen van de manier waarop je eet en meer te gaan bewegen, zul je het resultaat zien met je lichaam en er beter uit zien. Oorzaak nummer een dat je te zwaar bent is vaak simpelweg toch te veel eten.

Hoe verlies je niet gewicht?

Er zijn een aantal manieren waarop je je gewicht kunt verliezen op een snelle manier, maar op een verkeerde manier met als gevolg dat het er snel weer aan zit. Een aantal manier om niet af te vallen zijn:
 1. Je zelf verhongeren.
 2. Dieet volgen waarbij je amper mag eten.
 3. Het nemen van dieet pillen.
 4. Onrealistische doelen stellen.
 5. Het Kijken naar anderen.

Jezelf verhongeren is geen goede manier om af te vallen. Wanneer je dit probeert zal je lichaam in een soort shock fase bevinden waar het niet alleen vet zal gebruiken van je lichaam, maar ook je spieren. Wanneer je vervolgens weer in gewicht toeneemt, lijk je alleen maar dikker door het gebrek aan spieren. Haal het woord dieet uit je woordenboek. Het brengt alleen maar een negatieve lading met zich mee en jezelf onthouden werkt alleen maar averechts. Daarnaast is een dieet tijdelijk, maar je wilt juist eenmaal op hetzelfde gewicht blijven en niet weer in gewicht toenemen. Zet voor jezelf geen onrealistische doelen, waarbij je binnen een week het gewicht kwijt wilt. Je lichaam zal op zijn eigen tempo het gewicht op een gezonde manier verliezen. Als laatste moet je nooit naar anderen kijken Je bent uniek en anders dan anderen. Hoe iemand anders eruit ziet, zul je zelf nooit bereiken omdat je je eigen lichaamsbouw hebt en je eigen lichaam. Zorg ervoor dat je een doel voor je zelf stelt die realistisch is voor je eigen lichaam.

Verstandig afvallen, waar moet je op letten?

Wanneer je verstandig wilt afvallen en eigenlijk dus je manier van eten wilt veranderen zul je je eerst moeten concentreren op de informatie die op de producten staan. Kijk goed naar het aantal calorieën van elk product en leer welke ongezond en welke gezond is. Daarbij is het verstandig om de volgende producten te vermijden:
 • Boter, olie en margarine;
 • Fast Food eten;
 • Chocolade;
 • Volle melk;
 • Noten;
 • Kaas;
 • Crème;
 • Taart en dergelijke;
 • Volle mayo.

Ook hier geldt dat alles met mate. Je kunt bovenstaande producten beter vermijden, maar je moet ook kunnen genieten. Onderstaande producten zijn producten die je het beste kunt kiezen:
 • Brood en granen;
 • Fruit en groentes;
 • Vetvrije melk;
 • Vetvrije yoghurt;
 • Popcorn (zonder boter);
 • Pasta;
 • Rijst.

Doe vooral onderzoek naar gezonde en ongezonde producten en kies verstandig. Alles met mate.

Doe aan meer lichaamsbeweging

Alleen bewuster gaan eten is niet voldoende om af te vallen. Je zult ook aan lichaamsbeweging moeten doen. 3 a 4 keer in de week een half uur, zul je een vorm van sport moeten beoefenen om ervoor te zorgen dat je lichaam vet verbrandt en je aan spieropbouw doet. Meer lichaamsbeweging helpt zeker met het verbranden van calorieën. Je kunt bijvoorbeeld heel makkelijk beginnen met gewoon te gaan wandelen. Wat je ook doet, het belangrijkste is om iets te doen wat je leuk vindt. Op deze manier hou je het namelijk langer vol. In combinatie met gezonder en gevarieerder eten zul je zeker afvallen.
© 2010 - 2022 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Hoe kun je afvallen met yoghurt?Hoe kun je afvallen met yoghurt?Kun je afvallen met yoghurt? Dit blijkt inderdaad zo te zijn! Yoghurt heeft een hele positieve werking voor mensen die g…
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
Voordelen van afvallenVoordelen van afvallenDe voordelen van afvallen zijn veel talrijker dan de meeste mensen denken. Wanneer zij zich de vraag stellen: 'waarom mo…

Het eierendieetHet eierendieetWe willen afvallen en zoeken alle mogelijke methodes hiervoor. Een van deze methodes is het eierendieet. Hoewel bij eier…
Voeding bij krachtsportVoeding bij krachtsportEiwitpreparaten, proteïn shakes , aminozuurpreparaten en nog een paar andere, dat zijn de voornaamste producten waar men…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: JESHOOTS, Pixabay
 • Boek: Gezondheid en voeding voor Dummies. ISBN 90-430-0914-8
Misterlak (90 artikelen)
Laatste update: 21-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.