Fit For Life dieet

Het Fit For Life dieet is een dieet dat er van uitgaat dat een dieet voor het leven is en niet kortstondig om snel enkele kilo's kwijt te geraken.

Wat is het Fit for Life dieet?

Fit for Life is een dieet en een manier van leven die afkomstig is van de natuurgeneeswijze. Het wordt vooral gepromoot door de Amerikaanse schrijvers Harvey en Marilyn Diamond. Zoals de titel van hun boek(1985) al aantoont, Fit for Life, beweren ze dat je overtollig lichaamsgewicht kan kwijtspelen en een goede gezondheid kan onderhouden als je een levenslang dieet volgt in plaats van een kortstondig dieet waarmee je snel kilo's verliest. In het boek worden verschillende dieetpatronen aanbevolen. Zo mag je bijvoorbeeld alleen maar fruit eten 's morgens, vooral voedsel eten waar veel water in zit, en als je dierlijke proteïnen opneemt moet je vermijden om deze te combineren met complexe carbohydraten.
Het dieet werd al veel gelauwerd omdat het aanmoedigt om veel fruit en rauwe groenten te eten. Daarentegen worden sommige andere aspecten wel in twijfel getrokken door diëtisten en voedingsdeskundigen. De Amerikaanse Dieet Associatie noemt het zelfs een 'ragedieet' en dat de interesse erin snel zal overwaaien.

Achtergrond

Het dieet is gebaseerd op Diamonds uitweiding op Herbert Sheltons theorieën van voedselcombinatie.Hij beweert dat je kan vermageren zonder calorieën te tellen of een intensief trainingsprogramma te volgen. In de eerste versie van het dieetprogramma beweert Diamond dat als je voedsel eet in de verkeerde combinaties dat ze voor 'gisting' zorgen in de maag. Dit zorgt dan voor verhoging in het afbreken van kostbare enzymen en voedingsstoffen. Diamond categoriseerde voedsel in twee groepen: 'Dead foods' die het lichaam verstoppen, en 'Living foods' die het lichaam reiningen. Volgens de Fit for Life principes zijn 'Dead foods' erg verfijnde voedingswaren die bewerkt zijn voor de inname. 'Living foods' zijn fruit en rauwe groenten. De basispunten van Fit for Life zijn de volgende:
  • Fruit wordt best rauw en vers gegeten. Als het mogelijk is moet je er niets bij eten.
  • Carbohydraten en proteïnen mogen niet gecombineerd worden in 1 maaltijd.
  • Water verdunt maagsappen die voor de vertering zorgen en zou dus niet gedronken mogen worden bij maaltijden.
  • Zuivelproducten worden beschouwd als producten die weinig bijdragen als voedingsstoffen en ook door de grote kans op allergieën zouden ze zelden of nooit geconsumeerd moeten worden
In het begin van 2000 voegde het Fit for Life programma het gepersonaliseerde FFL Weight Management Program toe aan hun dieetplan. Dit bevat een biochemische analyse en een metabolische typering van een individu, en bekijkt de genetische aanleg voor bepaalde dingen bij een persoon. De Diamonds beweren dat deze protocols er voor zorgen dat het dieet meer gepersonaliseerd kan worden. Deze versie van het dieet legt ook minder nadruk op voedsel dat 'dead' of 'living' zou zijn. In de plaats daarvan praat men over voedsel dat weinig enzymen bevat. De Diamonds stellen dat enzymen die proteïnen verteren de enzymen die carbohydraten verteren in de weg staan. De Diamonds verkopen ook voedingsupplementen, die gepromoot worden als enzymesupplementen die sterk aanbevolen worden door het nieuwe programma van FFL.

