Een andere lifestyle is de oplossing van overgewicht

Een andere lifestyle is de oplossing van overgewicht Steeds meer mensen realiseren zich dat diëten geen oplossing is om structureel van het overgewicht af te komen en ook nog een lekker leven te leiden. Er moet wat anders in ons hoofd gebeuren om die kentering te weeg te brengen. Een andere lifestyle is de oplossing, maar dat vergt soms een gevecht met jezelf, net zoals het volhouden van het dieet.

Herkennen en erkennen

Het herkennen en erkennen van een probleem is de eerste stap en eigenlijk ook het moeilijkste. Aangeven dat je er niets aan kunt doen omdat je een trage stofwisseling hebt, je zwakke voeten hebt en niet kunt sporten of geen tijd hebt, zijn allemaal excuses. En meer dan jezelf voor de gek houden gebeurt er eigenlijk niet. Je bent immers eigenaar van je eigen lichaam en als je gezond oud wilt worden, of althans daar zoveel mogelijk aan mee wilt werken, zal je het toch zelf moeten doen. En uitzonderingen bevestigen de regel dat er sommige mensen door een beperking iets niet kunnen en aankomen zonder dat ze echt bewust van alles naar binnen werken wat slecht voor ze is. Maar overall bewerkstelligen we zelf ons overgewicht en zullen dus zelf iets moeten ondernemen om daar verandering in aan te brengen.

Vervolgstappen wel of niet

Als je je gedrag eenmaal herkent en erkent is de eerste belangrijke stap gezet. Je weet dat er iets met je lichaam gebeurt en dat dit niet goed voor je is en je de keuze hebt er iets aan te doen. Natuurlijk kan dat ook betekenen dat je niet voldoende ruggengraat hebt om er iets aan te doen of dat je het wel prima vindt. Je berust in het feit dat je je lichaam willens en wetens in een versneld tempo af laat takelen. Als dit een bewuste keuze is dan is alleen het aspect of je dan van alle zorgverzekeringen gebruik mag maken, je brengt immers bewust meer ziektekosten in de richting van de verzekeraars. Verder is het je eigen keuze en moet men je daarin respecteren. Daar staat tegenover dat als je het anders wilt doen je dit mogelijk met behulp van iemand moet kunnen doen. Een diëtenboek uit de kast trekken en als een bezetenen af gaan vallen, is niet de oplossing. Althans niet om structureel aan een gezond lichaam te werken.

Gezonde geest

Bij een gezond lichaam hoort namelijk een gezonde geest en die gezonde geest krijg je als je bewust met je lichaam en geest om gaat. Bijvoorbeeld het opkroppen van zaken is niet goed voor de geest, maar je lichaam volproppen met slechte vette voeding is slecht voor je lijf. Je zult dus aan beide aspecten moeten werken. Hoe verwerk je geestelijk zaken en hoe verwerk je lichamelijk zaken.

Je lichaam bewust voeding tot zich laten nemen is dus een belangrijke keuze die je moet maken. Daarmee niet gezegd dat je nooit meer chips of patat mag eten, maar laat het een bewuste keuze zijn dat je dagelijks gezonde voeding eet en slechts zo nu en dan iets minder gezond mag hebben. Wedden dat je er ook meer van geniet of het kan zo zijn dat je er helemaal geen behoefte meer aan hebt.

Regels naleven

Als je op deze manier wilt gaan leven zal je je eigen regels ook moet naleven een behoorlijke discipline moeten hebben. 3 gezonde maaltijden per dag (totaal vrouwen 2000 cal. mannen 2500 cal. En let op slechte vetten en een overdaad aan koolhydraten), minimaal een half uur per dag goed bewegen en dit in een leeftempo wat bij de rest van je leven past met eventueel werk, kinderen, sociale aspecten etc.etc.

De regels die je zelf maakt moeten wel in je leefritme passen, want pas dan is het vol te houden en is de kans aanwezig dat je er lol in gaat krijgen. Zodra dat laatste gebeurt heb je je allergrootste stap gezet, want dan hoort het immers bij je leven (je lifestyle).

Moeite met genieten

Bij al die regels hoort ook dat je wellicht op een andere manier gaat genieten van zaken. De gezelligheid met een zak chips op de bank naar je favoriete televisieprogramma kijken, kan ook genieten worden met vrienden of familie een wandeling maken door het bos, langs het strand en eet je in plaats van chips en koeken wat schoongemaakte druiven, aardbeien of een mandarijn. Genieten kan je van de beelden die je in het bos of langs het strand ziet. De geuren, een eekhoorn die langs een boom omhoog klimt of je eigen hond die lekker kan rennen langs het strand. Het kan van alles in je “nieuwe” omgeving zijn.
Niet minder genieten dus, alleen anders. Leren dat er ook andere dingen zijn waarvan je kunt genieten en die nog goed voor je lichaam zijn ook. Een stevige wandeling kan zomaar je dagelijkse beweging zijn en het is nog leuk ook.

Tot slot

Het is een utopie om te denken dat je het “even” doet. Dit kost tijd, maar als je het er voor jezelf over hebt kan je die gedragsverandering en je bijbehorend eet- en leefpatroon veranderen. Je moet het alleen zelf echt willen.
© 2010 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede sportoefeningen voor mensen met obesitasGoede sportoefeningen voor mensen met obesitasWanneer je obesitas hebt, heb je een ernstig overgewicht. Het is raadzaam om dat gewicht kwijt te raken en zoals je onge…
Voedsel, sporten en afvallenVoedsel, sporten en afvallenDe duidelijke samenhang tussen eten, sporten en op gewicht blijven. Door gezond eten en regelmatige beweging voel je je…
Atkins dieet: inleidingAtkins dieet: inleidingHet Atkins dieet is een dieet waarbij men geen calorieën hoeft te tellen maar waarbij men let op het aantal koolhydraten…

Fruitarisme: een veganistisch dieetFruitarisme is een dieet bestaande uit, zoals de naam al suggereert, fruit. Het klinkt erg gezond maar door het gebrek a…
Fit For Life dieetHet Fit For Life dieet is een dieet dat er van uitgaat dat een dieet voor het leven is en niet kortstondig om snel enkel…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 05-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.