Gewicht verliezen op een gezonde manier
Afvallen, vermageren of gewicht verliezen om een strak lijntje te verkrijgen doen we allemaal wel eens. Slank willen zijn houdt ons ook enorm bezig gezien de maatschappelijke idealen. Nog belangrijker is gezond vermageren. Je hebt er absoluut geen baat bij om in één week vijf kilogram te verliezen, om vervolgens deze extra kilo’s na een paar weken terug op de weegschaal er te zien bijstaan. Vaak kom je met een gezonde dosis wilskracht en verandering van voedingsgewoonten al heel ver. Indien je niet goed weet hoe eraan te beginnen, dan ga je best om raad vragen bij de diëtist of voedingsdeskundige. Enkele algemene adviezen kunnen je al een eind op weg zetten.
Gewicht verliezen: neem je tijd
Indien je aan het diëten gaat, dan moet het doel zijn om op termijn enkele kilo’s kwijt te geraken, en liefst op een gezonde manier. Wonderdiëten bestaan er spijtig genoeg niet. Tien kilogram afvallen in enkele weken is best mogelijk, maar zeker en vast niet gezond. Dit ondermijnt de gezondheid van je lichaam. Deze diëten zijn zoals een jojo-effect. Heel snel tien kilogram verliezen maar ook heel snel weer tien kilogram bijkomen. Eén kilogram lichaamsgewicht verliezen per week is een mooi streefdoel. Op deze manier zullen de kilo’s er ook niet snel weer bijkomen.
Koolhydraten zijn een echte boosdoener
Gezond afvallen doe je met volkorenproducten. Eet kleinere porties koolhydraten. Naast deze kleinere porties blijf je ook vetten en eiwitten opnemen zodat de koolhydraten trager in het lichaam worden opgenomen. Op deze manier stijgt de bloedsuikerspiegel minder snel en zullen suikers minder snel worden omgezet in lichaamsvet. Voedingsproducten die je moet vermijden zijn cake, taart, wit brood, pasta enzovoort.
Raadpleeg een diëtist of een voedingsdeskundige
Onder professionele begeleiding weet je uiteraard dat je op de goede weg bent om gezond enkele kilootjes kwijt te geraken. Ga eens langs bij een diëtist die je voedingsadvies kan geven. De diëtist zal je ook motiveren en steun geven. Zij zijn geschoold om te kijken hoe jij, volgens je eigen lichamelijk vermogen, op de beste en meest gezonde manier de nodige kilootjes kan kwijtspelen.
Fruit en groenten zijn een must
Groenten en fruit zijn beiden heel gezond. Groenten echter zijn in feite nog beter dan fruit tijdens een dieet. Zij bevatten heel weinig calorieën en bovendien veel vezels. In principe kan je nooit teveel groenten eten. Fruit bevat meer suikers dan groenten en daar eet je dan best wat minder van. Twee à drie stukken fruit per dag moeten volstaan.
Vermijd vlees, eet vis
Vleessoorten bevatten veel vetten en zijn daarom niet geschikt voor een dieet. Vis echter is zeer gezond. Bovendien bevat vis zeer weinig calorieën, veel omega 3-vetzuren en kan het perfect gecombineerd worden met groenten. Aangeraden wordt om vette vissoorten zoals paling, makreel, haring en sardienen te vermijden. De magere vissoorten zoals kabeljauw, schelvis en tong zijn nog beter tijdens een dieet. Algemeen kan gezegd worden dat alles vissoorten in ieder geval beter zijn dan vlees. Gepaneerde vis is echter te mijden.
Stress ondermijnt je dieet
Bij stress worden stresshormonen aangemaakt die de neiging hebben om vetopslag in je lichaam te bevorderen. Gezond vermageren en stressvrij leven gaan dan ook hand in hand. Wie emotioneel ontspannen door het leven gaat, zal ook gemakkelijker afvallen. In stressomstandigheden hebben veel mensen ook de neiging om in de snoepkast te duiken. Dit is uiteraard nefast voor je dieet. Jezelf wapenen tegen stressmomenten kan je doen via relaxatieoefeningen, sporten enzovoort. Sporten is nog zeer vaak de grootste drempel tijdens het dieet. Wie lang niet heeft gesport, kan er maar moeilijk opnieuw aan beginnen. Sporten hoeft niet intensief te zijn. Het belangrijkste is dat je in beweging bent. Dit kan door te voet te gaan winkelen, de trap te nemen in plaats van de lift enzovoort. Twee à drie uur sporten per week is perfect om je dieet te ondersteunen.
Eet ’s ochtends uitgebreid en ’s avonds licht
Wie wil afvallen, leeft best de volgende regel na. “Eet 's morgens als een keizer, ’s middags als een koning en eet ’s avonds als een martelaar”. 's Morgens en 's middags heeft het lichaam namelijk energie nodig, terwijl het 's avonds eerder voedingsstoffen en bijgevolg ook vetten zal opslaan. Een lichte maaltijd verteert ook beter en zal je nachtrust bevorderen. Sla tijdens je dieet ook geen maaltijden over. Je eet dus best bij het ontbijt, het middagmaal en het avondmaal en tussendoor een paar gezonde snacks of fruit.