Publicatie en succes

Het dieet kreeg publieke aandacht in de jaren '80 toen Fit for Life gepubliceerd werd en een New York Times bestseller werd, waarvan miljoenen exemplaren verkocht werden (volgens Harvey Diamond zo'n 12 miljoen). Harvey Diamond verscheen ook in verschillende talkshows op TV waar hij zijn theorieën uiteenzette en aanprees. In Fit for Life II (1989) waarschuwde de Diamonds mensen dat ze geen kunstmatige toegevoegde stoffen in voedsel mochten consumeren. Zo werd er bijvoorbeeld in die tijd gehydrogeneerde plantaardige olie aanbevolen door de voedselindustrie. Dit zou een gezonder alternatief zijn dan verzadigde vetstoffen.
Tony Robbins promoot ook de Fit for Life principes en veganisme in zijn boek 'Unlimited Power' om zo je energiegehalte te laten stijgen.
In tegenstelling tot sommige andere dieetprogramma's, zoals Weight Watchers en Body for life, geeft FFL geen voorbeeldmaaltijden of lijsten, met daarop voedsel dat je wel/niet mag eten, uit zonder dat je je inschrijft voor het programma en ervoor betaalt.

Boeken

  • Fit for Life (1985) - Harvey and Marilyn Diamond ISBN 0-446-30015-2
  • Fit for Life II (1989) - Harvey and Marilyn Diamond ISBN 0-446-35875-4
  • Fit for Life: A New Beginning (2001) - Harvey Diamond ISBN 1-57566-718-5
  • Living Without Pain (Fit for Life) - Harvey Diamond ISBN 0976996103
  • Fit for Life Not Fat For Life (2003) - Harvey Diamond ISBN 978-0-7573-0113-1

Kritiek

Of Harvey Diamond wel bevoegd is om te schrijven over voeding is omstreden omdat zijn doctorstitel afkomstig is van het American College of Life Science. Deze school is een niet-geaccrediteerde school die via correspondentie werkt met z'n studenten en gesticht werd in 1982 door een vroegtijdig schoolverlater.
FFL's gepersonaliseerde dieetprogramma werd bekritiseerd omdat je hierbij een 'clinical manual' krijgt waarbij veel alternatieve medische beweringen gedaan worden over hoe het lichaam werkt. Deze beweringen worden wetenschappelijk gezien betwijfeld en ze worden ook niet geaccepteerd door de conventionele geneeskunde.
Ondanks het feit dat er op de FFL website gesproken word over klinische onderzoeken, worden de principes en voordelen van FFL niet ondersteund door wetenschappelijke onderzoeken. Sommige beweringen zijn zelfs helemaal weerlegd door wetenschappelijk onderzoek. Men heeft het dan in het bijzonder over het verbod op zuivelproducten waardoor het moeilijk wordt om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid aan calcium binnen te krijgen. Ook is gebleken dat het FFL dieet niet meer of minder doeltreffend is voor gewichtsverlies dat een dieet waarbij je calorieën moet tellen.
© 2010 - 2023 Loen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vuistregel voor gezond afvallen - disciplineVuistregel voor gezond afvallen - disciplineDiscipline is de belangrijkste vuistregel voor gezond afvallen. Gezond afslanken door middel van goede kan maanden tot j…
5 kilo in 1 week afvallen, is dat mogelijk?5 kilo in 1 week afvallen, is dat mogelijk?Wil jij snel 5 kilo in 1 week afvallen? Dan heb je waarschijnlijk allerlei dieettips gevonden die je hiermee kunnen help…
Kan je vermageren zonder dieet?Kan je vermageren zonder dieet?Wie zonder dieet wil vermageren kan kiezen uit meerdere methoden, variërend van dieetpillen tot eetlustremmers, liposuct…
Gewicht verliezen op een gezonde manierGewicht verliezen op een gezonde manierAfvallen, vermageren of gewicht verliezen om een strak lijntje te verkrijgen doen we allemaal wel eens. Slank willen zij…

Een andere lifestyle is de oplossing van overgewichtEen andere lifestyle is de oplossing van overgewichtSteeds meer mensen realiseren zich dat diëten geen oplossing is om structureel van het overgewicht af te komen en ook no…
Het detox-dieet: achtergrond en kritiekJe lichaam ontgiften klinkt erg gezond maar is het dat ook en zijn er nadelen aan verbonden? Hieronder wordt besproken h…
Loen (29 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.